Lees online  |  Afmelden
VNG
Europa in een oogwenk
13 november 2020
Kennisnetwerk uitgelicht: CIVITAS

CIty VITAlity and Sustainaiblity, dat is waar het kennisnetwerk CIVITAS voor staat. Sinds 2002 is dit het Europese Commissienetwerk van steden die zich wijden aan schonere en betere transportmogelijkheden in Europa en daarbuiten. Inmiddels hebben zo’n 80 steden deelgenomen als ‘living lab’ aan het kennisnetwerk: hier zijn duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen getest. De urban labs worden gefinancierd vanuit Europese onderzoeksprojecten zoals ECCENTRIC, PORTIS en DESTINATIONS. CIVITAS is gericht op het creëren van politiek commitment, marktgerichte oplossingen en kennisuitwisseling op het gebied van stedelijk, duurzaam transport. Het omvat 10 thematische gebieden, waaronder: auto-onafhankelijk leven, mobiliteitsmanagement en schone brandstoffen en voertuigen.
Meer over Europese kennisnetwerken
 
vrijdag 13 november 2020
Nieuws - Staatsecretaris Keijzer in VNG Dialoog: ‘Doe het samen’
Europa en internationaal

Samenwerken met het mkb, onderwijs en gemeenten in de regio is een belangrijke sleutel om financiering te krijgen uit de EU herstel- en structuurfondsen. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer bij de VNG Dialoog Europese Fondsen. Tijdens de dialoog werd ook de Subsidiewijzer 2021-2017 van de VNG gepresenteerd.

Lees meer
 
vrijdag 13 november 2020
Nieuws - Steun de Mannheim Verklaring voor een veerkrachtig, inclusief en duurzaam Europa

In september 2020 werd tijdens de 9e European Conference on Sustainable Cities en Towns, de tekst van de Mannheim Verklaring afgerond. Dit document, voor en door burgemeesters en andere lokale beleidsmakers, is een antwoord op de European Green Deal. Hierin wordt opgeroepen tot functionerende en eerlijke lokale en regionale economieën die de grenzen die er zijn aan het gebruik van natuurlijke hulpbronnen respecteren. Ook roept de verklaring op tot Europese samenwerking tussen regionale en lokale overheden. 39 steden en regio’s, 51 organisaties en 116 individuen spraken al hun steun uit voor de verklaring. Is uw gemeente de volgende?

 
Lees meer
 
vrijdag 13 november 2020
Nieuws - Kom meer te weten over de Green Deal op lokaal niveau tijdens de VNG Bestuurdersdag
VNG Connect

De Green Deal, gelanceerd in 2019, is de Europese routekaart om de economie van de EU duurzamer te maken. Deze bevat maatregelen, wetgeving en financieringsmechanismen die nu steeds concreter worden, maar er is ook nog discussie over wat de precieze Co2-doelstellingen worden. Benieuwd naar wat dit alles betekent voor Nederlandse gemeenten? Burgemeester Ellen Nauta (Hof van Twente), tevens voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio’s en Diederik Samson, Kabinetschef EU commissaris Timmermans, praten u bij tijdens een deelsessie van de VNG Bestuurdersdag op 27 november, 14.40 – 15.25.

Lees meer
 
maandag 9 november 2020
Nieuws - Laat uw stem horen over toekomst Europees platteland
Europa en internationaal

Als eerste stap naar de langetermijnvisie op het Europese platteland is een online consultatie gestart. De Europese Commissie wil hiermee input krijgen van bewoners, bestuurders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en onderzoekers uit plattelandsgemeenten. Laat uw stem horen en vul de enquête in.

Lees meer
 
woensdag 4 november 2020
Nieuws - Gemeenten belangrijk bij vertaling mensenrechten in praktijk
Europa en internationaal

Vandaag 70 jaar geleden werd het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens aangenomen. Door decentralisaties worden gemeenten een steeds belangrijkere speler in het vertalen hiervan naar de praktijk. Het Human Rights Handbook for local and regional authorities biedt gemeenten handvatten.

Lees meer
 
dinsdag 20 oktober 2020
Nieuws - Website met praktijkvoorbeelden lokale duurzame projecten
Europa en internationaal

Het Comité van Regio’s heeft een flitsrapport gepubliceerd en een interactieve website gelanceerd met goede praktijkvoorbeelden van lokale en regionale duurzame projecten uit heel Europa. Vanuit Nederland worden onder andere de praktijkvoorbeelden uit Flevoland, Opsterland en Twente genoemd.

Lees meer
 
Agenda
16-17 nov
European Business Summit 2020
17 nov
35th Breakfast @ Sustainability’s
25-26 nov EconPol Europe Annual Conference 2020
27 nov VNG Bestuurdersdag
30 nov-3 dec 2020 Annual Polis Conference
1-2 dec The Future of Food Conference 2020
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten