Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
17 december 2020

Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur:

ook voor raadsleden!

 

Burgemeesters, wethouders en raadsleden die te maken krijgen met agressie of intimidatie kunnen altijd terecht bij het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur.

 

Dit team beidt advies, nazorg en een luisterend oor.

 


 
Blog Omgevingswet: Gedoebeheersing

 
'Goedkeuring zwijgt, weerstand mobiliseert. Hoe voorkom je dat de inhoudelijke discussie en afweging totaal worden overschaduwd door gedoeontwijking? Voor je het weet gaat het niet meer over visie en kaders en durft de raad niets los te laten en niets te beslissen.'

Pascale Georgopoulou geeft in haar blog voor deze Raadsledennieuwsbrief drie tips voor 'gedoebeheersing'.

 



woensdag 16 december 2020
Raadgever over het nieuwe inburgeringsstelsel
Asiel

De nieuwe Wet inburgering is een feit, de streefdatum van de inwerkingtreding is 1 januari 2022. Gemeenten hebben in dit nieuwe stelsel de regierol over de uitvoering. Gemeenten staan voor belangrijke keuzes in de uitvoering die passen bij de inburgering en die rekening houden met lokale omstandigheden.

Lees meer
 
dinsdag 1 december 2020
Terugblik webinar inburgering: het gemeentebestuur aan zet
Asiel

Wat betekent de regierol voor inburgering voor gemeentebestuurders? Cees van Eijk, wethouder in Amersfoort en VNG-commissielid: 'De gemeentebestuurders zijn aan zet. Het is niet alleen maar een uitvoering van de wet, maar als bestuurder moet je ook een bepaalde visie hebben.'

Lees meer
 
maandag 7 december 2020
Artikel 220f Gemeentewet niet toepasbaar voor gemeenten
Belastingen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomst van het gesprek met de VNG over de toepassing van artikel 220f Gemeentewet (amendement Omtzigt).

Lees meer
 
donderdag 10 december 2020
Thorbecke2024 - maatwerk, video nr. 5: Burgerbestuur
Bestuur

Groenbeheer, buurtwelzijn, een dorpswinkel, een zwembad, zorgcoöperatie, energiecollectief, dorpsvervoer, buurtkroeg of wijkgebouw, dagvoorziening of het beheer van een kasteel. Allemaal voorzieningen bestuurd door burgers. Dit is niet nieuw, maar het zijn er wel steeds meer.

Lees meer
 
donderdag 10 december 2020
Ondersteuning raad door griffier vraagt om meer investering
Bestuur

Een goede ondersteuning van de gemeenteraad door de griffier komt niet zo maar uit de lucht vallen. Daarvoor is een investering nodig door de gemeenteraad, zowel qua geld maar vooral ook over de vraag hoe en op welke wijze de raad het beste ondersteunt wil worden.

Lees meer
 
woensdag 9 december 2020
Zorg voor een optimale relatie met rekenkamer
Bestuur

De rekenkamer(commissie) is een belangrijke hulptroep van de raad. Om deze hulptroep optimaal te benutten is een goede relatie tussen raad, rekenkamer en de ambtelijke organisatie van groot belang. Met de ’Inspiratiekaders effectieve invulling lokale rekenkamer’ kunt u hiermee aan de slag.

Lees meer
 
donderdag 3 december 2020
Thorbecke2024 – maatwerk, video nr. 4: Digitale democratie
Bestuur

Digitalisering is overal. Ook binnen onze lokale democratie. In ‘Government Trends 2020’ voorspelt Deloitte zelfs een ‘Tech Tsunami’. We hebben afgelopen jaar gezien hoe snel gemeenten zich moeten aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen, de impact is veel groter dan alleen digitaal vergaderen. 

Lees meer
 
vrijdag 27 november 2020
VNG presenteert eerste proeve nieuwe wet decentraal bestuur
Bestuur

De VNG heeft het initiatief genomen tot een wet op het decentraal bestuur om de interbestuurlijke verhoudingen weer in balans te brengen. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht en gespecialiseerd in lokaal bestuur, heeft hiervoor een proeve geschreven. Deze is tijdens de Bestuurdersdag gepresenteerd.

Lees meer
 
donderdag 17 december 2020
Ontwikkelingen coronacrisis: nieuwsbrief 16 december 2020
Coronavirus COVID-19

In een nieuwe coronaledenbrief gaan we in op de gevolgen van de lockdown. We informeren u onder andere over noodopvang voor kinderen, continuïteit van (jeugd)hulp, opvang dak- en thuislozen, accountantscontrole Tozo, Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten en de compensatie van coronakosten..

Lees meer
 
woensdag 16 december 2020
Maatregelen lockdown en kamerbrief
Coronavirus COVID-19

Op 14 december heeft het kabinet nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Deze zijn conform de Tijdelijke wet maatregelen (Twm) vastgelegd in een ministeriële regeling. Vanwege de flinke toename van de besmettingen heeft het kabinet besloten dat de regeling meteen ingaat.

Lees meer
 
dinsdag 15 december 2020
'Raad, pak je kans op meer invloed op de RES'
Energie en Klimaat

'Kijk of er afspraken te maken zijn over de inhoudelijke kaders, ga na welke afspraken er zijn gemaakt over de procedurele kaders, zoek elkaar op en werk samen.' Dat zijn de adviezen van Marcel Boogers aan gemeenteraden als het gaat over de regionale energiestrategie (RES). 

Lees meer
 
Webinar: De positie van volksvertegenwoordigers en de RES: hoe pak je je rol?
Energie en Klimaat

Wat is uw rol als volksvertegenwoordiger bij het opstellen van een regionale energiestrategie (RES)? Wat zijn de belangrijkste mijlpalen in het proces tot de vaststelling van de RES 1.0 en daarna? Welke instrumenten kunt u daarbij gebruiken? Hoe kunnen we leren van ervaringen van verschillende regio’s?

 

donderdag 14 januari 2020, 19.30-20.30 uur

Lees meer
 
maandag 7 december 2020
Invoering nieuwe verdeling gemeentefonds verzet naar 2023
Financiën

De minister van BZK schuift de besluitvorming over het invoeren van de nieuwe verdeling (herijking) van het gemeentefonds door naar het volgend kabinet. Reden hiervoor is de huidige financiële positie van gemeenten en de nog lopende gesprekken tussen de VNG en het ministerie van BZK en Financiën over onder andere de financiering van het sociaal domein.

Lees meer
 
maandag 30 november 2020
VNG publiceert rapport Trends in de Informatiesamenleving
Informatiesamenleving

Door digitalisering krijgen gemeenten te maken met nieuwe vraagstukken. Hoe voorkomen we dat AI discrimineert? Zijn we te afhankelijk van externe partijen bij digitale verstoringen? Om bestuurders een goed beeld te geven van de huidige ontwikkelingen, brengt de VNG een eerste Trendrapport Informatiesamenleving uit.

Lees meer
 
dinsdag 1 december 2020
Zonder aanpassingen is de Wmo niet toekomstbestendig
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Hoe te anticiperen op het toenemend aantal ouderen (en daarbinnen het aantal 80-plussers) en het groeiend aantal mensen dat een beroep doet op de Wmo? Het VNG-bestuur vroeg een Expertiseteam hierover om advies.

Lees meer
 
donderdag 3 december 2020
Gemeenten maken zich op voor decentraal bodembeheer
Milieu en Mobiliteit

‘We hebben hard gewerkt om bodemvervuiling op te ruimen. Nu doemen nieuwe uitdagingen op, zoals nieuwe stoffen, maar ook de kennispositie en uitvoeringskracht van gemeenten.’ Dat zei Tjeerd van der Zwan, VNG-portefeuillehouder bodem, tijdens het online Festival Follow Up over de nieuwe rol voor gemeenten.

Lees meer
 
maandag 14 december 2020
Podcast: Het keuzepaneel
Omgevingswet

De een-na-laatste podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’, seizoen 1, gaat over het keuzepaneel. Pascale Georgopoulou gaat hierover in gesprek met Sarah Ross, Omgevingswet-expert. (De maandelijkse blog van Pascale vindt u bovenaan deze nieuwsbrief.)

Lees meer
 
vrijdag 4 december 2020
Concept-ALV-stukken beschikbaar
Over de VNG

Op 12 februari 2021 vindt de uitgestelde ALV plaats. In een ledenbrief stuurt de VNG gemeenten alvast een aantal conceptstukken toe, zoals het GGU Jaarplan 2021, de VNG Agenda 2021 en de verantwoording over de uitvoering van moties die in de ALV van 25 september zijn aangenomen of aangehouden.

Lees meer
 
woensdag 2 december 2020
Hoe maatschappelijke effecten wel uit de verf komen
Risicobeheer

Publieke waarde in de knel, hoe kom je op het juiste spoor? Dat was het motto van het congres van VNG Risicobeheer op 29 oktober. Het ging over het veelbesproken rapport over publieke waarde van de Rekenkamer Rotterdam. De lessen zijn gevat in een filmpje.

Lees meer
 
vrijdag 27 november 2020
Blog: Help de 'R' daalt
Risicobeheer

Het weerstandsvermogen van gemeenten loopt sterk uiteen. In de ene gemeente is er voldoende financiële ruimte om risico’s op te vangen, in andere nauwelijks. Dit blijkt uit een vergelijkende onderzoek door VNG Risicobeheer van de weerstandsparagrafen van alle 355 gemeenten.

Lees meer
 
dinsdag 1 december 2020
Prioriteiten voor afspraken met corporaties vastgesteld
Ruimte en Wonen

Gezien de grote opgaven op de woningmarkt, heeft BZK nieuwe ‘volkshuisvestelijke prioriteiten‘ vastgesteld. Die zijn van belang voor de prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties. De VNG heeft zich in de voorbereiding hard gemaakt voor het scheiden van beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen.

Lees meer
 
donderdag 3 december 2020
Mensen met beperking nog onvoldoende betrokken bij beleid
Sociaal domein

Ruim 4 jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap is de beleidsparticipatie van mensen met een beperking in Nederland nog steeds onvoldoende. Dit constateert het College voor de Rechten van de Mens in zijn monitorrapportage.

Lees meer
 
vrijdag 4 december 2020
Middelen voor gemeentelijk schuldenbeleid
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Het kabinet stelt extra incidentele middelen beschikbaar voor het gemeentelijk schuldenbeleid. De middelen zijn overgeboekt naar de algemene uitkering van het gemeentefonds.

Lees meer
 
 
Moties van gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten aan de VNG stuurden. (Recent o.a.: Raden in Verzet, RES, bijstandsnorm.)

www.vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten