Lees online  |  Afmelden
VNG
Zorg + Veiligheid
28 januari 2021
Nieuw VNG-handboek: Vangnet voor Victor


Vangnet voor Victor is een ‘bladerboek’ met inzichten uit de wereld van zorg en de wereld van veiligheid, én waar die twee werelden elkaar raken. Het boek bevat verhalen, ervaringen en observaties die tezamen - maar ook op zichzelf - inspiratie en handvatten bieden om in de (gemeentelijke) praktijk de domeinen zorg en veiligheid succesvol te verbinden.

Met Vangnet voor Victor willen we een bijdrage leveren aan een betere samenwerking tussen zorg en veiligheid. Het boek geeft inzicht in de dilemma’s, logica’s en denkbeelden van beide werelden. We hopen dat dit zorg en veiligheid helpt om samen tot meer passende oplossingen te komen. Uiteraard met behoud van autonomie en eigen kracht.

 

Meer informatie
 
Dubbelinterview: Tijd om aan echte oplossingen te werken


In de regio Haaglanden vindt sinds dit jaar regelmatig overleg plaats tussen wethouders en burgemeesters van de negen gemeenten en ketenpartners als politie, Openbaar Ministerie en GGZ. Hierbij wordt voortgebouwd op de goedlopende ambtelijke samenwerking. Het is een verandering die illustratief is voor het steeds vaker en succesvoller verbinden van het zorgdomein en het veiligheidsdomein.

We spraken met Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag, en Marja van Bijsterveldt, burgemeester in Delft. Beiden vervullen een trekkersrol in het bestuurlijk verbinden van het zorgdomein en het veiligheidsdomein.

Lees meer
 
Webinar: Zorgfinanciering uitgelegd voor veiligheidsprofessionals


In de samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein is het belangrijk meer te weten over de achtergrond van elkaars werkveld. VLOT krijgt veel vragen over de verschillende financieringsstromen voor zorg en ondersteuning die er in Nederland zijn en de wijze waarop deze werken. Dat is de aanleiding voor dit webinar op 15 maart, 14.00-15.30 uur.

Lees meer
 
Talkshows Beweging in kwetsbaarheid van start


De reeks talkshows Beweging in kwetsbaarheid die de inclusie van (psychisch) kwetsbare personen in onze samenleving centraal stelt, trapt vandaag (28 januari) af met de aflevering ‘Kennis en Inzicht – Dit weten we’. Onder andere Liesbeth Spies (VLOT), Marjan ter Avest (MIND), Henk van Dijk (Nationale Politie) en Bauke Koekkoek (spv’er en onderzoeker) schuiven aan. Ook Erik Dannenberg levert een bijdrage.

Bekijk het volledige programma
 

Beweging in kwetsbaarheid: de podcasts

 

Naast de talkshows Beweging in kwetsbaarheid is er ook een serie podcasts die aansluit bij de inhoud. Een uur verdieping over het includeren van mensen met een (psychische) kwetsbaarheid in onze samenleving. Onderzoekers, professionals, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers vertellen hoe een inclusieve samenleving eruit zou kunnen zien, en wat er nodig is om dat te bereiken.

 

De eerste podcast gaat over de geschiedenis. Hoe is door de eeuwen heen aangekeken tegen (psychische) kwetsbaarheid? En wat kunnen we daarvan leren? Klinisch psycholoog Mark van der Gaag en historica en beleidsadviseur Henke van der Heiden geven context mee aan het huidige debat.

 

Beluister de podcast via Spotify, Soundcloud of uw eigen favoriete podcastapp. Beweging in kwetsbaarheid is een initiatief van ZonMw, de VNG en Impuls Werkplaats.

Lees meer
 
WijkWijzer: nieuw platform voor leefbare en veilige wijken


Iedereen die werkt aan veilige en leefbare wijken kan nu terecht op het nieuwe online kennis- en leerplatform WijkWijzer. Het platform werd gelanceerd, tijdens de bijeenkomst 'Dag van de Buurt' op 28 januari.

Lees meer
 
Eerder signaleren en gezinnen beter begeleiden


Stressreductie, het vergroten van zelfvertrouwen van ouders, het beter leren reguleren van boosheid, en behandeling van traumagerelateerde klachten blijken effectieve elementen uit interventies voor gezinnen met een risico op kindermishandeling. Maar de interventies moeten ook op kinderen gericht zijn.

Lees meer
 
Vooraankondiging subsidieoproep Lokale initiatieven dak- en thuisloosheid


Lokale organisaties kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan het welzijn van dak- en thuislozen en de destigmatisering van deze doelgroep. Het gaat om lokale initiateven die zich richten op het verhogen van het persoonlijk, lichamelijk, psychisch en/of sociaal welzijn van dak- en thuislozen, op het tegengaan van stigmatisering en het bevorderen van acceptatie in de wijk.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld vanuit het programma Beschermd Thuis van ZonMw.

Ontwikkelingen Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden

De toegang tot beveiligde zorg voor mensen die enerzijds kwetsbaar zijn en anderzijds een hoog risicoprofiel hebben, moet beter. Daarom wordt een Landelijk Coördinatiepunt Beveiligde Bedden ingericht en een dashboard ontwikkeld. Kwartiermaker van het coördinatiepunt is Sophie Koek, een bekend gezicht in het forensisch veld. Nu is zij actief als directeur bedrijfsvoering OFZ binnen Fivoor.

Vanaf half februari gaat onder de naam CAPDASH een dashboard live voor de opnamecoördinatoren van de aanbieders met bedden op beveiligingsniveau 2,3 en 4. Dit betekent dat de zorgaanbieders vanaf die datum dagelijks het dashboard gaan vullen met actuele informatie.
Lees meer
 
Derde ronde Implementatie- en opschalingscoaching geopend, dien nu in!


Na twee succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingsoaching is de derde ronde geopend. De regeling is bedoeld om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties.

Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen. Vanaf nu is de regeling ook toegankelijk voor gemeenten en GGD'en.

Lees meer
 
Aanbesteding sociaal domein? Maak gebruik van de Afsprakenkaart

Afgelopen maanden heeft het Ketenbureau i-Sociaal Domein samen met gemeenten en zorgaanbieders gewerkt aan de 1.0-versie van de Afsprakenkaart. Deze geeft overzicht en inzicht in contractuele afspraken tussen gemeenten en aanbieders betreffende de financieel-administratieve processen.

Door gemeenten kan de Afsprakenkaart als checklist worden gebruikt bij nieuw vast te stellen inkoopcontracten. Voor zorgaanbieders geeft de Afsprakenkaart beter overzicht en inzicht in de diverse contractuele afspraken per regio en/of gemeente.

Afsprakenkaart
 
Optimistische voortgangsrapportage GHNT

De 5e voortgangsrapportage van het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) kun je een lustrumeditie noemen. Een lustrum dat positieve effecten laat zien voor zowel de regionale als de landelijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM).
Lees meer
 
Ouderenmishandeling tegengaan: handreiking voor gemeenten

Ouderenmishandeling is een groot probleem. Enerzijds door de schade die het aan slachtoffers aanbrengt en anderzijds omdat het een verborgen probleem is. Ouderenmishandeling wordt vaak verzwegen door de betrokkene zelf en niet opgemerkt of als zodanig herkend door de omgeving.

Ouderenmishandeling is voor het programma Geweld hoort nergens thuis een van de thema’s op de regionale route 2021. In samenwerking met Annette Kellenaers en deelnemers aan de regionale route stelde Movisie een handreiking voor gemeenten op: 'Ouderenmishandeling: veilig en beschermd ouder worden'.

Lees meer
 
Chat Veilig Thuis tijdens avondklok ook ’s avonds bereikbaar


Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen ook in 2021 via de chat rechtstreeks om advies vragen bij een medewerker van Veilig Thuis. Deze tijdens de coronacrisis geïntroduceerde chatmogelijkheid is verlengd tot - in ieder geval - eind 2021.


Vanwege de avondklok is de chat ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. De chat is te vinden via www.veiligthuis.nl. Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

De Veilig Thuis organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en de toename van geweld in huiselijke kring. Het aantal mensen dat tijdens de coronamaatregelen contact opneemt met Veilig Thuis is gestegen. Het gaat daarbij vooral om mensen die advies vragen omdat ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld in hun omgeving.

Rapport Samenwerken aan veiligheid

In opdracht van het programmateam GHNT, VWS en de VNG heeft Andersson Elffers Felix (AEF) een analyse uitgevoerd van de actuele samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis-organisaties en lokale (wijk)teams.

Lees meer
 
Podcast: CJG+ De Kempen maakt hét verschil

De samenwerkende Kempengemeenten noemen hun lokale (wijk-)team: Centrum Jeugd en Gezin plus (CJG+). Dit centrum voert de gehele Jeugdwet uit van 0–18 jaar en heeft daarbinnen een aantal specialisaties. Wat betekent inzet op veiligheid binnen het CJG+?

Sandra van Leeuwen, teamleider Jeugdhulp binnen dit centrum, en collega Harriët Janssens, jeugd- en gezinswerker in het specialistische Kempenteam, vertellen erover in deze podcast. Zij gaan in op de inzet op veiligheid door jeugd- en gezinswerkers en wat daarbij nodig is. De focus is daarbij gericht op langdurige veiligheid.

Lees meer
 
Nieuwe versie Impactmonitor GHNT

Sinds 13 januari is door het CBS de nieuwste versie van het dashboard ‘Impactmonitor huiselijk geweld en kindermishandeling' online gezet:


Zoals bekend, kent de impactmonitor een groeimodel. Zodra gegevens op de gewenste indicatoren beschikbaar zijn, worden deze gepubliceerd. Als er geen nieuwe data beschikbaar zijn, worden de meest recente gegevens opgenomen. Ten opzichte van de eerste editie van de impactmonitor zijn de volgende nieuwe gegevens en actuele cijfers toegevoegd:

  • Nieuwe prevalentiecijfers over huiselijk geweld.
  • Het percentage slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld dat het geweld bespreekt met anderen.
  • Het percentage meldingen van acute en van structureel onveilige situaties, uitgesplitst naar het type organisatie van de melder.
  • Het percentage acuut en structureel onveilige casussen bij Veilig Thuis waarin een overdracht aan de politie of OM plaatsvindt.
  • Het aantal door de Raad van de Kinderbescherming afgeronde beschermingsonderzoeken en rekesten, uitgesplitst naar beschermingsmaatregelen.
  • Het aantal gestarte ondertoezichtstellingen.

 

De indicatoren binnen het thema Verbetering Outcome zijn in deze editie volledig gebaseerd op uitkomsten uit het onderzoek ‘Een kwestie van lange adem’.

Projectenbundel Huiselijk geweld en kindermishandeling

ZonMw heeft een projectenbundel uitgebracht waarmee ze een overzicht geven van lopende en recent afgeronde onderzoeksprojecten op het terrein van huiselijk geweld en kindermishandeling. In dit overzicht zijn alle projecten van het programma Veilig opgroeien en het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) opgenomen, aangevuld met relevante projecten uit andere ZonMw-programma’s en uit het netwerk van de projectleiders.

ZonMw hoopt met deze bundel kennisuitwisseling over lopende en recent afgelopen projecten te stimuleren. Vanuit dit overzicht kunt u zich laten inspireren om verbindingen te leggen tussen onderzoeken en elkaar te versterken. Uitwisseling en verbinding kan op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld door kennis in de praktijk te gebruiken, informatie over onderzoeksmethodieken uit te wisselen of door succes en faalfactoren in de praktijk te delen.

Voor meer informatie: ZonMw, telefoon 070 349 51 11, e-mail kindermishandeling@zonmw.nl of kijk op:

Download de projectenbundel (pdf)
 
WIJ…gaan door!

Aangescherpte Corona-maatregelen, een avondklok of een herziene vaccinatiestrategie, ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ gaat door. Juist in deze tijd van beperkte bewegingsvrijheid en minder menselijk contact is het nodig om huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken. We mogen slachtoffers, maar ook de zorgprofessionals niet in de steek laten.

Sinds januari zijn aan de expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ tips voor slachtoffers, professionals, omstanders en (ex-)plegers toegevoegd. Dat geeft nog meer impact aan de levensverhalen van 58 moedige medemensen, die meegewerkt hebben aan ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’.

Hun tips zijn opgenomen in de binnen- en buitententoonstelling, maar ook online. Want behalve dat ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ een indrukwekkende binnen- en buitenexpositie is, is een online bezoek meer dan de moeite waard. De WIJ-film, de WIJ-podcasts, het WIJ-Magazine en meer zijn te bekijken en te lezen op:


Benut in deze tijden, waarin veel mensen bijna de gehele dag achter hun computer doorbrengen, WIJ-online, om in combinatie met de binnen- en buitenexpositie huiselijk geweld en kindermishandeling ook nu bespreekbaar te maken. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn, neem voor advies contact op met Minke Voorn van de Stichting Open mind, bereikbaar op 06 465 671 81 en via e-mail mminke@stichtingopenmind.nl

Lees meer
 
Handreiking van Augeo voor aanpak huiselijk geweld

Samen met het Verwey-Jonker Instituut (VJI) heeft Augeo een gesprekshandreiking samengesteld. De handreiking helpt de aanpak van huiselijk geweld en specifiek kindermishandeling concreet te implementeren in uw eigen GHNT-regio.
Lees meer
 
Jongerencoach als veilig baken op school

Of het nu gaat om ruzies en opstootjes, crimineel gedrag of radicalisering: problematisch gedrag van jongeren neemt af als jongerenwerkers in het onderwijs worden ingezet. Dat blijkt uit een pilot in Arnhem. Waarom werkt dit? En waaraan moet je denken als je dit wilt opzetten?
Lees meer
 
Gedragsinterventie ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’


Alleen jij bepaalt wie je bent (AJB) is een door het NJI erkende gedragsinterventie die vanuit school wordt aangeboden in het kader van het vergroten van de veiligheid in de wijk, waarbij sport als middel wordt ingezet. De doelgroep betreft vooral kwetsbare en beïnvloedbare jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit achterstandswijken.

In afstemming met school en thuis worden jongeren via intensieve coaching spelenderwijs geholpen met een zinvolle vrije tijdsbesteding en het ontwikkelen van sociale vaardigheden voor hun toekomst.

Jaarlijks stromen ruim 600 risicojongeren in het programma via meer dan 40 deelnemende praktijkscholen/VMBO (BBL & KBL). AJB is inmiddels actief in 21 gemeenten.

 

Bezoek de website
 
Koers en Kansen

Binnen het innovatieprogramma ‘Koers en kansen voor de sanctie-uitvoering’ werken justitie, zorg en sociaal domein samen om recidive te verminderen en te zorgen voor een effectieve sanctie-uitvoering, nu én in de toekomst.
Meer informatie
 
Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar

Een derde van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Ook bij daders van criminele uitbuiting valt de leeftijd op: een vijfde van hen is jonger dan 23 jaar.

Dat blijkt uit de Dadermonitor Mensenhandel die op 21 januari is uitgebracht door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. De dadermonitor geeft inzicht in de daders van de verschillende vormen van mensenhandel en in de strafrechtelijke aanpak in de periode 2015-2019.
Lees meer
 
Seksueel geweld tegen jonge vrouwen in Amsterdam onderzocht

Groepsverkrachting, sextortion en seksuele uitbuiting: het zijn vormen van seksueel geweld die jonge vrouwen en tienermeisjes meemaken. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen onderzocht in Amsterdam hoe deze meiden en jonge vrouwen beter beschermd kunnen worden.
Lees meer
 
Jongerenwerk in het digitale tijdperk


Digitaal jongerenwerk, wat is het, hoe wordt het opgepakt, welke vragen leven er? Afgelopen zomer deed het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) hier een kort onderzoek naar.

 

Op basis van interviews en de uitkomsten uit de online vragenlijst, stelde het CCV het whitepaper 'Jongerenwerk in het digitale tijdperk' op. Aan bod komt wat belangrijk is bij de uitvoering en de samenwerking en u krijgt 3 tips voor een snelle start.

Lees het whitepaper (pdf)
 
Nieuwe subsidieronde Perspectief voor de Jeugd met MDT

Jongeren hebben het zwaar tijdens de coronacrisis. In deze subsidieronde worden gemeenten uitgenodigd om maatschappelijke activiteiten te organiseren voor hen, door samen te werken met MDT-organisaties. De aanvragen kunnen doorlopend ingediend worden vanaf 1 februari 2021 tot 12 maart 2021, 12.00 uur.

  • Wilt u snel bepalen of dit wat voor uw gemeenten is?
    Bekijk dan deze publicatie.
Lees meer
 
Kleinschalige voorzieningen als alternatief voor gesloten jeugdhulp

De Academische Werkplaats Risicojeugd en het Consortium Kleinschaligheid in de jeugdhulp deden de afgelopen 2 jaar onderzoek naar kleinschalige voorzieningen als alternatief voor gesloten jeugdhulp. In tegenstelling tot JeugdzorgPlus-instellingen geeft kleinschalig verblijf meer ruimte voor een aanpak die berust op maatwerk, met veel aandacht, contact en zorg voor de jongeren.
Lees meer
 
Wat te doen bij druk en impulsief gedrag (ADHD)

Kinderen die druk en impulsief gedrag vertonen krijgen al snel de classificatie ADHD. Maar is dat label altijd nodig om passende hulp te bieden? Binnen de Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag kijken wetenschappers verschillend tegen dit vraagstuk aan.

In een recentelijk verschenen artikel voor Kind en Adolescent gaan zij in op de voor- en nadelen van de ADHD-classificatie. En slaan zij een brug tussen 2 visies die lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan.
Lees meer
 
Kennisvouchers voor het verbeteren van jeugdhulp

Met innovatieve oplossingen de jeugdhulp in uw regio verbeteren? Vanaf 10 december kunt u als gemeente, jeugdorganisatie of opleidingsinstelling een kennisvoucher van maximaal 10.000 euro aanvragen. In de kennisetalage op werkplaatsenjeugd.nl leest u om welke producten het gaat.
Lees meer
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten