Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
3 september 2019
Uitgelicht: Quick Scan Lokale Democratie

 

Hoe gaat het met de democratie in uw gemeente? Wat vindt u als raadslid van het lokale samenspel? Hoe kan dat (nog) beter? Als u met die vragen aan de slag wilt, kan dat met de Quick Scan Lokale Democratie. Zie voor meer informatie:

begeleidende leestip:

NB: de blog van Pascale Georgopoulou vindt u onder Omgevingswet.

donderdag 24 september 2020
Begrens en clausuleer nieuwe bevoegdheden CvdK
Bestuur

Het kabinet wil de Commissaris van de Koning de bevoegdheid geven alle vergaderingen van een gemeentebestuur bij te wonen en kennis te nemen van alle bescheiden waarover het gemeentebestuur beschikt. Maar die bevoegdheden zouden wel begrensd en geclausuleerd moeten worden.

Lees meer
 
donderdag 24 september 2020
Voorstel correctief referendum: gevolgen voor decentrale overheden
Bestuur

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een initiatiefwetsvoorstel om een correctief referendum grondwettelijk mogelijk te maken. In het oorspronkelijke voorstel stond dat het correctief referendum direct ook zou gelden voor gemeenten en provincies. Door een amendement is dit gewijzigd.

Lees meer
 
woensdag 23 september 2020
'Laat raadsleden wennen aan fusiegemeente'
Bestuur

Raadsleden blijken na herindeling moeite te hebben met het samenwerken en integreren in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente. Zij moeten aan elkaar wennen, hun plek vinden in de nieuwe raad en hebben vaak elk een andere bestuursstijl.

Lees meer
 
woensdag 23 september 2020
Nieuw in digitale leeromgeving: zo leidt u een vergadering
Bestuur

Een raads- of commissievergadering in goede banen leiden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een nieuwe animatie in de digitale leeromgeving voor raadsleden legt in een paar stappen uit hoe u grip houdt op een vergadering.

Lees meer
 
maandag 14 september 2020
Gemeenten vragen om meer bevoegdheden voor dierenwelzijn
Bestuur

Burgers doen steeds meer een beroep op gemeenten vanwege dierenwelzijn. Gemeenten willen hier wel aan bijdragen, maar hun bestuurlijke mogelijkheden hiertoe zijn heel beperkt. De VNG vraagt minister Schouten om gemeenten meer bevoegdheden te geven om een eigen dierenwelzijnsbeleid te voeren.

Lees meer
 
Online Raadsacademie: Zicht en grip op gemeenschappelijke regelingen
Bestuur

Het is voor raadsleden vaak lastig om voldoende zicht te krijgen op gemeenschappelijke regelingen. Welke mogelijkheden heb je, waar kun je wel en niet sturen en welke wettelijke verplichtingen zijn er? Rob de Greef, expert op het gebied van gemeenschappelijke regelingen, gaat met u in gesprek over de vraag hoe u uw rol als raadslid effectief kunt invullen.

14 oktober 2020
Lees meer
 
Save the date: Raad op Zaterdag - Online
Bestuur

Als gemeenteraadslid hebt u de controle op de besluitvorming in de gemeente. Dit vraagt om kennis en kunde op uiteenlopende onderwerpen. Raad op Zaterdag is een dag met workshops om grip te krijgen en te behouden op uw controlefunctie, bijvoorbeeld over gemeentefinanciën, de Omgevingswet en de energietransitie.

31 oktober 2020
Lees meer
 
donderdag 10 september 2020
Infographic geeft inzicht in compensatie coronamaatregelen
Coronavirus COVID-19

Alle financiële compensatie voor coronamaatregelen vindt u nu bij elkaar in een overzichtelijke infographic. Deze geeft op 1 pagina weer welke kosten zijn gecompenseerd voor gemeenten en waarover nog afspraken komen.

Lees meer
 
donderdag 3 september 2020
Ledenbrief over coronacompensatie voor gemeenten
Coronavirus COVID-19

In een ledenbrief gaan we in op de kabinetsbesluiten over het aanvullend compensatiepakket voor corona, de opschalingskorting en het steun- en herstelpakket. Een deel van deze besluiten moet nog nader worden uitgewerkt. 

Lees meer
 
donderdag 10 september 2020
Neem deel aan Europese Week van Steden en Regio’s
Europa en internationaal

Van 5 t/m 22 oktober wordt de 18e Europese Week van Regio’s en Steden georganiseerd onder het motto Restart. Europe. Together. Daarin worden verschillende digitale bijeenkomsten georganiseerd, ook door Nederlandse lokale en regionale overheden. U kunt zich t/m 27 september inschrijven voor de bijeenkomsten.

Lees meer
 
vrijdag 18 september 2020
Podcast: Leonard Geluk blikt terug op Prinsjesdag
Financiën

Hoe kijkt Leonard Geluk terug op zijn eerste Prinsjesdag als algemeen directeur van de VNG? Speciaal thema in deze podcast is ook de rol van lokaal bestuur. Daarvoor interviewden we Jeroen van Gool, directeur van de wethoudersvereniging.

Lees meer
 
dinsdag 15 september 2020
VNG-reactie Prinsjesdag 2020
Financiën

Gemeenten kunnen voor het jaar 2022 € 300 miljoen voor de jeugdzorg inboeken. 'Dat geeft enige lucht, want de structurele tekorten zitten vooral in de hoek van het sociaal domein. Het huidige kabinet heeft gemeenten op dit punt wat financiële zekerheid gegeven,' zegt Jan van Zanen.

Lees meer
 
dinsdag 1 september 2020
VNG vraagt Kamer nogmaals om rekenkamerfunctie te behouden
Financiën

De VNG heeft de afgelopen jaren al meerdere keren haar mening gegeven over de voorgenomen afschaffing van de rekenkamerfunctie. Wij zien ons genoodzaakt om deze mening nogmaals onder de aandacht te brengen, zodat de zorgen van gemeenten over de nu voorliggende wetswijziging erkend worden.

Lees meer
 
Online bijeenkomst: Grip krijgen op de begroting
Financiën

Hoe houdt u als raadslid voldoende zicht op de financiën binnen de gemeente tijdens de coronacrisis? Wat kunt u bijvoorbeeld doen met de begroting en hoe stuurt u hierop? Tijdens deze interactieve online sessie biedt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden u nieuwe inzichten op dit gebied.

30 september 2020
Lees meer
 
woensdag 23 september 2020
Online bijeenkomst: Hoe ga je de begrotingsbehandeling in?
Financiën

Hoe brengt u uw standpunten naar voren in een begrotingsbehandeling en wat zijn hierbij de voor- en nadelen van zowel fysiek als digitaal vergaderen? Een bijeenkomst in aanloop naar de begrotingsdebatten.

21 oktober 2020
Lees meer
 
maandag 21 september 2020
Nieuwe publicatie over rol gemeenteraden bij digitalisering
Informatiesamenleving

Voor raadsleden is het vaak lastig om zicht te krijgen op de maatschappelijke impact van digitalisering en de mogelijkheden voor bijsturing. Om hen houvast te bieden, publiceert het Rathenau Instituut het rapport ‘Raad met digitalisering’.

Lees meer
 
donderdag 24 september 2020
Blog Pascale Georgopoulou: To do
Omgevingswet

Als je als raad nu nog moet nadenken over wat je wil met de Omgevingwet is er geen tijd meer voor keuzes en bespiegelingen. Het is te laat om te verkennen, te laten bezinken, inspiratie te zoeken, dingen te bedenken en te prioriteren. De raad moet in dat geval gewoon een to do-lijstje maken.

Lees meer
 
vrijdag 28 augustus 2020
Podcast: De bruidsschat en de Raad
Omgevingswet

In de negende podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ wordt het onderwerp bruidsschat besproken. Pascale Georgopoulou gaat hierover in gesprek met Jos Dolstra, senior-adviseur bij het programma Omgevingswet van de VNG. 

Lees meer
 
donderdag 17 september 2020
Oproep: doe mee aan onderzoek online bedreigingen
Openbare orde en veiligheid

De VNG heeft op 17 september aan alle burgemeesters, wethouders en raadsleden een e-mail gestuurd met daarin de link naar een enquête. Dit in het kader van een onderzoek naar online bedreigingen tegen burgemeesters, wethouders en raadsleden.

Lees meer
 
Online Raadsacademie: Ondermijning
Openbare orde en veiligheid

In deze Raadsacademie gaat het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) met de deelnemers in gesprek over hoe ondermijningsbeelden gemeenten in Noord-Veluwe helpen om ondermijning in kaart te brengen. Hierbij komt ook de vakantieparkenproblematiek aan de orde.

26 september 2020
Lees meer
 
donderdag 24 september 2020
Nieuw: Modelverordening gemeentelijke adviescommissie
Recht

De VNG heeft een Model Verordening op de gemeentelijke adviescommissie opgesteld. De aanleiding is dat de taken en bevoegdheden van de huidige monumenten- en welstandscommissies vervallen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. Gemeenten moeten daarom een nieuwe gemeentelijke adviescommissie instellen.

Lees meer
 
woensdag 23 september 2020
Rol van de raad bij voorkomen en tegengaan van zorgfraude
Toezicht en handhaving in het sociaal domein

Het onlangs verschenen VNG-rapport 'Een wereld te winnen: over zorgfraude Wmo 2015 en Jeugdwet' schetst de aard van zorgfraude en doet gemeenten aanbevelingen om effectief toezicht te houden op de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg. Welke rol kunt u hierin als raadslid spelen?

Lees meer
 
woensdag 23 september 2020
Tweede pakket en totaaloverzicht moties ALV 25 september
Vereniging

Het tweede deel van de moties voor de ALV van 25 september is ingediend. In een ledenbrief deelt de VNG het tweede pakket en het totaaloverzicht van moties met de bijbehorende preadviezen van het VNG-bestuur.

Lees meer
 
vrijdag 28 augustus 2020
Agenda en stukken ALV 25 september 2020
Vereniging

Vrijdag 25 september vindt de digitale ALV plaats van 15.00 tot 17.00 uur. De agenda en de bijbehorende stukken zijn nu beschikbaar. Alle leden zijn vandaag (28 augustus) voor de ALV uitgenodigd via een ledenbrief. 

Lees meer
 
woensdag 2 september 2020
Vangnetuitkering Participatiewet 2021: rol raadsleden
Werk, inkomen en sociale zekerheid

De Vangnetuitkering Participatiewet biedt gemeenten financiële compensatie voor grote(re) tekorten op het budget. Uit deze middelen betaalt de gemeente de bijstandslasten. Welk rol heeft de raad daarbij?

Lees meer
 
Moties gemeenteraden
Bekijk de aangenomen moties die gemeenten aan de VNG stuurden. (Recent o.a.: raden in verzet, herverdeling gemeentefonds, financiën invoering Omgevingswet).
vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten