Lees online  |  Afmelden
VNG
Zorg + Veiligheid
19 november 2020
Webinar: Gegevensdeling en privacy bij op- en afschalen (AVE)

In het zorg- en veiligheidsdomein zijn goede samenwerkingsafspraken cruciaal, want complexe casuïstiek loopt vaak door het zorg- en veiligheidsdomein en het sociaal domein heen. AVE (Aanpak ter Voorkoming van Escalatie) biedt een kapstok om afspraken over op- en afschalen vorm te geven. Hierover is recentelijk door bureau HHM en VLOT een eerste webinar gehouden.

Een aspect dat expliciet aandacht vraagt, is dat van privacy in relatie tot gegevensdeling. Het goed inrichten daarvan is een belangrijke randvoorwaarde om professionals in staat te stellen hun werk goed te doen. We werken dit aspect verder uit in dit vervolgwebinar op 3 december. Het webinar wordt gegeven door Hans Versteeg en Leon Sonnenschein.
Lees meer
 
Capaciteit beveiligde bedden ggz en gehandicaptenzorg

Ondanks goede afspraken in 2018 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse GGZ (zie dit  VNG-bericht ) over de beschikbaarheid van beveiligde geestelijke gezondheidszorg bleef er vraag naar de beschikbaarheid. Dit leidde ertoe dat het in sommige situaties te lang duurt om voor mensen, die dringende behoefte aan beveiligde zorg hebben en ook een groot maatschappelijk risico vormen, een passende plek te vinden.
 
De VNG is verheugd dat verschillende partijen, zoals zorgaanbieders, zorgverzekeraars en Dienst Justitiële Inrichtingen hebben afgesproken om inzicht te creëren in de beschikbaarheid van beveiligde zorg en de mogelijkheid om gemakkelijk op landelijk niveau knelpunten en schrijnende casuïstiek op te kunnen lossen. Hiervoor wordt een zogenaamd ‘dashboard’ ingericht. Het doel is ‘real time’ inzicht in het aanbod van (beschikbare) beveiligde zorg en ervoor te zorgen dat mensen met een behoefte aan beveiligde zorg tijdig opgenomen kunnen worden.
 
Daarnaast zal er een landelijk coördinatiepunt worden ingesteld dat voor de regio’s dient als vraagbaak, bijvoorbeeld wanneer zij vragen hebben over de uitvoering van wet- en regelgeving of tegen praktische problemen aanlopen. En het landelijke coördinatiepunt zal zoeken naar oplossingen voor de knelpunten die in de praktijk worden ervaren. De afspraken zijn vastgelegd in een bestuurlijk convenant.
Download het convenant
 
Proef met Hulpkaart op NS-stations Enschede en Hengelo

Er zijn mensen die soms tijdelijk de regie over hun leven kwijt raken en letterlijk of figuurlijk even ‘de weg kwijt zijn’. Door (te) veel prikkels of een stresssituatie kunnen deze mensen in paniek raken. Voor de omgeving is het soms onduidelijk hoe zij het beste in deze situaties kunnen handelen.

Om mensen snel de hulp of zorg te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is de NS gestart met een proef met de Hulpkaart op station Hengelo en Enschede. De Hulpkaart is een eenvoudig opvouwbaar kaartje waarop staat wie de contactpersoon is en wat mensen die de kaart ontvangen wel of juist niet kunnen doen. De proef is een samenwerking tussen de NS, Bureau Herstel van Mediant, MEE en VLOT.
Lees meer
 
Spoedreparatiewet Wvggz en Wzd: wat verandert er voor gemeenten?

Op 29 oktober werd de spoedreparatiewet voor de Wet verplichte ggz (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Voor de praktijk van de gemeente verandert er concreet niet veel.

Binnen de Wvggz gelden ruimere termijnen. Zo kan de machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel tijdig worden geregeld als iemand vervolgzorg nodig heeft in het weekend of op een feestdag. Hiermee wort voorkomen dat mensen vanwege termijnen weer zonder zorg op straat staan. Verder krijgt de rechter de mogelijkheid om in zijn beslissing andere vormen van verplichte zorg op te nemen dan die in het verzoekschrift van de officier van justitie staan. Dit kan belangrijk zijn als de rechter ook vormen van zorg benoemt waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Voor de Wzd geldt een vergelijkbare verruiming van termijnen.

Helaas heeft de spoedreparatiewet geen effect op andere zaken die voor de gemeenten van belang zijn, zoals de informatiepositie bij het verkennend onderzoek of het horen door een burgemeester bij de crisismaatregel. Mocht dit wijzigen in een eventuele volgende fase dan brengen we gemeenten hiervan op de hoogte.
Lees meer
 
GGZ in de wijk (gemeente Zeist)

In de gemeente Zeist is begin 2019 project ‘GGZ in de wijk’ van start gegaan. Het doel van het project was het realiseren van een integrale samenwerking tussen GGZ en het sociaal domein. Het project is gesubsidieerd door ZonMw. Inmiddels is het project succesvol afgerond en is de werkwijze geborgd.

Project ‘GGZ in de wijk’ is erin geslaagd een goede samenwerking te realiseren. In iedere wijk wordt tweewekelijks casuïstiekoverleg gehouden met vaste deelnemers uit verschillende organisaties. Uitvoeringsteams zorgen voor opvolging van de casuïstiek onder leiding van procesbegeleiders. Het  motto is: ‘los op of schaal op!'.

Tijdens de dag van Zorg en Veiligheid op 29 juni was er een workshop over dit traject. Kijk de workshtop terug.
Lees meer
 
Ketenveldnorm levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg

Veel gemeenten hebben inwoners met ggz-problematiek en/of een licht verstandelijke beperking, die ook andere problemen hebben (zoals een verslaving) en daardoor gevaarlijk gedrag vertonen of een risico hebben op gevaarlijk gedrag. Deze inwoners zijn soms in beeld bij gemeenten, soms bij (beveiligde) zorginstellingen of bijvoorbeeld bij Zorg- en Veiligheidshuizen maar een levenslange regie (levensloopfunctie) op de zorg en ondersteuning ontbreekt vaak.

De ketenveldnorm levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg is de ‘sluitende aanpak’ voor deze inwoners. Doel van de ‘levensloopfunctie’ is: betere samenhang tussen ondersteuning, zorg en veiligheid op het juiste moment waarbij continu contact wordt onderhouden met de betrokkene.
Lees meer
 
Probleem- en krachtenanalyse met jongeren en opvoeders via online tool

Professionals, jongeren en ouders/opvoeders ondersteunen bij de vraagverheldering en het overzichtelijk weergeven van de problematiek. Alsook inzicht geven in de beschermende en risicofactoren die een rol spelen in het gezin. Dat is het doel van de nieuwe online tool die is ontwikkeld door de Kenniswerkplaats Jeugd Friesland.
Bekijk de tool
 
RKJ delen kennis op vernieuwde website

Op de vernieuwde website van de Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd (RKJ) vindt u het laatste nieuws over de projecten, onderzoeken en opbrengsten. En leest u aan welke vraagstukken zij werken, bijvoorbeeld op het gebied van risicojeugd of het zo mogelijk thuis laten opgroeien van kinderen. Wilt u kennismaken met de nieuwe werkplaatsen? Er vinden diverse Meet & greets plaats de komende tijd!
Bezoek de website
 
Vernieuwde SPARK e-learning

De SPARK helpt bij het signaleren van problemen en analyseren van risico's bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. Naast een basismodule over het werken met de SPARK leert u in de verdiepingsmodules over het gebruik van de SPARK per specifieke leeftijdsfase. U vindt de e-learning in de JGZ Academie.
Ga naar de JGZ Academie
 
Nieuwe podcasts over onveilig opgroeien

Er zijn vanuit VONK podcasts geproduceerd rondom de film ‘Schaduwkanten van ouderschap’, in het bijzonder over onveilig opgroeien. De podcasts zijn bedoeld voor (aankomende) professionals in het jeugddomein. De eerste twee afleveringen staan nu online.
Naar de podcasts
 
Online conferentie Bouwstenen van effectonderzoek

Op 26 november 2020 presenteren de 7 consortia ‘Effectiviteit psychosociale interventies jeugd’ hun geleerde lessen van onderzoek naar de kernelementen van bewezen effectieve interventies voor kinderen en jongeren. Het programma van de dag staat nu online!
Schrijf u nu in
 
Een goed aanbod aan interventies verbeteren en verfijnen

'Verbeter en verfijn het aanbod van bestaande interventies voor gezinnen met veel problemen en kinderen met ernstige opvoedproblemen' adviseert consortiumleider Danielle Jansen. Meer aandacht voor het sociaal netwerk, goede intervisie en goed contact onderhouden met het gezin, kan het verschil maken.
Lees meer
 
Podcast: blijvend veilig

Een professional is en blijft betrokken zo lang als dat nodig is, dat is hét basisprincipe binnen de aanpak Blijvend Veilig in Amsterdam. Hanneke Bakker, bestuurder Blijf Groep, en Marjan Koopman, programmadirecteur Samen Doen, praten hierover in de vierde GHNT-podcast.

Om dit in praktijk te brengen stappen deze beide bestuurders over de schaduw van hun eigen organisatie heen om het voor professionals mogelijk te maken om vanuit dit principe hun werk te doen binnen multiprobleemgezinnen waar onveiligheid is.
Lees meer
 
Kunnen huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?

Deze vraag lag 12 november op tafel tijdens de online talkshow in de Westhaven studio in Amsterdam. Aan tafel zaten het Verwey-Jonker Instituut, Augeo, een ervaringsdeskundige, het programma Geweld hoort nergens thuis, Veilig Thuis en een vertegenwoordiger van de 4 grote steden en 9 andere betrokken regio’s.

In het onderzoek zijn gezinnen, waar partnergeweld of kindermishandeling speelt, anderhalf jaar lang gevolgd en in 3 metingen bevraagd. Dit gebeurde vanaf het moment van melding bij Veilig Thuis. Van de 1.024 gezinnen hebben er 576 aan alle 3 de metingen meegedaan.
Lees meer
 
Nieuwe hulpmiddelen Traumasensitief werken

Er is nog geen goede werkwijze voor professionals waarin traumascreening standaard onderdeel is van de probleemanalyse. Als trauma wordt gesignaleerd, staan gebrek aan motivatie, onvoldoende kennis, maar ook de directe toegang tot gespecialiseerde hulp en behandeling in de weg. Trauma moet onderdeel zijn van de integrale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Binnen het programma Geweld hoort nergens thuis wordt daarom ingezet op het vergroten van traumabewustzijn, het inrichten van traumascreening en het versterken van de trauma-aanpak. Samengevat: traumasensitief werken. Vanuit het project Trauma zijn er inmiddels twee tools ontwikkeld om deze traumasensitiviteit te bevorderen.
Lees meer
 
Uitkomsten bestuurlijk gesprekken sociale steun aan kinderen

Bestuurlijk vertegenwoordigers van de VNG, de nationale politie, Veilig Thuis en de PO-Raad zijn op verzoek van de opdrachtgevers van het programma Geweld hoort nergens thuis met elkaar in gesprek gegaan over de wijze waarop het bieden van sociale steun aan kinderen na een (acute) geweldssituatie vormgegeven kan worden.
 
Uit dat gesprek is een gezamenlijk beeld ontstaan van een aantal doelen en kansrijke paden op dit thema waarvoor zij zich willen inzetten. Zie voor meer informatie:
 
Blokhuis geeft startsein WIJ in Rotterdam

Vanaf 12 november 2020 kan niemand in Rotterdam er nog omheen. De expositie 'WIJ…doorbreken de cirkel van geweld' is met een online boodschap van staatssecretaris Blokhuis van start gegaan. Rotterdam heeft de primeur en op het Kruisplein ziet u tegen 29 portretten vol lef en durf.

Hun indringende en hoopvolle verhalen maken duidelijk dat zij, met steun in de rug van iemand anders, de vaak vicieuze cirkel van geweld hebben doorbroken.
Lees meer
 
Bijeenkomst ‘Met Open Ogen’: LVB en uitbuiting

Noord-Holland Samen Veilig, het programma Aanpak ondermijning en het Landelijk Kenniscentrum LVB houden op 8 december van 14.00 tot 16.30 uur een online ‘eyeopener’ gericht op het bevorderen van bewustwording, kennis en de gezamenlijke aanpak rond uitbuiting van jeugdigen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u meer informatie over LVB en is er een discussietafel over ‘LVB en uitbuiting’ o.l.v. Rodney Haan (CCV). Daarnaast komen praktijkinzichten van ervaringsdeskundige professional(s) aan bod. Tot slot gaat men in op de samenwerking tussen onderwijs, zorg en justitie.

De bijeenkomst is bedoeld voor professionals in het veiligheidsdomein, het voortgezet onderwijs of de zorg. Meld u aan via bijeenkomsten@kenniscentrumlvb.nl  o.v.v. ‘online middagsessie’.
Meer informatie
 
Een betrokken vader, maar met extreme denkbeelden

Je eigen denkbeelden en persoonlijke bagage even parkeren. Je professionele ik de ruimte geven. Het vertrouwen winnen van iemand die er totaal andere ideeën op nahoudt dan jijzelf. Filmmaker Shamira Raphaëla stond voor deze uitdaging bij het maken van de documentaire ‘Ons Moederland’ over Constant Kusters, politiek leider van de rechts-extremistische Nederlandse Volks-Unie.
Lees meer
 
Online magazine: 'Samen slimmer'

Voor de preventie van radicalisering en polarisatie is het cruciaal dat professionals uit zowel het sociaal domein als het veiligheidsdomein elkaar goed weten te vinden. Wat is nodig om de lokale samenwerking tussen beide domeinen te versterken? Hierover gaat het nieuwe online magazine van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS): ‘Samen slimmer’.
Lees meer
 
Weerbaarheid versterken: jongerenwerk in de school

Soms komen jongeren in de problemen en dreigen zij af te glijden richting drugs, criminaliteit of radicalisering. Vaak krijgen zij pas professionele hulp als de situatie is geëscaleerd. Dat kan anders, denken ze in de gemeente Nissewaard. Zo zijn er op 5 van de 8 middelbare scholen jongerenwerkers actief. Zij helpen jongeren om aangehaakt te blijven en maken hen weerbaarder.
Lees meer
 
Sociale veiligheid is van iedereen: samenwerking scholen en partners

Het NJI publiceerde onlangs 'Sociale veiligheid is van iedereen'. Een interessante publicatie over de samenwerking rond veiligheidsvragen, met de focus op de preventie van polarisatie en radicalisering rond scholen, door scholen en partners uit de gemeente.
Lees meer
 
Veilige re-integratie van plegers van een zedendelict

Uit onderzoek weten we dat bij plegers van zedendelicten maatschappelijke afwijzing en eenzaamheid, samen met een gebrekkig probleemoplossend vermogen en impulsiviteit, de belangrijkste voorspellers zijn voor het plegen van recidive, omdat deze factoren andere meer specifieke risicofactoren versterken. Een beproefde aanpak om deze gevaarlijke mix van factoren aan te pakken is COSA (Circles of Support and Accountability).
Lees meer
 
Pilot videobellen nieuwe stijl met gedetineerden in gemeente Dordrecht

In de gemeente Dordrecht draait de pilot Videobellen met gedetineerden. Videobellen, iets wat al langer bestaat, in een vernieuwend jasje waarin zelfbeschikking centraal staat. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: zet de gedetineerde met zijn casemanager vanuit de PI en alle ketenpartners die bij de re-integratie betrokken zijn, virtueel bij elkaar in een online vergadering en bespreek wat de gedetineerde nodig heeft om stappen vooruit te zetten.
Lees meer
 
Op weg naar een nieuwe aanpak van nazorg aan ex-gedetineerden in West-Veluwe Vallei

Het Zorg- en Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei (gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel, Wageningen) organiseerde 27 oktober een bijeenkomst over de nazorg aan ex-gedetineerden.

Directe aanleiding: het Bestuurlijk Akkoord Re-integratie Ex-justitiabelen dat de VNG, het ministerie van J&V/de minister van Rechtsbescherming/DJI en de reclassering sloten, en de nieuwe Wet straffen en beschermen. Het Bestuurlijk Akkoord en de nieuwe wet regelen dat gedetineerden al bij het begin van hun detentie een re-integratieplan maken met de casemanager in de Penitentiaire Inrichting), de nazorgcoördinator in de gemeente en de reclassering.
Lees meer
 
Koers en kansen

Binnen het innovatieprogramma ‘Koers en kansen voor de sanctie-uitvoering’ werken justitie, zorg en sociaal domein samen om recidive te verminderen en te zorgen voor een effectieve sanctie-uitvoering, nu én in de toekomst.
Lees meer
 
Congresweek van 23 t/m 26 november

Het jaarcongres van Koers en kansen is dit jaar volledig online en vindt plaatst in de vorm van een congresweek. Van maandag 23 tot en met donderdag 26 november aanstaande is er iedere ochtend een digitale werksessie over een inhoudelijk ontwikkelthema voor de sanctie-uitvoering. Op donderdagmiddag 26 november wordt de week afgesloten met een live webinar.
Lees meer
 
MKBA-Kompas maakt project startklaar voor maatschappelijke kosten-baten-analyse

Koers en kansen haalde tijdelijk vijf financial rijkstrainees binnen. Ze kregen de opdracht om te onderzoeken aan welke vereisten een project moet voldoen wil het geschikt zijn voor een maatschappelijke kosten-baten-analyse (MKBA).
Lees meer
 
VNG en CoMensha lanceren tools voor aanpak mensenhandel


De VNG en CoMensha (het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) lanceren 2 tools voor de aanpak van mensenhandel: het Kompas Aanpak Mensenhandel en de Longread Mensenhandel in Nederland.

 

 

Het Kompas is een praktisch digitaal instrument dat Nederlandse gemeenten helpt bij de ontwikkeling van een aanpak mensenhandel. De journalistieke Longread is een verzameling ervaringsverhalen van zowel slachtoffers als professionals, van handhaver tot zorgcoördinator en officier van Justitie.

Lees meer
 
Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen gelanceerd

CoMensha - en Terre des Hommes gaan samenwerken in de aanpak van uitbuiting minderjarigen en lanceren het onafhankelijk landelijk Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen.Het Meldpunt is vooral bedoeld voor bezorgde burgers, slachtoffers zelf en bijvoorbeeld hulpverleners die nader onderzoek naar vermoedens van mensenhandel willen laten verrichten.

Opsporingsdiensten zijn conform wet- en regelgeving al decennia verplicht mensenhandel/uitbuiting bij CoMensha te melden. Overige instanties melden veelal ook bij CoMensha. Het Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen is specifiek bedoeld voor bezorgde burgers die nader onderzoek naar vermoedens van mensenhandel wensen. Zoals bijvoorbeeld ouders, docenten, jongeren zelf en hulpverleners.
Lees meer
 
Kwetsbare jongeren onvoldoende beschermd tegen uitbuiting

'Kwetsbare jongeren zijn nog altijd onvoldoende beschermd tegen uitbuiting.' Met deze zorgwekkende uitspraak presenteert Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, de Slachtoffermonitor mensenhandel 2015-2019.

Hij constateert dat vooral jonge Nederlandse kinderen kwetsbaar zijn voor seksuele uitbuiting. Als het om buitenlandse kinderen gaat, is er ook nog vaak sprake van criminele uitbuiting. Het beschermen van de jeugd moet dan ook prioriteit hebben.
Lees meer
 
Training ‘Zie jij het ook?’

Het Institute of Microtraining heeft met de Koraalgroep, wetenschappers en professionals uit de praktijk een training “Slachtofferschap Mensenhandel”. Deze training helpt professionals de signalen van uitbuiting (beter) te zien. De training richt zich op leraren en zorgprofessionals maar kan ook interessant zijn voor andere professionals, zoals boa’s. De trainingen kennen verschillende vormen van zelfstudie tot klassikaal onderwijs.
Lees meer
 
Onderzoek naar agenderen en borgen aanpak mensenhandel in gemeenten

Joost Olijve (masterstudent Utrechtse School voor Organisatie en Bestuurswetenschappen) heeft in samenwerking met CoMensha en met medewerking van de VNG in zijn masterthesis (Master Publiek Management) onderzocht welke factoren bijdragen aan het agenderen van een aanpak van mensenhandel, en naar het borgen van deze aanpak.

Ook is in het onderzoek aandacht voor de verhoudingen tussen de twee fasen. Acht gemeenten hebben meegewerkt aan het onderzoek. CoMensha heeft de aanbevelingen in een factsheet gezet.
Lees meer
 
Terugkijken: webinar aanpak arbeidsuitbuiting

Op 26 oktober was er een Webinar over arbeidsuitbuiting. Dit webinar bood verdiepende informatie en was er ruimte voor meer specialistische vragen. Om te beginnen bood Fairwork inzicht in wat voor arbeidsmigranten zij tegenkomen en met welke vragen zij zitten. Daarna gaf het ministerie van JenV  een introductie over de verschillende verschijningsvormen en het spanningsveld tussen ernstige benadeling en uitbuiting.

CoMensha besprak het handelingsperspectief m.b.t. arbeidsmigratie en het voorkomen en aanpakken van arbeidsuitbuiting besproken, en heeft het RIEC de (in ontwikkeling zijnde) infographic toezichthouders toegelicht. Ook heeft de inspectie SZW haar werkwijze uitgelegd. We sloten het webinar af met een praktijkvoorbeeld uit de gemeente Westland. Kijk het webinar terug.
Webinars Zorg + Veiligheid
 
Combinatiezitting straf/civiel maakt onderliggende problemen huiselijk geweld beter zichtbaar

Door in strafzaken over huiselijk geweld ook onderliggende problematiek te betrekken in plaats van alleen het geweldsdelict te behandelen, kan een herhaling of escalatie van het geweld mogelijk beter worden voorkomen. Zo blijkt uit een tussenevaluatie van de pilot ‘Geïntegreerde aanpak huiselijk geweld’ van de rechtbank Rotterdam. Daarin werkt zij samen met het Zorg- en Veiligheidshuis.
Lees meer
 
Zorg en Veiligheidshuis Haaglanden is een feit

De regio Haaglanden heeft geen Veiligheidshuis meer maar een Zorg- en Veiligheidshuis! De focus blijft de veiligheid in Haaglanden te verbeteren maar kan niet zonder de zorgpartners in het sociaal domein, de ggz en de hulpverlening.

Aan de casustafel namen deze partners gelukkig steeds vaker deel maar ook in het bestuurlijk overleg zijn zij nu vertegenwoordigd. Met zorg pakken politie, justitie, gemeenten én zorgpartners complexe casuïstiek aan om tot een doorbraak te komen. ‘We gaan voor een veiligere samenleving waarin elke burger meedoet en meetelt!’
Bekijk de video
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten