Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
juni/juli 2020
Raad op Zaterdag gaat digitaal

 

Op 4 juli is er een digitale Raad op Zaterdag. Het programma bestaat uit 3 interactieve sessies. De onderwerpen die aan bod komen zijn de Regionale Energiestrategie, de positie van raadsleden en digitale participatie.

Online Raadsacademie: Integriteit van het raadslid
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Raadsleden hebben als lekenbestuurders vaak te maken met verschillende belangen die afgewogen moeten worden. Waarover praat je wel of niet mee, wat kan wel en wat niet en hoe zorg je voor de juiste belans?

1 juli 2020
Lees meer
 
Stand van zaken Inburgering
Asiel

Over iets meer dan een jaar treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. De VNG steunt het doel en de richting van deze wet: inburgeraars kunnen sneller en duurzamer participeren onder regie van de gemeente. De VNG, Divosa en het ministerie van SZW ondersteunen samen de gemeenten bij de implementatie.

Lees meer
 
maandag 22 juni 2020
Overeenstemming over flexibele opvang asielzoekers
Asiel

Gemeenten, provincies en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) slaan de handen ineen om de asielopvang beter te organiseren. Zij maken het komende half jaar concrete plannen voor een meer flexibele opvang van asielzoekers.

Lees meer
 
donderdag 25 juni 2020
Alles over digitaal vergaderen en digitale participatie
Bestuur

Veel gemeenteraden hebben de afgelopen periode digitaal vergaderd. En de digitale participatie kwam weer meer in de belangstelling te staan. Beide ontwikkelingen resulteerden in diverse publicaties en webinars.

Lees meer
 
dinsdag 23 juni 2020
Online tentoonstelling over de lokale democratie sinds 1945
Bestuur

Hoe heeft de lokale democratie zich de afgelopen 75 jaar ontwikkeld? U kunt het bekijken in een digitale tentoonstelling die werd samengesteld door gelegenheidscurator Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan de Rijn.

Lees meer
 
dinsdag 23 juni 2020
Deel uw ervaringen met participatie op Raad in Beweging
Bestuur

Hoe zorg je, nu raadsvergaderingen vooral digitaal plaatsvinden, voor draagvlak voor het beleid en hoe houd je inwoners betrokken bij de besluitvorming? En, hoe kan je burgerparticipatie op gepaste afstand vormgeven?

Lees meer
 
dinsdag 23 juni 2020
Nieuwe Opleidingengids voor raadsleden
Bestuur

Wilt u zich verder bekwamen in het raadswerk? Bekijk dan de Opleidingengids 2020: deze biedt een overzicht van nieuwe opleidingen waarmee u als raadslid uw kennis en vaardigheden kunt aanscherpen.

Lees meer
 
woensdag 17 juni 2020
Actieplan Agenda Toekomst Toezicht naar Tweede Kamer
Bestuur

Op 11 juni heeft de minister van BZK het actieplan ATT (agenda toekomst toezicht) aan de Tweede Kamer verzonden. Dit actieplan is tot stand gekomen in samenwerking tussen BZK, IPO en VNG en wordt in 2020-2023 uitgevoerd.

Lees meer
 
dinsdag 16 juni 2020
Betwist erfgoed: handreiking voor gemeenten
Bestuur

Beelden, gedenktekens en straatnamen liggen vanwege de actualiteit onder een vergrootglas. Bij lokale discussies biedt de handreiking 'Betwist erfgoed, Nieuw beleid voor een meerstemmige samenleving' van de Nederlandse Unesco Commissie handvatten. Deze kwam tot stand met gemeentelijke inbreng.

Lees meer
 
dinsdag 16 juni 2020
Handreiking gebaseerd op ervaringen met raadsakkoorden
Bestuur

In verschillende gemeenten ontstonden na de verkiezingen raadsbrede akkoorden, soms onder een andere noemer zoals raadsprogramma, samenlevingsakkoord, strategische agenda of beleidsakkoord. Een leerkring voor griffiers over raadsakkoorden resulteerde in een handreiking.

Lees meer
 
vrijdag 5 juni 2020
Bestuur VNG blij met advies over lokale politieke partijen
Bestuur

Op 28 mei heeft Peter den Oudsten, voorzitter van het Expertiseteam lokale politieke partijen, het advies in het bestuur toegelicht. Het bestuur is blij met het advies en stemt in met de lijn die het expertiseteam voorstelt.

Lees meer
 
vrijdag 19 juni 2020
Stand van zaken Spoedwet COVID-19
Coronavirus COVID-19

Volgens de aanvankelijke planning van het kabinet zou het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 op 1 juli a.s. in werking moeten treden. Deze datum blijkt niet haalbaar.

Lees meer
 
dinsdag 9 juni 2020
Tijdelijke wet maatregelen covid-19: reactie VNG en NGB
Coronavirus COVID-19

Met het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen covid-19 wil het kabinet voor de langere termijn komen tot maatregelen om corona te bestrijden. De VNG en het NGB signaleren dat gemeenten te weinig sturingsmogelijkheden krijgen, bovendien ontbreekt de democratische legitimatie op lokaal niveau.

Lees meer
 
vrijdag 5 juni 2020
Podcast: Kwetsbare groepen in tijden van corona
Coronavirus COVID-19

Zijn er nieuwe kwetsbare groepen ontstaan in deze coronatijd? Hans Boutellier van het Verwey-Jonker Instituut vertelt erover in de nieuwe podcast VNG Praat Mee. Dit doet hij vanuit zijn rol in de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact, die hier onderzoek naar deed.

Lees meer
 
donderdag 4 juni 2020
Blijf bij over corona-ontwikkelingen via VNG.nl
Coronavirus COVID-19

Regelmatige bezoekers van de pagina's over de coronacrisis op de VNG-website hebben gezien dat deze zijn aangevuld met 2 onderwerpen: 'Verantwoord openstellen' en 'Financiën en scenario-ontwikkeling'. Daarmee sluiten we uiteraard aan op de actuele ontwikkelingen.

Lees meer
 
donderdag 28 mei 2020
Kabinet zet eerste stap compensatie voor gemeenten
Coronavirus COVID-19

In de brief van de minister van BZK en staatssecretaris van Financiën over compensatie aan gemeenten voor de coronacrisis wordt helder gemaakt dat gemeenten heel veel geld extra hebben uitgegeven en inkomsten zoals toeristenbelasting zijn misgelopen. Het is dus logisch dat dit wordt gecompenseerd en het is hard nodig.

Lees meer
 
Webinar: Divers en inclusief: 17 miljoen mensen en 1 boodschap
Coronavirus COVID-19

Hoe zorgt u ervoor dat u iedereen in een diverse samenleving bereikt, dat iedereen begrijpt wat er van haar of hem wordt gevraagd en daar vervolgens ook gehoor aan geeft? Onvermijdelijke vragen voor elke overheid in deze coronatijd. In het webinar ‘17 miljoen mensen en 1 boodschap - lessen van corona voor de nieuwe verscheidenheid’ gaan we dieper in op het bereiken van de hele samenleving.

1 juli 2020
Lees meer
 
Anderhalvemetersamenleving? Denk ook aan het VN-Verdrag Handicap 
Coronavirus COVID-19

Gemeenten moeten in de nieuwe coronamaatregelen en protocollen ook oog hebben voor inwoners met een beperking. Zij moeten dan ook betrokken worden bij het opstellen ervan. Kijk op de website van de VNG voor meer informatie en inspiratie hoe u als raadslid uw rol kunt pakken.

 

Lees meer
 
donderdag 25 juni 2020
VNG: financiële situatie van gemeenten wordt onhoudbaar
Financiën

De VNG informeert de Tweede Kamer in een position paper over de financiële zorgen van gemeenten. Dit met oog op het algemeen overleg Financiële Verhoudingen op 2 juli aanstaande.

Lees meer
 
dinsdag 23 juni 2020
Kees Duijvelaar ambassadeur voor Grip op informatie
Informatiesamenleving

Waarom is het belangrijk als gemeente open en transparant te zijn? Wat is de relatie tussen open zijn en het op orde hebben van overheidsinformatie? Welke rol speelt de raad hierbij? Om u te helpen bij het beantwoorden van deze vragen trekt Kees Duijvelaar, ambassadeur Grip op informatie, het land in.

Lees meer
 
maandag 8 juni 2020
Landelijke ondersteuning noodzakelijk voor uitrol 5G
Informatiesamenleving

Gemeenten krijgen op verschillende manieren te maken met de uitrol van 5G en hebben daarin landelijke ondersteuning nodig. De noodzaak voor die ondersteuning blijkt ook uit een reportage van Eén Vandaag op 4 juni.

Lees meer
 
woensdag 17 juni 2020
Eén tegen eenzaamheid ondersteunt duurzame aanpak
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid biedt gemeenten ondersteuning bij het ontwikkelen van een duurzame aanpak van eenzaamheid in de vorm van toolkitproducten, communicatiemateriaal en (gratis) advieskracht. Uitgangspunt is het lokaal beleid van de gemeente.

Lees meer
 
vrijdag 5 juni 2020
Serieuze stappen om dak- en thuisloze mensen te helpen
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Het kabinet wil samen met gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken partijen voor 1 januari 2022 10.000 extra woonplekken mét de benodigde begeleiding realiseren voor dak- en thuisloze mensen. De VNG is blij dat er serieuze stappen worden gezet om dak- en thuislozen te helpen.

Lees meer
 
donderdag 25 juni 2020
Blog Pascale Georgopoulou: Kwaliteit gewogen
Omgevingswet

Vrijwel elke gemeente is verplicht om een adviescommissie in te stellen voor de omgevingskwaliteitLokaal mag worden besloten welke opdracht de adviescommissie krijgt. Is dat strikt het adviseren over rijksmonumenten of mag ook worden meegedacht over goede omgevingskwaliteit?

Lees meer
 
woensdag 24 juni 2020
De Raad: Podcast omgevingsplan
Omgevingswet

De zevende podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ gaat over een van de kerninstrumenten van de Omgevingswet, namelijk het omgevingsplan. 

Lees meer
 
dinsdag 2 juni 2020
De Raad: Podcast commissie omgevingskwaliteit
Omgevingswet

In de zesde podcast uit de serie ‘De raad en de Omgevingswet’ komt een onderdeel uit de Omgevingswet aan bod waar gemeenten mee aan de slag moeten, namelijk het instellen van de commissie omgevingskwaliteit. Wat is dit nu eigenlijk voor een commissie?

Lees meer
 
vrijdag 12 juni 2020
Gemeenten positief over Wet aanpak woonoverlast
Openbare orde en veiligheid

Gemeenten zijn over het algemeen positief over de Wet aanpak woonoverlast. Dat blijkt uit een onderzoek van de VNG en het ministerie van BZK naar deze wet die 2 jaar geleden werd ingevoerd.

Lees meer
 
dinsdag 23 juni 2020
Denk mee: de gemeenteraad en toezicht in het sociaal domein
Sociaal domein

Raadsleden die zich bezighouden met zorgdossiers, kennen vast de berichten over zorgcowboys en ondermaatse ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Alle gemeenten hebben een Wmo-toezichthouder aangewezen om dergelijke misstanden tegen te gaan en de kwaliteit van ondersteuning te stimuleren.

Lees meer
 

 

Moties gemeenten

 >> AANGENOMEN MOTIES verzonden aan de VNG <<
o.a. verhuudersheffing, compensatie coronakosten, opvang vluchtelingenkinderen

Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten