Lees online  |  Afmelden
VNG
Europa in een oogwenk
11 september 2020
Kennisnetwerk uitgelicht: Climate Alliance
Climate Alliance is een samenwerkingsverband van Europese steden, gemeenten en regio’s die zich inzetten voor klimaatactie. Hierbij wordt niet alleen naar de klimaatdoelen gekeken, maar ook naar de sociale en economische aspecten van de transitie naar een duurzamer Europa. Gebaseerd op vijf kernwaarwaarden - eerlijkheid, gebaseerd op de natuur, lokale actie, het sparen van natuurlijk hulpbronnen en diversiteit – richt Climate Action zich op het creëren van tools en campagnes, het informeren over (Europese) subsidiemogelijkheden, inspraakmogelijkheden in Europese besluitvorming en het vinden van onderlinge partners en inspiratie. Het netwerk kent meer dan 1,800 leden uit 26 landen die zich allen hebben gecommitteerd aan het verlagen van de Co2 met 10% elke vijf jaar en aan het stimuleren van klimaatgerechtigheid.
Meer over Europese kennisnetwerken
 
donderdag 10 september 2020
Nieuws - Neem deel aan Europese Week van Steden en Regio’s
Europa en internationaal

Van 5 t/m 22 oktober wordt de 18e Europese Week van Regio’s en Steden georganiseerd onder het motto Restart. Europe. Together. Daarin worden verschillende digitale bijeenkomsten georganiseerd, ook door Nederlandse lokale en regionale overheden. U kunt zich t/m 27 september inschrijven voor de bijeenkomsten.

Lees meer
 
donderdag 10 september 2020
Nieuws - Aanbevelingen voor toekomst van Europese Agenda Stad
Europa en internationaal

In aanwezigheid van ‘urban envoy’ Karen van Dantzig sprak de Commissie Europa en Internationaal op 3 september over de toekomst van de Europese Agenda Stad. Ook werd het gezamenlijke position paper hierover overhandigd aan de gemeentelijke leden van het Europees Comité van de Regio’s.

Lees meer
 
donderdag 10 september 2020
Nieuws - Nederlandse bijdragen Europese Week van Steden en Regio’s
Europa en internationaal

De Europese Week van Steden en Regio’s (EWRC) is voor en door lokale en regionale overheden. Ook Nederlandse lokale en regionale overheden organiseren digitale bijeenkomsten en dragen daarmee bij aan een goed en gevarieerd aanbod. Een overzicht van officiële EWRC evenementen met een bijdrage vanuit Nederlandse lokale en regionale overheden is hier te vinden. Liever een overzicht met de Nederlandse bijdragen per dag?

Lees meer
 
donderdag 27 augustus 2020
Nieuws - Green Deal Going Local: oproep om goede praktijkvoorbeelden te melden
Europees Comité van de Regio’s

Het Comité van de Regio’s is op zoek naar goede praktijkvoorbeelden van lokale duurzaamheidsinitiatieven. Deze voorbeelden zullen onder andere worden gebruikt als input voor een rapport over de Green Deal dat in het najaar van 2020 wordt gepubliceerd door het Comité. Bent u lid van het Comité van de Regio’s of deelnemer van het CvdR-programma voor jonge gekozen politici (YEP’s)? Stuur dan het voorbeeld vanuit uw gemeente in vóór maandag 21 september.

Lees meer
 
juli 2020
Publicatie - Meerjarig Financieel Kader (MFK) en Europese subsidies 2021 – 2027
Binnenlands Bestuur

Vindsubsidies publiceerde onlangs een whitepaper over het Meerjarig Financieel Kader voor de periode 2021-2027 die de Europese Raad vaststelde op 21 juli. Hoewel het MFK nog moet worden goedgekeurd door de Europees Parlement en de lidstaten, is wel al duidelijk dat de EU inzetten op onder andere duurzaamheid en digitalisering. Bent u benieuwd naar hoe het nieuwe MFK aansluit op gemeentelijke en regionale ambities in Nederland? En welke Europese subsidieprogramma’s er beschikbaar zijn in de periode 2021-2017? Het whitepaper geeft inzicht in de belangrijkste zaken die gemeenten moeten weten over het nieuwe MFK.

Lees meer
 
VNG Europa Forum en partnerverzoeken

Werkzaam bij de gemeente en geïnteresseerd in discussies, kennis en ervaringen over Europese bijeenkomsten en projecten? Kijk dan eens op het VNG Europa forum. Voor toegang kunt u zich registeren met uw gemeentelijk emailadres.

Agenda

Vanwege het corona-virus is een groot aantal evenementen en bijeenkomsten afgelast of vinden deze digitaal plaats.

16 sep
Webinar – Deploying regional and local bioeconomics in Europa – strategy and implementation
16 sep
Online conference - Our Social Europe
16 sep Staat van de Europese Unie
30 sep mPower: start online cursus ‘Best Energy Transition Practices’
1 okt Shaping Europe - Strengthening Europe: Ideas for Europe
1-2 okt Tirana Connectivity Forum
5-23 okt Europese Week van Regio’s en Steden
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten