Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
27 augustus 2020
Uitgelicht: Raad op Zaterdag online

 

De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigen u uit voor een digitale Raad op Zaterag op 19 september. In 6 interactieve sessies komen aan bod: inclusieve gemeente, de Omgevingswet, stedelijke transformatie, het sociaal domein, 5G en digitaal debatteren.

Meer informatie/registreren

 
Op 31 oktober is er weer een Raad op Zaterdag, meer informatie hierover volgt.
 

Online bijeenkomst: Rechtspositie voor raadsleden
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Wilt u meer weten over de rechtspositie voor raadsleden? Heeft u hierover vragen? Doe dan mee aan deze online bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

9 september 2020
Lees meer
 
woensdag 8 juli 2020
Modelverordeningen gemeentelijke belastingen gewijzigd
Belastingen

De VNG heeft een aantal modelverordeningen en regelingen over gemeentelijke belastingen gewijzigd. De wijzigingen houden verband met nieuwe wetgeving en jurisprudentie. In onze ledenbrief lichten we de wijzigingen toe.

Lees meer
 

 

Digitale Dag van de Lokale Democratie

Bestuur

Vraagt u zich af hoe uw gemeente haar lokale democratie kan versterken of zelfs vernieuwen? In een tijd met veel maatschappelijke uitdagingen en vraagstukken is contact en verbinding met inwoners essentieel om oplossingen te vinden, maar dat is niet gemakkelijk. We bieden u op deze dag voorbeelden, inspiratie en handelings- perspectieven om uw gemeente op weg te helpen.

17 september 2020
Lees meer
 
donderdag 27 augustus 2020
Democratie in Actie: overzicht tools en training raadsleden
Bestuur

Als raadslid wilt u scherp zijn. U wilt dat in uw gemeente zaken écht in beweging komen. Zoals de energietransitie vormgeven. De jeugdzorg optimaliseren. Of goed debatteren en inspirerend spreken in het openbaar, zodat woorden tot daden leiden. Alles uit uw functie halen voor uw kiezers.

Lees meer
 
donderdag 16 juli 2020
Tijdelijke wet digitale besluitvorming: 2e tussenevaluatie
Bestuur

Nog steeds maken gemeenteraden in toenemende mate gebruik van digitale beraadslaging en besluitvorming. De belangrijkste vraag nu is hoe de terugkeer naar fysiek vergaderen moet worden ingericht.

Lees meer
 
Online workshop: Grip houden op uw tijdsbesteding
Bestuur

Laat u via deze workshop inspireren door de mogelijkheden van balans, flow, agendabeïnvloeding en momentum. Ervaren oud-raadsleden stellen uw persoonlijke ontwikkeling tijdens een ontspannen en gerichte break-out sessie centraal.

8 september 2020
Lees meer
 
Online workshop: Grip houden op uw tijdsbesteding
Bestuur

Laat u via deze workshop inspireren door de mogelijkheden van balans, flow, agendabeïnvloeding en momentum. Ervaren oud-raadsleden stellen uw persoonlijke ontwikkeling tijdens een ontspannen en gerichte break-out sessie centraal.

3 september 2020
Lees meer
 
vrijdag 14 augustus 2020
Train uw scenariodenken in onze masterclass
Bestuur

Scenariodenken wordt wereldwijd toegepast door overheden, organisaties en bedrijven om proactief te kunnen handelen en om te kunnen gaan met onzekerheid en dynamiek in de buitenwereld. In het trainingsaanbod van VNG Connect zit nu ook een Masterclass scenariodenken.

Lees meer
 

 

Coronawet: meer lokale ruimte en democratische legitimatie nodig

Coronavirus COVID-19

Het kabinet diende op 13 juli het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in bij de Tweede Kamer. In vergelijking met de eerdere, niet openbaar gemaakte, consultatieversie is het voorstel aangepast op basis van het advies van de Raad van State en de reactie van stakeholders.

Lees meer
 
woensdag 15 juli 2020
Zicht op financiële consequenties corona voor gemeenten 
Coronavirus COVID-19

De VNG liet onderzoeksbureau AEF ramingen maken naar de gemaakte kosten en gederfde inkomsten van gemeenten als gevolg van de coronamaatregelen. De uitkomsten kunnen we nu bekend maken.

Lees meer
 
woensdag 1 juli 2020
Zevenaar maakt compacte Kaderbrief in verband met corona
Coronavirus COVID-19

De gemeente Zevenaar heeft samen met de gemeenteraad besloten om dit jaar geen kadernota te presenteren. De coronacrisis brengt zoveel onzekerheid dat nog geen verantwoorde beleidskeuzes zijn te maken, zegt de gemeente. 

Lees meer
 
donderdag 23 juli 2020
Brochure over besluitvorming Regionale Energiestrategieën
Energie en Klimaat

Heeft u vragen over besluitvorming rond de regionale energiestrategieën? De brochure Regionale Energiestrategieën en besluitvorming verduidelijkt de positie van onder meer gemeenteraden binnen het RES-proces en geeft inzicht in de mogelijke varianten van besluitvorming bij de concept-RES en de RES 1.0.

Lees meer
 
Webinar: Wet Collectieve Warmtevoorziening
Energie en Klimaat

Op 22 juni is de Wet Collectieve Warmtevoorziening (Warmtewet 2) in consultatie gegaan. Dit webinar, speciaal voor bestuurders, gaat in op de conceptwet, de belangrijkste punten met betrekking tot de consultatie, de koppeling met de Transitievisie Warmte (TVW) en de Omgevingswet.

3 september 2020
Lees meer
 
Online bijeenkomst: De rol van raadsleden in de warmtetransitie (thema besluitvorming)
Energie en Klimaat

Bent u raadslid of griffier en heeft u al enige kennis over de transitie naar aardgasvrije wijken? Platform31 houdt in 2020 3 interactieve, online bijeenkomsten over uw rol en mogelijkheden hierin. De sessie van 23 september gaat over het thema besluitvorming. 

23 september 2020
Lees meer
 

Beluister de Podcast 'VNG Praat Mee' over de opschalingskorting
Financiën

Precies weten hoe het zit met de opschalingskorting? Binnen 15 minuten praat expert Maarten Allers u helemaal bij.

Lees meer
 
vrijdag 3 juli 2020
Terugblik op actiedag #gemeenteninnood
Financiën

Gemeenten hebben 2 juli bij de Tweede Kamer aandacht gevestigd op de financiële tekorten in gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners. Ook via filmpjes en brieven lieten ze weten dat 'het water ons aan de lippen staat.'

Lees meer
 
vrijdag 21 augustus 2020
Manifest voor Digitale Overheid in het (post-)coronatijdperk
Informatiesamenleving

‘Door de coronacrisis heeft digitalisering noodgedwongen een sprong gemaakt. Kansen en risico’s van de digitale samenleving worden uitvergroot.’ Dat staat in het manifest 'Dichterbij door digitalisering' dat donderdag 20 augustus naar de Tweede kamer is gestuurd.

Lees meer
 
woensdag 26 augustus 2020
Denk mee: e-learning 'gemeenteraad en Wmo-toezicht'
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Als u zich als raadslid bezighoudt met zorgdossiers, kent u vast de berichten over zorgcowboys en ondermaatse ondersteuning aan kwetsbare inwoners. Alle gemeenten hebben een Wmo-toezichthouder aangewezen om dergelijke misstanden tegen te gaan en de kwaliteit van ondersteuning te stimuleren.

Lees meer
 
donderdag 23 juli 2020
ANBO en Actiz presenteren Toolkit woonopgave senioren
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Er is op dit moment een groot tekort aan geschikte woonvormen voor ouderen. Dat tekort groeit alleen maar door de vergrijzing. Met oog hierop is de Taskforce Wonen en Zorg opgericht. ANBO en ActiZ lanceerden onlangs een Toolkit woonopgave senioren.

Lees meer
 
donderdag 16 juli 2020
Taskforce Wonen en Zorg publiceert nulmeting
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Ongeveer de helft van de gemeenten beschikt over een analyse van de woonzorgopgaven, en een derde van de gemeenten heeft een woonzorgvisie voor de komende jaren. Dat blijkt uit een nulmeting van de Taksforce Wonen en Zorg uitgezet onder bestuurders van alle gemeenten en woningcorporaties. 

Lees meer
 
donderdag 23 juli 2020
Gescheiden inzameling afvalstromen verplicht per 1 juli 2020
Milieu en Mobiliteit

Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.

Lees meer
 
donderdag 27 augustus 2020
Blog Pascale Georgopoulou: 'Nepsturen'
Omgevingswet

Om keuzes te maken, moet een gemeenteraad weten wat er te kiezen valt. Om werkelijk te kunnen sturen, moet de raad niet schuil gaan achter mantra’s als 'budgettair neutraal' en 'oud voor nieuw' maar zich echt verdiepen in de cijfers en wat erachter zit.

Lees meer
 
dinsdag 14 juli 2020
Podcast de raad en de Omgevingswet: vergunningverlening
Omgevingswet

Nummer acht van de serie podcasts ‘De raad en de Omgevingswet’ gaat over het  kerninstrument 'vergunning' en vergunningverlening in het algemeen.

Lees meer
 
dinsdag 7 juli 2020
Stand van zaken Omgevingswet - juli 2020
Omgevingswet

De nieuwste VNG-ledenbrief over de Omgevingswet beschrijft hoe de nieuwe inwerkingtredingsdatum, 1 januari 2022, tot stand is gekomen en wat de gevolgen van die datum zijn voor gemeenten.

Lees meer
 
vrijdag 24 juli 2020
Meer duidelijkheid over bevoegdheden voor rookvrije plekken
Openbare gezondheid

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het rookvrij maken van hun eigen terreinen én plekken waar kinderen zijn. Uit recent onderzoek van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat inmiddels 200 gemeenten zich inzetten op weg naar een Rookvrije Generatie.

Lees meer
 
woensdag 15 juli 2020
Oproep: Blijf initiatieven Rookvrije Generatie ondersteunen
Openbare gezondheid

Geïnspireerd door het Landelijk Preventieakkoord zetten steeds meer gemeenten stappen op weg naar een Rookvrije Generatie, een initiatief van het KWF, de Hartstichting en het Longfonds. En ook steeds meer Nederlanders vinden dat gemeenten hierin een rol moeten spelen.

Lees meer
 
dinsdag 14 juli 2020
Model Algemene plaatselijke verordening is geactualiseerd
Recht

De model-APV is weer geactualiseerd. De jaarlijkse zomeraanpassing omvat, naast redactionele verbeteringen in de tekst en de toelichting, enkele inhoudelijke wijzigingen. Deze wijzigingen zijn een gevolg van vragen die wij van gemeenten hebben ontvangen en nieuwe jurisprudentie.

Lees meer
 
dinsdag 28 juli 2020
ALV vindt digitaal plaats op 25 september 
Vereniging

Door de coronacrisis moest het VNG Jaarcongres in juni worden afgelast. Het bestuur heeft besloten de formele ALV te houden op vrijdag 25 september 2020 van 15.00 tot 17.00 uur. De ALV zal een digitale vorm krijgen.

Lees meer
 
maandag 29 juni 2020
Uitslagen ledenraadpleging in verband met uitgestelde ALV
Vereniging

In totaal hebben 243 van de 355 gemeenten hun stem uitgebracht op de voorstellen van de ledenraadpleging. Alle zes de voorstellen zijn aangenomen. De uitkomsten van deze ledenraadpleging worden in de uitgestelde ALV op 25 september ter bekrachtiging aan de leden voorgelegd.

Lees meer
 
Moties van gemeenteraden


Door een meerderheid van de raad aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden om bekend te maken aan andere gemeenten. De recentste moties gaan o.a. over de herverdeling van het gemeentefonds, de coronawet en de financiële problemen bij gemeenten.

Bekijk de moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten