Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
24 april 2020

VNG.nl informeert u over de coronacrisis

 

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben veel impact op gemeenten, dus ook  op u als raadslid of raadsgriffier. We hebben op de VNG-website een pagina ingericht met nieuws, veelgestelde vragen (o.a. over de Spoedwet digitale besluitvorming), praktijkvoorbeelden, publicaties en links. 

De VNG krijgt veel vragen over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), zie hiervoor: www.vng.nl/tozo

 



dinsdag 7 april 2020
COELO publiceert Atlas van de Lokale Lasten 2020
Belastingen

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld € 776 aan de gemeente. Dat is 5 % meer dan vorig jaar, wat neer komt op een stijging van € 36 euro. Er gaat € 295 euro naar de OZB, € 283 naar de afvalstoffenheffing en € 199 naar de rioolheffing.

Lees meer
 
maandag 20 april 2020
Terugkijken: webinars digitaal vergaderen en besluiten
Bestuur

Het programma Democratie in Actie hield deze maand drie succesvolle webinars over digitaal vergaderen en digitale besluitvorming. Alle webinars kunt u terugkijken.

Lees meer
 
vrijdag 10 april 2020
Archiveren audiovisuele verslagen raadsvergaderingen
Bestuur

Audiovisuele verslagen van raadsvergaderingen moeten bewaard worden. Wat daarbij van belang is en hoe de archivering kan plaatsvinden, staat beschreven in een factsheet die is opgesteld door de Adviescommissie Archieven.

Lees meer
 
vrijdag 10 april 2020
Spoedwet digitale besluitvorming van kracht geworden
Bestuur

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is 9 april in het Staatsblad gepubliceerd en daarmee van kracht geworden. Dankzij deze wet kunnen binnenkort onder meer gemeenteraden tijdelijk rechtsgeldige besluiten nemen via een digitale vergadering.  

Lees meer
 
vrijdag 3 april 2020
Tips voor omgaan met spoedwet digitale besluitvorming
Bestuur

We verwachten dat rond 9 of 10 april de Spoedwet Digitale besluitvorming van kracht wordt, waarmee naast besluitvorming in een fysieke vergadering ook digitale besluitvorming mogelijk wordt.

Lees meer
 
woensdag 8 april 2020
Aanvragen rijksbijdrage lokale media
Cultuur en sport

Het Rijk stelt eenmalig € 11 miljoen beschikbaar aan huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen. Door de coronamaatregelen lopen de reclame-inkomsten sterk terug en daardoor zitten veel lokale media in financiële nood.

Lees meer
 
zaterdag 28 maart 2020
Informatie over uitvoering Tozo beschikbaar
Economie

Het kabinet heeft onlangs een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Hierover is nu informatie beschikbaar voor gemeenten.

Lees meer
 
vrijdag 10 april 2020
Breng de Global Goals in de praktijk met nieuwe handreiking 
Europa en internationaal

Hoe brengt u de Global Goals in de praktijk? Hoe kunnen de doelen u helpen om meer te bereiken? De geactualiseerde handreiking ‘Global Goals in het gemeentelijk beleid’ geeft gemeenten een handelingsperspectief bij deze vragen en biedt concrete actiepunten per doel.

Lees meer
 
woensdag 1 april 2020
Stand van zaken herziening verdeling gemeentefonds
Financiën

Minister Knops verschoof onlangs de ingangsdatum van de nieuwe verdeling van het gemeentefonds naar 1 januari 2022, omdat vervolgonderzoek nodig was. Inmiddels is meer bekend over het plan van aanpak van het vervolgonderzoek en het algemene tijdpad.

Lees meer
 
vrijdag 24 april 2020
Blog Pascale Georgopoulou: 'Deadlinewerkers'
Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld, er is meer tijd nodig om er klaar voor te zijn. In mei wordt bekend wat de nieuwe datum wordt. Is dat reden voor gemeenten om achterover te leunen en de tijd te nemen?

Lees meer
 
dinsdag 14 april 2020
De Raad en de Omgevingswet: Podcast Omgevingsvisie
Omgevingswet

In de vierde podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ wordt op de omgevingsvisie ingegaan. Wat kan en moet de raad nu eigenlijk met de omgevingsvisie? 

Lees meer
 
donderdag 9 april 2020
Nieuwe datum inwerkingtreding Omgevingswet volgt in mei
Omgevingswet

Deze week heeft overleg plaatsgevonden tussen de minister, de VNG en de andere koepels over het proces om een nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet te bepalen. Er is afgesproken om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over een nieuwe datum.

Lees meer
 
donderdag 23 april 2020
Doe inspiratie op! Goede voorbeelden VN-verdrag Handicap
Sociaal domein

Van toegankelijke stranden, toiletten en parken tot denken vanuit het ‘sociaal model’. VNG-project Iedereen doet mee! deelt inspirerende voorbeelden over werken aan het VN-verdrag Handicap. Steeds meer gemeenten werken aan een inclusieve samenleving, dat blijkt wel uit de vele goede voorbeelden!

Lees meer
 
donderdag 9 april 2020
Pgb en de coronacrisis: maatregelen en wijzigingen
Sociaal domein

Deze periode betekent voor veel budgethouders en hun zorgverleners bezorgdheid over zorgcontinuïteit, geregel en improviseren. Daarom introduceert het ministerie van VWS een tijdelijk pakket aan maatregelen en enkele tijdelijke wijzigingen in het pgb-proces. Het belangrijkste uitgangspunt: de zorg moet doorgaan.

Lees meer
 
Moties gemeenteraden

>> AANGENOMEN MOTIES verzonden aan de VNG <<
o.a. trap-op-trap-af, verhuudersheffing,sociale huur
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten