Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
26 maart 2020

VNG.nl informeert u over de coronacrisis

 

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben veel impact op gemeenten, dus ook  op u als raadslid of raadsgriffier. Op de VNG-website hebben we een pagina ingericht met nieuws, veelgestelde vragen, links etc.

In de veelgestelde vragen vindt u het antwoord op vragen als: Op welke manieren kunnen gemeenten lokale ondernemers steunen? Wat betekent het coronavirus voor de besluitvorming? Wat kunnen gemeenten doen als lokale media in de financiële problemen komen? Hoe kunnen we dakloze mensen ondersteunen nadat de dagopvang is gesloten?

De vragen, die voortdurend worden geactualiseerd, zijn onderverdeeld in de volgende rubrieken:

  • Arbeidsvoorwaarden gemeenten
  • Belastingen voor inwoners en ondernemers
  • Besluitvorming en bevoegdheden
  • Gemeentelijke organisatie
  • Maatschappelijke opvang / beschermd wonen / vrouwenopvang /
    huiselijk geweld / mensenhandel
  • Noodopvang kinderen / onderwijs
  • Ondersteuning inwoners
  • Ondersteuning ondernemers
  • Sport, media en cultuur
  • WMO, participatie en jeugd
Bezoek voor alle informatie: www.vng.nl/corona
NB: op de site Lokale Democratie vindt u ook antwoorden op coronavragen
 
donderdag 26 maart 2020
VNG Jaarcongres uitgesteld naar 2021, ALV gaat wel door
Vereniging

De VNG heeft besloten het tweedaagse Jaarcongres op 9 en 10 juni aanstaande in Westfriesland uit te stellen naar 2021 vanwege de coronacrisis. De Algemene Ledenvergadering van de VNG in juni gaat wel door, we maken nog bekend in welke vorm en op welke datum.

Lees meer
 
dinsdag 3 maart 2020
Uitslag enquête Rechtspositiebesluit politieke ambtsdragers
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers is ruim een jaar van kracht. Bij een aantal bepalingen uit het besluit kan de gemeente afwijken en bepalen of zij deze in de gemeentelijke verordening en/of collegeregeling wenst op te nemen. Hoeveel gemeenten hebben dit gedaan?

Lees meer
 
woensdag 4 maart 2020
Extra opvangplekken asielzoekers nodig
Asiel

De Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) is dinsdag bijeengekomen om te spreken over uitbreiding van het aantal reguliere opvangplekken voor asielzoekers. De asielzoekerscentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zitten momenteel zo goed als vol.

Lees meer
 
maandag 16 maart 2020
Coronavirus en de besluitvorming in gemeenten
Bestuur

De VNG ontvangt veel vragen over de effecten van de aanpak van het coronavirus op de besluitvorming binnen gemeenten. Wij begrijpen deze vragen zeer goed. De komende weken zijn fysieke raadsvergaderingen niet mogelijk.

Lees meer
 
donderdag 12 maart 2020
Raadslidmaatschap kost weer meer tijd
Bestuur

De tijd die gemeenteraadsleden kwijt zijn aan hun werk als raadslid is gestegen. In grote gemeenten is dit nu zelfs bijna 25 uur per week, een meerderheid van de raadsleden in die gemeenten spreekt zich ook uit voor fulltime raadslidmaatschap. Dit blijkt uit het Nationaal Raadsledenonderzoek 2019.

Lees meer
 
vrijdag 28 februari 2020
VNG positief over Wet Versterking participatie
Bestuur

Met het wetsvoorstel 'Versterking participatie op decentraal niveau' wil het kabinet de verplichte inspraakverordening verbreden tot een participatieverordening. De VNG is overwegend positief over het (concept)wetsvoorstel.

Lees meer
 
woensdag 18 maart 2020
Nieuwe brochure en ledenbrief over (digitale) inclusie
Informatiesamenleving

Veel gemeenten werken actief aan digitale inclusie, maar helaas is het nog niet genoeg. Onderzoek van de Ombudsman wijst uit dat een kwart van de mensen de digitalisering te snel vindt gaan. Onze brochure '(Digitale) inclusie: aan de slag met gemeentelijke dienstverlening' biedt inspiratie en maakt u wegwijs.

Lees meer
 
donderdag 19 maart 2020
Nieuw: veelgestelde vragen over de ja/ja-sticker
Milieu en Mobiliteit

Enkele gemeenten hebben al een ja/ja-sticker ingevoerd, andere denken hierover na of hebben besloten hiermee aan de slag te gaan. De invoering van deze sticker levert in veel gemeenten vragen op. In een nieuwe Q&A beantwoordt de VNG de meest voorkomende vragen.

Lees meer
 
donderdag 26 maart 2020
Blog Pascale Georgopoulou: 'Raadstheekransje'
Omgevingswet

In ongeveer de helft van de gemeenteraden, schat Pascale Georgopoulou in, bestaat er een raadswerkgroep Omgevingswet. De vraag is: wat doet zo’n werkgroep? Hoe voorkom je dat het instellen van een raadswerkgroep niet meer is dan een theekransje?

Lees meer
 
dinsdag 24 maart 2020
De Raad en de Omgevingswet: Podcast adviesrecht
Omgevingswet

In de derde podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ wordt ingegaan op de nieuwe bevoegdheid van de raad, het zogenaamde adviesrecht. 

Lees meer
 
dinsdag 3 maart 2020
De Raad en de Omgevingswet: Podcast Dienstverlening
Omgevingswet

In de tweede podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ wordt ingegaan op dienstverlening. En dan specifiek wat hiervan belangrijk is voor gemeenteraden.

Lees meer
 
vrijdag 28 februari 2020
Ondersteuning VNG bij lokale preventieakkoorden
Openbare gezondheid

In november 2018 ondertekenden meer dan 70 organisaties het Nationaal Preventieakkoord. De VNG tekende ervoor om gemeenten te stimuleren en te ondersteunen bij de inrichting van een lokale aanpak van preventie. Een onlangs verzonden ledenbrief geeft een overzicht van onze ondersteuningsactiviteiten.

Lees meer
 
donderdag 5 maart 2020
Blog Martine Leewis: 'Klimaatadaptatie? Lekker belangrijk!'
Ruimte en Wonen

Klimaatadaptatie op zich roept geen sterke associaties op, merkte VNG-klimaatambassadeur Martine Leewis in haar eerste gesprekken met gemeenten. Het is dus de uitdaging om werkelijkheden aan elkaar te knopen, en bijvoorbeeld stikstofproblematiek te koppelen aan droogtebestrijding.

Lees meer
 
dinsdag 17 maart 2020
Kijktip: leer meer over het sociaal model
Sociaal domein

Hoe kijken we in Nederland naar mensen met een beperking? Hoe sluiten we hen (onbedoeld) buiten? Bekijk het webinar van Niets Over Ons Zonder Ons om meer te leren over het sociaal model.

Lees meer
 
maandag 16 maart 2020
Tweede tussenrapportage Visitatiecommissie sociaal domein
Sociaal domein

'Individuele gemeenten helpen grip te krijgen en te houden op hun uitgaven in het sociaal domein.' Dat is de hoofdopdracht van de Visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein. De uitkomsten zijn primair bestemd voor de gemeenten, daarnaast verschijnen er algemene tussenrapportages.

Lees meer
 
Moties gemeenteraden

>> AANGENOMEN MOTIES verzonden aan de VNG <<
o.a. trap-op-trap-af, verhuudersheffing,sociale huur
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten