Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
29 oktober  2020

Nieuw: DiA Academie

 

Democratie in Actie start de DiA Academie, korte webinars rond actuele thema's. DiA Academie start met 30 minuten-colleges over digitale participatietools. Wilt u aan de slag met digitale participatietools, maar weet u nog niet welke u het beste kunt gebruiken? In zes maal 30 minuten kunt u gratis college krijgen over verschillende typen digitale participatietools.

 

Op het programma staan:

 

Democratie in Actie is een samenwerkingsprogramma van het ministerie van BZK, de VNG en en de beroeps- en belangenverenigingen van raadsleden, griffiers, wethouders, gemeentesecretarissen en burgemeesters. Het programma is gestart in november 2018 en loopt tot 2022.


NB: kijk voor de blog van Pascale Georgopoulou onder Omgevingswet.


Online bijeenkomst: Rechtspositie voor raadsleden
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Wilt u meer weten over de rechtspositie voor raadsleden? Wat is er geregeld? Heeft u een vraag? Doe dan mee aan deze online bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

9 december 2020
Lees meer
 
maandag 26 oktober 2020
Ondersteuning gedupeerde ouders toeslagenaffaire
Belastingen

De Belastingdienst/Toeslagen en gemeenten hebben op 28 september een akkoord bereikt om ondersteuning te bieden aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. We verwachten gemeenten begin november te kunnen informeren over het plan van aanpak en de inrichting van het steunpunt.

Lees meer
 
donderdag 29 oktober 2020
Ruim driekwart raadsleden onbekend met verlofregeling
Bestuur

Het overgrote deel van de raadsleden is onbekend met de mogelijkheid om verlof op te nemen voor het doen van raadswerk. Slechts een kwart van de raadsleden kent de wettelijke mogelijkheid om verlof op te vragen.

Lees meer
 
donderdag 15 oktober 2020
Europees Handvest voor Lokale Autonomie bestaat 35 jaar
Bestuur

Deze week is de European Local Democracy Week (ELDW), een pan-Europees initiatief gericht op het stimuleren van lokale democratie en participatie. Op 15 oktober 1985, vandaag dus precies 35 jaar geleden, werd het Europees Handvest voor Lokale Autonomie vastgesteld door de lidstaten.

Lees meer
 
vrijdag 9 oktober 2020
Tijdelijke wet digitale besluitvorming verlengd
Bestuur

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming wordt verlengd tot ten minste 1 januari 2021. De ontwikkelingen rond het coronavirus maken dat er voldoende aanleiding is om de wet opnieuw te verlengen. Dat schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer.

Lees meer
 
dinsdag 6 oktober 2020
Voorstel Wet gemeenschappelijke regelingen: er is meer nodig
Bestuur

Het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) brengt raadsleden beter in positie. Maar het roept vragen op over de gevolgen ervan voor de bestaande juridische en bestuurlijke structuren.

Lees meer
 
maandag 28 september 2020
Toekomst van de lokale democratie: inspirerende voorbeelden
Bestuur

Weet u waar de democratie is ontstaan? Bij de Grieken? Onjuist, zo blijkt uit de zoektocht van theatermaker Lucas de Man. In een digitale VNG Atriumlezing, onderdeel van de Digitale Dag van de Lokale Democratie, nam hij 150 deelnemers mee in zijn zoektocht naar democratie.

Lees meer
 
vrijdag 25 september 2020
Meer geld, maar ook sterkere positie gemeenten hard nodig
Bestuur

Er is fors meer geld nodig in het gemeentefonds. Maar het is ook hard nodig om de wettelijke positie van gemeenten te versterken om gemeenten en Rijk in balans te brengen.

Lees meer
 
Raadsacademie: De toekomst van het raadslidmaatschap
Bestuur

Hansko Broeksteeg (Radboud Universiteit) geeft  zijn visie op de toekomst van het raadslidmaatschap. Daarnaast wordt in een aantal workshops verder ingegaan op de effecten van digitalisering en informatievoorziening op het werk van de raad, hoe u ook in de toekomst burgers kunt betrekken bij het raadswerk, en hoe u effectief kunt samenwerken in de regio.

21 november 2020
Lees meer
 
Online bijeenkomst: Bestuurlijke rol van de raad
Bestuur

Han Warmelink, raadslid in Westerkwartier en wetenschapper, maakt de uitdagingen van het raadslidmaatschap inzichtelijk. Wat betekent die status van ‘hoogste orgaan’ voor de invulling van het dualisme? Welke rol speelt u als raadslid? Tegen welke uitdagingen loopt u aan?

18 november 2020
Lees meer
 
woensdag 28 oktober 2020
Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet
Coronavirus COVID-19

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (Twm). Een ruime meerderheid van de senaat steunt de wet, inclusief de aanpassingen van de Tweede Kamer. De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor 3 maanden.

Lees meer
 

VNG Dialoog: Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

(19 november)

Coronavirus COVID-19

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 treedt binnenkort in werking. Daarom presenteren de VNG, advocatenkantoor Pels Rijcken en het ministerie van BZK in dit webinar de belangrijkste informatie over deze wet.

19 november 2020
Lees meer
 

VNG Dialoog: Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

(17 november)

Coronavirus COVID-19

De Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 treedt binnenkort in werking. Daarom presenteren de VNG, advocatenkantoor Pels Rijcken en het ministerie van BZK in dit webinar de belangrijkste informatie over deze wet.

17 november 2020
Lees meer
 
dinsdag 20 oktober 2020
Factsheet over bevoegdheden overheden rond participatie
Energie en Klimaat

In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt over participatie bij het opwekken van duurzame energie. De nieuwe factsheet ‘Bevoegdheden overheden bij procesparticipatie en financiële participatie' laat zien wat de juridische mogelijkheden zijn om deze afspraken in te vullen.

Lees meer
 
donderdag 8 oktober 2020
VNG dringt aan bij Kamer om energietransitie door te zetten
Energie en Klimaat

De VNG is nog altijd van mening dat de gebiedsgerichte aanpak én aantrekkelijke financieringsconstructies voor huiseigenaren, cruciaal zijn om de energietransitie te laten slagen. De aanpak van de energietransitie in de gebouwde omgeving is een complexe puzzel die alleen klopt als uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar vallen. We merken echter dat de puzzelstukjes die het Rijk moet leggen, ontbreken.

Lees meer
 
donderdag 29 oktober 2020
Rechtmatigheidsverantwoording nog steeds voorzien voor 2021
Financiën

De VNG krijgt regelmatig vragen over de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording: blijft de ingangsdatum of komt er uitstel? Het ministerie van BZK gaf recent meer duidelijkheid hierover. De koers is nog steeds invoering ingaande controlejaar 2021. Uiteraard afhankelijk van de parlementaire behandeling.

Lees meer
 
vrijdag 23 oktober 2020
Boodschap ALV VNG aan kabinet
Financiën

De VNG doet opnieuw een dringend beroep op het kabinet om gemeenten structureel meer financiële ruimte te geven. Dat schrijven we in een brief aan het kabinet, waarin de boodschap van de Algemene Ledenvergadering van 25 september wordt doorgegeven.

Lees meer
 
Webinar: Grip op Informatie
Informatiesamenleving

In dit webinar komt u als raadslid of bestuurder meer te weten over de Wet open overheid (Woo). Daarbij leert u wat nodig is om meer control te krijgen over de gemeentelijke informatiehuishouding. 

25 november 2020
Lees meer
 
woensdag 28 oktober 2020
Raadsrapporteur versterkt positie raad op jeugdzorg
Jeugd

Het werken met een raadsrapporteur volgens de methode-Duisenberg pakt positief uit voor gemeenteraden. De informatiepositie van de raadsleden wordt beter en raadsleden krijgen meer inzicht in wat ze willen weten. Raadsleden kunnen daardoor hun controlerende taak beter uitvoeren. 

Lees meer
 
vrijdag 23 oktober 2020
Abonnementstarief Wmo onvoldoende gecompenseerd: grens bereikt
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

De invoering van het abonnementstarief leidt aantoonbaar tot een aanzuigende werking op Wmo-ondersteuning, vooral huishoudelijke hulp. Toch weigert het kabinet gemeenten volledig te compenseren voor de extra kosten. Wat de VNG betreft, is hiermee de grens bereikt.

Lees meer
 
woensdag 28 oktober 2020
Snelheidsverlaging bevordert verkeersveiligheid bebouwde kom
Milieu en Mobiliteit

De verlaging van de snelheid in de bebouwde kom van 50 km/h naar 30 km/h gaat zeer waarschijnlijk leiden tot minder slachtoffers. De VNG vindt dit een positieve ontwikkeling en wil daarom samen met het Rijk, andere wegbeheerders en betrokken partijen zoals het SWOV, dit uitwerken.

Lees meer
 
donderdag 29 oktober 2020
Handreiking adviesrecht raad bij afwijking omgevingsplan
Omgevingswet

De gemeenteraad wijst bij de inwerkintreding van de Omgevingswet gevallen aan een bindend advies nodig is van de raad om af te wijken van het omgevingsplan. De bestaande ‘verklaring van geen bedenkingen’ vervalt hiermee.  

Lees meer
 
donderdag 29 oktober 2020
Blog Pascale Georgopoulou: Werken aan de relatie
Omgevingswet

'De regionale samenwerking in het bijzonder met omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s en GGD’s is het speelveld waar de raad zich te vaak onzeker en ongemakkelijk bij voelt. t de komst van de Omgevingswet zou je de GR-en en indirect je eigen kaderstellende dan wel controlerende rol onder de loep kunnen leggen. En je de vraag stellen: hoe gaat het, wat kan beter?' 

Lees meer
 
maandag 19 oktober 2020
Blog: De gemeenteraad is niet het sluitstuk
Omgevingswet

De Omgevingswet vraagt ook van raadsleden een andere manier van werken. Het is daarom belangrijk om raadsleden regelmatig bij te praten over de stand van zaken en de veranderingen die de nieuwe wet met zich meebrengt.

Lees meer
 
maandag 12 oktober 2020
Podcast: Omgevingsdienst en de Raad
Omgevingswet

In de elfde podcast uit de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ wordt ingegaan op de relatie van de Raad en de Omgevingsdienst. Pascale Georgopoulou gaat hierover in gesprek met Sake Kuipers, werkzaam bij de Omgevingsdienst Midden-Holland, en Ruud Peeters, landelijk actief voor Omgevingsdiensten NL.

Lees meer
 
vrijdag 16 oktober 2020
Model-APV aangepast met bepalingen over verboden motorclubs
Openbare orde en veiligheid

De rechter heeft enkele motorclubs verboden. Wat te doen wanneer een lid van zo’n Outlaw Motorcycle Gang het bij die club horende jasje, ook ‘colors’ genoemd, in het openbaar blijft dragen? Op verzoek van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid hebben we in de Model-APV hierover bepalingen opgenomen.

Lees meer
 
vrijdag 9 oktober 2020
VNG Modelverordening beslistermijn schuldhulpverlening
Recht

Per 1 januari 2021 treedt de Wijziging Wet gemeentelijke schulpverlening in werking. Gemeenten zijn dan verplicht om in een verordening de termijn op te nemen waarbinnen zij na het eerste gesprek over de hulpvraag moet besluiten of iemand voor schuldenhulpverlening in aanmerking komt.

Lees meer
 
donderdag 15 oktober 2020
Stikstofaanpak biedt onvoldoende perspectief voor woningnood
Ruimte en Wonen

Het Rijk zet met de structurele stikstofaanpak stevig in op het noodzakelijke natuurherstel. De VNG moedigt het kabinet aan hier fors op door te pakken. De plannen missen wel ontwikkelingsruimte om de enorme woonopgave te realiseren.

Lees meer
 
Online bijeenkomst: Toiletsymposium 2020
Sociaal domein

Op elke 500 meter een (semi-)openbaar toilet in alle verblijfsgebieden in Nederland: dat is waar de Toiletalliantie voor gaat. Iets meer dan de helft van de verblijfsgebieden is nu voldoende gedekt.

19 november 2020
Lees meer
 
vrijdag 25 september 2020
Uitslag stemming moties tijdens ALV
Vereniging

Tijdens de ALV van 25 september hebben de leden gestemd over 15 moties. De leden hebben ingestemd met de preadviezen van het bestuur om de moties over te nemen.  

Lees meer
 
vrijdag 9 oktober 2020
VNG Modelverordening beslistermijn schuldhulpverlening
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Per 1 januari 2021 treedt de Wijziging Wet gemeentelijke schulpverlening in werking. Gemeenten zijn dan verplicht om in een verordening de termijn op te nemen waarbinnen zij na het eerste gesprek over de hulpvraag moet besluiten of iemand voor schuldenhulpverlening in aanmerking komt.

 
Lees meer
 

 

Moties van gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten aan de VNG stuurden. (Recent o.a.: Raden in Verzet, RES, bijstandsnorm, huishoudelijke hulp.)
www.vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten