Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
26 november 2020
- Uitgelicht -

VNG Bestuurdersdag

Vrijdagmiddag 27 november is de VNG Bestuurdersdag. Kijk vanaf 13.00 live mee naar de speech van Jan van Zanen en vervolgens naar Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Vervolgens is er in 2 ronden van 10 deelsessies ruimte voor inhoudelijke verdieping. Meld u aan voor het hele programma én de deelsessies via:  

Wegingskader raad/staten: fysiek of digitaal vergaderen?

Wanneer kun je als raad of staten weer bij elkaar komen, of is het beter om digitaal te vergaderen? Om te voorkomen dat die vraag teveel door de actualiteit of door oneigenlijke motieven wordt bepaald, maakten griffiers een wegingskader. Door dit met de raad of het presidium vast te stellen, kunt u de keuze voor de vergaderwijze soepeler maken.  



NB: kijk voor de blog van Pascale Georgopoulou onder Omgevingswet.


 

9 december 2020
Online bijeenkomst: Rechtspositie voor raadsleden
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Wilt u meer weten over de rechtspositie voor raadsleden? Heeft u hierover vragen? Doe dan mee aan deze online bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Lees meer
 
vrijdag 13 november 2020
Toolbox aanpak overlastgevende en/of criminele asielzoekers
Asiel

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een toolbox ontwikkeld met maatregelen voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Het gaat om ruim 70 maatregelen, van de inzet van cameratoezicht en extra beveiliging tot het opleggen van een meldplicht of gebiedsverbod.

Lees meer
 
donderdag 12 november 2020
Uitstel inburgeringswet: Gemeenten teleurgesteld en bezorgd
Asiel

De invoerdatum van de nieuwe Wet inburgering wordt uitgesteld naar 1 januari 2022. Dit uitstel is volgens de minister noodzakelijk om de invoering van de wet goed voor te bereiden. Wij zijn hierover teleurgesteld en bezorgd. Gemeenten zijn juist op koers om de invoerdatum van 1 juli 2021 wél te halen.

Lees meer
 
donderdag 26 november 2020
Thorbecke2024 – maatwerk, video nr. 3: Directe democratie
Bestuur

De meeste mensen zijn voor meer directe democratie. Volgens het SCP geldt dat voor 79% van de mensen met weinig vertrouwen in de politiek en voor 54% van de mensen met veel vertrouwen. Burgers willen dus meer invloed, ook als aanvulling op de politiek.

Lees meer
 
donderdag 19 november 2020
Thorbecke2024 - maatwerk, video nr. 2: Inclusieve democratie
Bestuur

De Staatscommissie onder leiding van Johan Remkes constateerde 2 jaar geleden dat grote groepen mensen zich niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door de politiek. De opkomst bij de lokale verkiezingen is krap 55%, slechts een klein deel daarvan doet actief mee aan participatieprocessen.

Lees meer
 
donderdag 5 november 2020
Thorbecke2024 - maatwerk, video nr. 1: Democratische schaal
Bestuur

In november en december lanceert de VNG een videoserie van 5 prikkelende afleveringen over lokale democratische innovaties: ‘Thorbecke2024 - maatwerk’. De eerste aflevering gaat over democratische schaal: van dorps- tot regiodemocratie.

Lees meer
 
donderdag 26 november 2020
Staat van de lokale democratie gemonitord
Bestuur

Een delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa brengt 25 t/m 27 januari een digitaal bezoek aan Nederland voor een periodieke monitoring van de staat van de lokale democratie. Nederland is voor het laatst gemonitord in 2013.

Lees meer
 
donderdag 12 november 2020
Onafhankelijke journalistiek en media lokaal noodzakelijk 
Bestuur

De lokale democratie heeft onafhankelijke journalistiek nodig ter controle van gemeentebestuurders. Daarnaast kunnen de media burgers informeren en onderwerpen agenderen. Ook verbinden is een belangrijk aandachtspunt. Maar de lokale organisaties en hun medewerkers hebben het financieel moeilijk.

Lees meer
 
woensdag 11 november 2020
Tips voor een betere informatievoorziening gemeenteraad
Bestuur

Raadsleden zijn niet tevreden over de huidige informatievoorziening aan de gemeenteraad. Verbetering van de informatievoorziening is nodig voor goede besluitvorming door de raad. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zette de belangrijkste tips voor raadsleden op een rij.

Lees meer
 
dinsdag 10 november 2020
'Normen minimale ondersteuning raad vraagt actie minister'
Bestuur

Minimale normen voor ondersteuning van de raad door griffie en rekenkamer zijn wenselijk. De minister dient deze normen voor de ondersteuning van de gemeenteraad op te stellen in overleg met de beroeps- en belangenverenigingen in het lokaal bestuur.

Lees meer
 
2 december 2020
Online sessie: Stoppen of doorgaan als raadslid?
Bestuur

Hoe bevalt het raadslidmaatschap? Goed genoeg om u verkiesbaar te stellen voor een volgende periode, of overweegt u om te stoppen? In deze online workshop onderzoekt u hoe u de keuze zo goed mogelijk kunt maken.

Lees meer
 
4 december 2020
Webinar: Hoe bereik je de ideale griffie?
Bestuur

Hoe ziet de ideale griffie eruit en hoe bereik je deze? Welke rol speelt goed werkgeverschap hierbij? Dit webinar gaat hierover in gesprek met: Huri Sahin (Raad voor het Openbaar Bestuur), Jan Dirk Pruim (griffier van Almere) en Jasper Loots (onderzoeker en adviseur).

Lees meer
 
7 december 2020
Online sessie: Collectief leren voor en door raadsleden
Bestuur

Voor raadsleden is een van de grootste uitdagingen om te werken aan een sterke raad die er toe doet. In verschillende gemeenten besteden raadsleden tijd en energie hoe zij samen tot een sterkere, beter functionerende raad kunnen komen. Deze ervaringen en inzichten worden gedeeld en besproken tijdens deze bijeenkomst over collectief leren door raadsleden.

Lees meer
 
11 december 2020
Online gespreksessie: In gesprek over je eigen ondersteuning
Bestuur

Gemeenteraden vinden het in de regel lastig om voldoende budget uit te trekken voor hun eigen ondersteuning, zeker in tijden van bezuinigingen. Het is echter van groot belang dat gemeenteraadsleden op een gedegen manier ondersteund worden, zowel door fractieondersteuning als door de griffie(r), rekenkamer e.d.

Lees meer
 
dinsdag 24 november 2020
Actuele ontwikkelingen coronacrisis
Coronavirus COVID-19

In een ledenbrief deelt de VNG de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis met u. Onderwerpen die onder andere langskomen: het overzicht van coronacompensatie per gemeente en de problematiek bij combinatie NOW en huurkortingen.

Lees meer
 
vrijdag 20 november 2020
Inwerkingtreding Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Coronavirus COVID-19

Naar verwachting treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) op 1 december in werking. Deze wet heeft als doel om de coronamaatregelen een specifieke wettelijke basis te bieden en deze steviger democratisch te verankeren.

Lees meer
 
woensdag 11 november 2020
COVID-19 is ook een sociale crisis
Coronavirus COVID-19

COVID-19 heeft een medische en economische crisis veroorzaakt. Daar is veel aandacht voor. Tegelijkertijd tekent zich echter steeds meer een sociale crisis af, die minstens zo ingrijpend is. Bovendien is die zich in deze tweede golf aan het verdiepen.

Lees meer
 
maandag 2 november 2020
VNG-IPO Handreiking rechtmatigheidsverantwoording
Financiën

Vanaf het boekjaar 2021 moet elke gemeente zelfstandig een rechtmatigheidsverantwoording opnemen in de jaarrekening. Om gemeenten hierop voor te bereiden hebben het IPO en de VNG een handreiking samengesteld met adviezen en voorbeelden vanuit decentrale overheden. 

Lees meer
 
woensdag 25 november 2020
Gemeenten aan het woord in magazine 'Grip op Informatie'
Informatiesamenleving

De tweede week van Grip op Informatie is volop aan de gang. Ter informatie en inspiratie verschijnt ook een magazine waarin 8 gemeenten een boekje opendoen over hoe zij omgaan met informatie en welke mogelijkheden dat oplevert.

Lees meer
 
woensdag 4 november 2020
VNG organiseert serie webinars over informatiebeheer
Informatiesamenleving

Van 19 t/m 26 november organiseert VNG Realisatie samen met een groot aantal gemeenten de tweede week van 'Grip op Informatie'. Verspreid over 5 dagen houden we 15 webinars die in het teken staan van informatiebeheer, actieve openbaarmaking en digitale duurzaamheid.

Lees meer
 
maandag 23 november 2020
Maatregelen om extra kosten abonnementstarief te beheersen
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Zoals bekend, is het Rijk niet van plan gemeenten volledig financieel te compenseren voor de extra kosten als gevolg van het Wmo-abonnementstarief. De VNG adviseert gemeenten nu om bepaalde beheersmaatregelen te nemen. In een vandaag verzonden ledenbrief lichten we de maatregelen toe.

Lees meer
 
donderdag 19 november 2020
'Breng snel woonzorgopgave in beeld en ontwikkel een visie'
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

'Breng de komende maanden de woonzorgopgave in beeld en ontwikkel hier uiterlijk medio 2021 een visie op.' Deze oproep doen ministers De Jonge (VWS) en Ollongren (BZK) in een brief aan de wethouders wonen en zorg.

Lees meer
 
dinsdag 24 november 2020
Tool helpt bij besluit over stickers ongeadresseerd drukwerk
Milieu en Mobiliteit

De VNG heeft een tool laten ontwikkelen waarmee u voor uw gemeente de milieu-impact kunt bepalen van de verschillende manieren om om te gaan met ongeadresseerd drukwerk. Die informatie helpt bij de beslissing om al dan niet over te gaan van een nee/ja- of nee/nee-sticker naar een ja/ja-sticker.

Lees meer
 
donderdag 26 november 2020
Blog Pascale Georgopoulou: Missen, lessen en bijsturen
Omgevingswet

Bij haar presentaties over de Omgevingswet valt het Pascale Georgopoulou op dat raadsleden graag willen horen wat er nu écht gaat veranderen, welke besluiten op de agenda komen en welke opties er zijn. 'Hoe weten we zeker dat we niets missen?', vroeg een raadslid haar laatst.

Lees meer
 
maandag 23 november 2020
Podcast: Regionale Energie Strategie en de Omgevingswet
Omgevingswet

De dertiende podcast van de serie de Raad en de Omgevingswet gaat over de Regionale Energie Strategie (RES) en de Omgevingswet. Pascale Georgopoulou en Huri Sahin, regio accounthouder Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, gaan hierover in gesprek.

Lees meer
 
maandag 2 november 2020
Podcast: Digitaal Stelsel Omgevingswet
Omgevingswet

In de twaalfde podcast van de serie de Raad en de Omgevingswet wordt het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) besproken. Pascale Georgopoulou gaat hierover in gesprek met Nils Couwenbergh, adviseur informatievoorzieningen, en Erik Dolle, adviseur DSO.

Lees meer
 
dinsdag 24 november 2020
Voorbeeldbepalingen voor aanpassen APV om carbidschieten
Openbare orde en veiligheid

De VNG heeft een aantal voorbeeldbepalingen verzameld waarmee het mogelijk wordt de APV aan te passen en zo carbidschieten te reguleren.

Lees meer
 
vrijdag 13 november 2020
Save the date: BALV op 12 februari 2021
Over de VNG

Op vrijdagochtend 12 februari vindt (online) de uitgestelde Algemene ledenvergadering plaats. Noteert u de datum alvast in uw agenda. Op de agenda staan onder andere de voorbereiding op landelijke verkiezingen en kabinetsformatie, en de uitkomst van de onderzoeken naar kosten jeugd en Wmo.

Lees meer
 
vrijdag 30 oktober 2020
Terugblik VNG-bestuursvergadering van 29 oktober
Over de VNG

Het bestuur verwelkomde 2 nieuwe (waarnemende) leden: Anne Mulder, wethouder Den Haag, en Harriët Tiemens, wethouder Nijmegen en de nieuwe voorzitter van de commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit.

Lees meer
 
dinsdag 24 november 2020
Het VN-verdrag Handicap in de gemeente: tips voor raadsleden
Sociaal domein

Sinds 2016 is het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Met deze bekrachtiging van de rechten van mensen met een beperking kwam ook een aantal verplichtingen voor gemeenten mee. De belangrijkste is het opstellen en uitvoeren van een lokale inclusie agenda.

Lees meer
 
maandag 16 november 2020
Bevindingen SCP-rapport sociaal domein zijn herkenbaar
Sociaal domein

De bevindingen in het vandaag verschenen SCP-rapport over het sociaal domein verrassen de VNG niet. Ze zijn herkenbaar en we zijn blij dat dit onderzoek de complexe en lastige werkelijkheid van gemeenten weerspiegelt.

Lees meer
 
maandag 9 november 2020
Gemeentelijk steunpunt voor toeslagaffaire
Werk, inkomen en sociale zekerheid

De VNG en Belastingdienst/Toeslagen hebben op 28 september een akkoord bereikt voor ondersteuning aan gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagenaffaire. In een ledenbrief licht de VNG de financiële en inhoudelijke aspecten van dit akkoord toe en gaan we in op de ondersteuning.

Lees meer
 

Moties van gemeenteraden
Bekijk aangenomen moties van gemeenteraden die de VNG ontving van gemeenten (Recent o.a.: over Raden in Verzet, bijstandsnorm, RES.)
www.vng.nl/moties
 
Deze nieuwsbrief ten onrechte ontvangen?
De afgelopen weken heeft zich een technisch probleem voorgedaan met de VNG Raadsledennieuwsbrief (en ook het Weekoverzicht). Het kan daardoor voorkomen dat uw afmelding niet is verwerkt en u deze nieuwsbrief alsnog ontvangt. Dit probleem is inmiddels verholpen maar kan helaas niet met terugwerkende kracht worden verwerkt. Onze excuses voor het ongemak!
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten