Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
28 mei  2020

Informatie over de coronacrisis

 

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben veel impact op gemeenten, dus ook  op u als raadslid of raadsgriffier. Het onderdeel op de VNG-website over de coronacrisis is uitgebreid met de rubrieken Verantwoord openstellen en Financiën en VNG-ondersteuning.

 

[NB: kijk voor de blog van Pascale Georgopoulou onder Omgevingswet.]

 

woensdag 20 mei 2020
Bouwstenen voor toekomstig belastingstelsel gepresenteerd
Belastingen

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft op 18 mei het pakket ‘Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ aan de Tweede Kamer aangeboden. In het bijbehorende syntheserapport zit een voorbeeldpakket met meerdere varianten over een verruiming van het gemeentelijk belastinggebied.

Lees meer
 
maandag 25 mei 2020
Eerste tussenrapport over digitaal vergaderen en besluiten
Bestuur

Gemeenteraden, Provinciale Staten en Waterschapsbesturen zijn er goed in geslaagd om in korte tijd om te schakelen naar digitaal vergaderen. Sinds de invoering van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming heeft 88% van de gemeenteraden digitaal vergaderd.

Lees meer
 
dinsdag 12 mei 2020
Laat u inspireren over digitale participatie
Bestuur

De afgelopen weken hebben veel gemeenten, provincies en waterschappen enorme stappen gezet om inwoners digitaal te betrekken. Democratie in Actie maakte een 'Inspiratiegids digitale participatie' met tips, best practices en een overzicht van digitale tools.

Lees meer
 
vrijdag 24 april 2020
‘Weg met onderscheid lokale en landelijke politieke partij’
Bestuur

Gebrek aan geld en gebrek aan een centrale organisatie die kennis en ondersteuning biedt, zijn de 2 belangrijkste knelpunten bij lokale politieke partijen. Dat schrijft het VNG-expertiseteam lokale politieke partijen in zijn advies.

Lees meer
 
donderdag 28 mei 2020
Kabinet zet eerste stap compensatie voor gemeenten
Coronavirus COVID-19

In een Kamerbrief van de minister van BZK en de staatssecretaris van Financiën over compensatie aan gemeenten voor de coronacrisis wordt helder gemaakt dat gemeenten heel veel geld extra hebben uitgegeven en inkomsten zoals toeristenbelasting zijn misgelopen. Het is dus logisch dat dit wordt gecompenseerd en het is hard nodig.

Lees meer
 
dinsdag 26 mei 2020
Actuele data coronacrisis gemeenten op Waarstaatjegemeente
Coronavirus COVID-19

Gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente.nl is uitgebreid met een speciaal dashboard over de impact van de coronacrisis op Nederlandse gemeenten.

Lees meer
 

Online bijeenkomst: De rol van raadsleden in de warmtetransitie (thema besluitvorming)

Energie en Klimaat

Bent u raadslid of griffier en heeft u al enige kennis over de transitie naar aardgasvrije wijken? Platform31 houdt in 2020 3 interactieve, online bijeenkomsten over uw rol en mogelijkheden hierin. De sessie van 23 september gaat over het thema besluitvorming. 

Lees meer
 
Online bijeenkomst: De rol van raadsleden in de warmtetransitie (thema participatie)
Energie en Klimaat

Bent u raadslid of griffier en heeft u al enige kennis over de transitie naar aardgasvrije wijken? Platform31 houdt in 2020 3 interactieve, online bijeenkomsten over uw rol en mogelijkheden hierin. De sessie van 20 juni gaat over het thema participatie. 

Lees meer
 

Online bijeenkomst: De rol van raadsleden in de warmtetransitie (thema informatie)
Energie en Klimaat

Bent u raadslid of griffier en heeft u al enige kennis over de transitie naar aardgasvrije wijken? Platform31 houdt in 2020 3 interactieve, online bijeenkomsten over uw rol en mogelijkheden hierin. De sessie van 12 juni gaat over het thema informatie.

Lees meer
 
dinsdag 19 mei 2020
Digitale Agenda Gemeenten 2024 verschenen
Informatiesamenleving

De nieuwe Digitale Agenda brengt de belangrijkste onderwerpen in kaart voor de komende jaren op het gebied van digitalisering bij gemeenten. Kernthema is de informatiesamenleving, met het perspectief van inwoners en ondernemers als uitgangspunt. De focus op de digitale infrastructuur, de basis, blijft.

Lees meer
 
donderdag 28 mei 2020
Blog Pascale Georgopoulou: Digitalisering dicht-bij-mijn-bed-show voor de raad
Omgevingswet

'Elke gemeente moet tijdig aansluiten op het  DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). Ten onrechte hebben raadsleden er weinig belangstelling voor. Ze zouden zich meer moeten bemoeien met de keuzes bij de invulling.' 

Lees meer
 
woensdag 20 mei 2020
Nieuwe inwerkingtredingsdatum Omgevingswet: 1 januari 2022
Omgevingswet

De VNG staat volledig achter de nieuwe datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Een jaar extra is nodig om in werking te treden met stabiele wetgeving en een werkend digitaal stelsel. En dat is cruciaal voor een goede start van het nieuwe stelsel Omgevingsrecht en behoud van dienstverlening.

Lees meer
 
woensdag 6 mei 2020
Podcast: De Raad en de Omgevingswet - Participatie
Omgevingswet

In de vijfde podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ komt het onderwerp participatie aan bod. Wat verstaan we nu eigenlijk onder participatie bij de Omgevingswet? 

Lees meer
 
woensdag 29 april 2020
Presentatie gemeenteraad en Omgevingswet beschikbaar
Omgevingswet

VNG krijgt veel vragen verzoeken om gemeenteraden te informeren en op weg te helpen bij de komst van de Omgevingswet. Er is nu een basispresentatie beschikbaar die programmamanagers Omgevingswet op weg helpt om zelf een presentatie voor de raad te verzorgen.

Lees meer
 
zaterdag 2 mei 2020
Handreiking APV en ondermijning voor gemeenten
Openbare orde en veiligheid

Het Aanjaagteam Ondermijning, dat valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, heeft de handreiking APV en ondermijning voor gemeenten gepubliceerd. De handreiking is opgesteld in samenwerking met verschillende gemeenten, Regionale Informatie- en Expertisecentra en de VNG.

Lees meer
 

 

Moties gemeentenraden

 >> AANGENOMEN MOTIES verzonden aan de VNG <<
o.a. compensatie coronakosten, stabieler gemeentefonds, verhuudersheffing
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten