Lees online  |  Afmelden
VNG
Europa in een oogwenk
11 december 2020
Kennisnetwerk uitgelicht: Green Digital Charter

53 Europese gemeenten en steden met in totaal 27 miljoen inwoners ondertekenden al het Green Digital Charter. Met deze verklaring verbinden deze lokale overheden zich aan het EU-brede doel om het gebruik te vergroten van digitale technologieën die het welzijn van burgers verbeteren en die maatschappelijke vraagstukken op het gebied van duurzaamheid aanpakken. Concreet doen de ondertekenaars dit door: 1. Internationaal samen te werken om de beste toepassingen voor ICT-oplossingen te vinden. 2. Lokale partnerschappen aan te gaan en de doelen van het charter op te nemen in het lokale beleid. 3. Binnen 5 jaar 5 grootschalige ICT-projecten uit te voeren en hierover actief te communiceren met hun inwoners en lokale belanghebbenden. 4. Binnen 10 jaar de lokale ecologische voetafdruk door ICT met 30% te verminderen.
Meer over Europese kennisnetwerken
 
donderdag 10 december 2020
Nieuws - Europese Commissie stelt Brexit-noodmaatregelen voor
Europa en internationaal

De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om knelpunten te voorkomen in het geval er voor 31 december geen akkoord is over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. De voorgestelde noodmaatregelen gaan onder meer over wegtransport en visserij, onderwerpen waar ook sommige gemeenten mee bezig zijn.

Lees meer
 
donderdag 10 december 2020
Nieuws - Podcast: mensenrechten van lokaal tot internationaal niveau
Europa en internationaal

Vandaag, op Human Rights Day, wordt wereldwijd stilgestaan bij de mensenrechten. Deze worden op lokaal niveau steeds belangrijker en zichtbaarder. Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg, spreekt hierover met Bahia Tahzib-Lie, de Nederlandse mensenrechtenambassadeur.

Lees meer
 
donderdag 3 december 2020
Nieuws - Ondertekening Urban Green-Deal-Makers Pledge tijdens Polis 2020
POLIS

De Europese Polis conferentie 2020 over duurzame mobiliteit is afgerond met een topontmoeting tussen bestuurders verantwoordelijk voor mobiliteit en vertegenwoordigers van de Europese Unie. Ze gingen in dialoog om hun bijdrage aan de Green Deal te bespreken en hoe de EU steden en regio's kan ondersteunen om nog beter te presteren. In totaal zetten 16 regio’s en steden hun handtekening onder de Urban Green-Deal-Makers Pledge. Daarin beloven ze zich volledig in te zetten om rond 2030 een emissiereductie van 55% te bereiken door de verschuiving naar duurzame stedelijke mobiliteit te versnellen. De Europese coronaherstelfondsen zijn daarbij cruciaal.

Lees meer
 
dinsdag 1 december 2020
Nieuws - Europese Commissie publiceert toolkit voor de duurzaamheidstransitie in het cohesiebeleid
European Commission

De European Green Deal is de strategie van de Europese Unie om haar economie en maatschappij klaar te maken voor een gezondere en meer leefbare planeet. Deze beleidsagenda is er op gericht om de transitie naar een circulaire economie te versnellen en klimaatneutraliteit te bereiken in 2050. Het Directoraat-Generaal voor Regionaal Beleid (DG REGIO) van de Europese Commissie publiceerde een toolkit en rapport om overheden op verschillende niveaus te inspireren en te ondersteunen tijdens deze transities.

Lees meer
 
maandag 30 november 2020
Nieuws - Hernieuwd Leipzig Charter geeft steden belangrijke rol in maatschappelijke transities
Eurocities.eu

Met de vaststelling van het hernieuwde Leipzig Charter op 30 november hebben de ministers voor stedelijke ontwikkeling van de EU-lidstaten een signaal afgegeven over de belangrijke rol van steden in de grote transities voor Europa in de komende 10 jaar. Het Leipzig Charter vormt daarmee de basis voor een volgende fase van de Urban Agenda for the EU (UAEU).

Lees meer
 
vrijdag 27 november 2020
Artikel - Green Deal: Europese Ambities en lokale uitdagingen – Terugblik sessie VNG Bestuurdersdag
Europa en internationaal

Gemeentebestuurders spraken met Diederik Samsom, stafchef van EU-commissaris Timmermans, over de lokale uitdagingen van de Green Deal. In deze digitale sessie, tijdens de VNG Bestuurdersdag op 27 november, was hij optimistisch over het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Lees meer
 
Deadline aanmelding European Youth Capital 2024 op 17 januari 2021
European Youth Forum

De titel European Youth Capital wordt elk jaar toegekend door het European Youth Forum aan een Europese stad die op een innovatieve manier jongeren bij het lokale beleid en alle andere aspecten van het leven in de stad betrekt. De huidige European Youth Capital, Amiens (Frankrijk), valt onder andere op door een aantal  innovatieve projecten om de positie van jongeren op de arbeidsmarkt de verbeteren. Wilt u uw gemeente aanmelden om in 2024 Youth Capital te worden? Doe dit dan voor 17 januari 2021.

Lees meer
 
Schrijf uw lokaal Europees initiatief in voor de Keizer-Maximiliaan-prijs

De Oostenrijkse deelstaat Tirol en de gemeente Innsbrück reiken elke twee jaar gezamenlijk de Keizer-Maximiliaan-prijs uit; een oorkonde, een medaille en een geldprijs van €10.000 voor het beste lokale of regionale initiatief om Europese meerwaarde te bereiken. U kunt zich aanmelden tot en met 31 januari 2021.

Lees meer
 
VNG Europa Forum en partnerverzoeken

Werkzaam bij de gemeente en geïnteresseerd in discussies, kennis en ervaringen over Europese bijeenkomsten en projecten? Kijk dan eens op het VNG Europa forum. Voor toegang kunt u zich registeren met uw gemeentelijk emailadres.
Agenda
16 dec
Launch event of the European Climate Pact.
16 dec
Webinar: EU Green Deal – Farm to Fork – The Commitment of Regions to Sustainable Food Policy in the EU
17 jan Deadline aanmelding European Youth Capital
31 jan Deadline aanmelding Keizer-Maximiliaan-prijs
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten