Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
27 februari 2019
'Versterk sturende rol raad in sociaal domein'

 

Onder grote belangstelling nam Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, op 13 februari tijdens een VNG Atriumlezing het ROB-advies 'Decentrale taak is een politieke zaak' in ontvangst. ROB-lid Albertine van Vliet-Kuiper gaf tijdens de Atriumlezing een toelichting op het advies.

 

De hoofdconclusie van het ROB-advies is dat gemeenteraden de ruimte die zij hebben in de sturing van het sociaal domein beter kunnen benutten. Het optimale gebruik van die ruimte wordt echter vaak belemmerd door de bestuurscultuur in de gemeente, en het regelmatig ingrijpen van het Rijk in het lokale beleid.

maandag 10 februari 2020
Terugblik VNG-commissie Raadsleden en Griffiers
Bestuur

De VNG-commissie Raadsleden en Griffiers was donderdag 23 januari in een extra vergadering bijeen om wetsconsultaties te bespreken die het werk van gemeenteraden rechtstreeks raken. Deze betreffen: integriteit, het externe voorzitterschap van raadscommissies en het uitdaagrecht.

Lees meer
 
vrijdag 14 februari 2020
Wetsvoorstel bevordering integriteit bestuur: VNG-reactie
Bestuur

Met een aantal belangrijke wijzigingen in de Gemeentewet wil de minister van BZK de integriteit van het decentraal bestuur bevorderen. De VNG is in hoofdlijnen positief over het (concept)wetsvoorstel.

Lees meer
 

Op de Agenda: Dag voor de Raad

Bestuur

De raadsperiode is bijna halverwege, tijdens deze Dag voor de Raad 2020 ligt de focus op het restant. Welke doelen heeft u nog en hoe zorgt u dat u de komende twee jaar effectief invult? Hoe kunt u bijvoorbeeld in de komende twee jaar al een stap zetten richting de klimaatdoelen van 2030 en 2050 en welke rol speelt een Regionale Energiestrategie hierbij?

 

vrijdag 20 maart 2020
Lees meer
 

Op de Agenda: Raad op Zaterdag (Heerenveen)

Bestuur

Als gemeenteraadslid heeft u de uiteindelijke controle op de besluitvorming in de gemeente. Dit vraagt om kennis en kunde op uiteenlopende onderwerpen. Raad op Zaterdag is een dag met sessies om grip te krijgen en te behouden op uw controlefunctie.

Dit is de eerste van vier Raad op Zaterdag-bijeenkomsten in 2020. De overige bijeenkomsten worden gehouden in de regio's Oost-, Zuid- en West-Nederland: 16 mei - Arnhem, 19 september - Breda, 31 oktober - Velsen.

 

zaterdag 14 maart 2020
Lees meer
 
donderdag 13 februari 2020
Nieuwe cijfers Waarstaatjegemeente: cultuur, sport, onderwijs
Cultuur en sport

Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente heeft een nieuw dashboard over cultuur en sport. Daarin vindt u cijfers over de gemeentelijke uitgaven per inwoner aan sport, cultuur en recreatie. Het geeft ook inzicht in bijvoorbeeld het aantal sportende inwoners of monumenten.

Lees meer
 

Op de Agenda: Global Goals Gemeenten Meet-up

Europa en internationaal

Op 12 maart vindt in Utrecht de allereerste Global Goals Gemeenten meet-up plaats: met informatie en inspiratie voor alle gemeenten die zich richten op de brede duurzaamheidsagenda (sociaal, fysiek, economisch). Met een mix van plenaire sessies en workshops, en ter afsluiting een netwerkborrel.
 

donderdag 12 maart 2020
Lees meer
 
woensdag 26 februari 2020
VNG-reactie op nieuwe verdeling gemeentefonds
Financiën

De VNG heeft de modellen voor een nieuwe verdeling van het gemeentefonds getoetst en komt tot 2 conclusies: de verdeelformules voor het sociaal domein zijn een verbetering, maar in het klassiek domein zijn nog verbeteringen nodig. Bovendien moet het totale budget groter, voor een herijking kan plaatsvinden.

Lees meer
 
vrijdag 7 februari 2020
Jan van Zanen: ‘Taken erbij, maar waar zijn de centen?’
Financiën

Lagere lokale belastingen? Graag! Toch ziet een aantal gemeenten zich gedwongen de lasten juist te verhogen. Want de gemeentelijke taken zijn enorm uitgebreid, maar de centen niet. De uitkering van het Rijk aan gemeenten moet dus worden verhoogd en hervormd, aldus VNG-voorzitter Jan van Zanen. 

Lees meer
 
vrijdag 21 februari 2020
Agenda Digitale Veiligheid biedt perspectief
Informatiesamenleving

Digitale veiligheid staat steeds hoger op de bestuurlijke prioriteitenlijst. De VNG Agenda Digitale Veiligheid 2020-2024 biedt via 10 actielijnen handelingsperspectief voor de bestuurlijke praktijk.

Lees meer
 
vrijdag 14 februari 2020
VNG en VNO-NCW roepen op tot Nationaal Stikstofakkoord
Milieu en Mobiliteit

Jan van Zanen (voorzitter van de VNG) en Hans de Boer (voorzitter van VNO-NCW) roepen minister-president Mark Rutte vandaag in een gezamenlijke brief op om te komen tot een Nationaal Stikstofakkoord. Een dergelijk akkoord moet kunnen rekenen op een breed maatschappelijk en politiek draagvlak.

Lees meer
 

 Maandelijks Blog

Pascale's blog over de Omgevingswet: 'Ambitiekloof'

De invoeringsdatum van de Omgevingswet nadert, er is nog veel te doen: als het goed is, staan de neuzen dezelfde kant op. Maar wat als blijkt dat het Omgevingswet-team en de programmaleiding niet op een lijn zitten met de gemeenteraad?

In haar blog over vertelt Pascale Georgopoulou over de keer dat zij bij een gemeente aanliep tegen een duidelijke ambitiekloof op het Omgevingswet-dossier.

Lees het blog 'Ambitiekloof'
 
donderdag 13 februari 2020
Nieuwe cijfers Waarstaatjegemeente: cultuur, sport, onderwijs
Onderwijs

Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente heeft een nieuw dashboard over cultuur en sport. Daarin vindt u cijfers over de gemeentelijke uitgaven per inwoner aan sport, cultuur en recreatie. Het geeft ook inzicht in bijvoorbeeld het aantal sportende inwoners of monumenten.

Lees meer
 
dinsdag 4 februari 2020
Woonopgave voor ouderen inzichtelijk per gemeente
Ruimte en Wonen

Onderzoek van ActiZ en ANBO maakt voor het eerst duidelijk wat de financiële impact van vergrijzing is voor het woningbeleid van gemeenten. De kosten van aanpassingen aan woningen, zodat mensen er goed oud kunnen worden, worden geraamd op landelijk 13 miljard euro.

Lees meer
 
Op de Agenda: Congres IVBN: 'De Ideale Stad'
Ruimte en Wonen

Hoe dragen IVBN-leden sámen met gemeenten bij aan de toekomstbestendigheid van steden met hun maatschappelijke lange termijninvesteringen in huurwoningen, ouderenhuisvesting, winkels, kantoren en verduurzaming? En welke vervolgstappen zijn nú nodig?

 

vrijdag 27 maart 2020
Lees meer
 
maandag 24 februari 2020
Meer gemeenten werken aan inclusie met VN-verdrag Handicap
Sociaal domein

Hoe staat het ervoor in gemeenten met de implementatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kort: VN-verdrag Handicap), vier jaar nadat het verdrag in Nederland is ingegaan? De resultaten van een peiling van de VNG en Movisie laten een positieve trend zien.

Lees meer
 

Moties gemeenteraden op VNG.nl

Heeft u een motie die door de meerderheid van de raad is aangenomen en waarvan u de VNG op de hoogte wilt stellen? Mailt u die dan naar info@vng.nl

Naar de moties op de VNG-website
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten