Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
3 september 2019
Gevolg avondklok voor besluitvorming en vergaderingen


Voor o.a. raadsleden, griffiemedewerkers en commissieleden geldt een uitzondering op de avondklok. Als u een digitale vergadering op locatie moet bijwonen of ondersteunen, mag u zich tijdens de avondklok verplaatsen mits u een werkgeversverklaring én een eigen verklaring avondklok kunt laten zien. Raads- en commissieleden kunnen de werkgeversverklaring zelf invullen omdat ze als raadslid geen werkgever hebben.

 





Terugblik VNG-cie. Raadsleden en Griffiers 21 januari

 

De VNG-commissie Raadsleden en Griffiers was donderdag 21 januari digitaal bijeen. De commissie stond stil bij de z.g. midtermreview, het moment halverwege de bestuursperiode 2018-2022, maar ook bij de prioriteiten voor de komende 2 jaar.

 





Blog Omgevingswet: Zorgen en smoesjes


Raadsleden vinden participatie echt belangrijk en vinden ook dat ze welwillend 'ja, mits' tegen initiatiefnemers moeten zeggen. Ze beloven dat ze gaan loslaten ... maar in de praktijk valt dat niet mee, merkt Pascale Georgopoulou.Ze schrijft erover in haar blog voor de VNG Raadsledennieuwsbrief van januari.

 





donderdag 14 januari 2021
Aanpassing onkostenvergoedingen politieke ambtsdragers 2021
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Ook voor dit jaar zijn de bedragen van de (onkosten)vergoedingen van decentrale politieke ambtsdragers geïndexeerd. Daarnaast wijzigen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2020 de bezoldigingen van burgemeesters en wethouders in verband met de nieuwe CAO-Rijk.

Lees meer
 
dinsdag 19 januari 2021
Modelverordening nieuwe Wet inburgering
Asiel

In de nieuwe Wet inburgering worden gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van inburgeringsplichtigen. Zij moeten binnen de wettelijke kaders de gemeentelijke taken in het inburgeringsstelsel invullen. Daarvoor kunnen ze gebruikmaken van de 'Modelverordening nieuwe Wet inburgering'.

Lees meer
 
woensdag 27 januari 2021
Modelverordeningen gemeentelijke belastingen gewijzigd
Belastingen

De VNG heeft de modelverordeningen leges en parkeerbelastingen en de model-Leidraad invordering gemeentelijke belastingen gewijzigd.

Lees meer
 
maandag 11 januari 2021
COELO presenteert lokale lasten grote gemeenten
Belastingen

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Huurders betalen gemiddeld € 29,- meer dan vorig jaar, eigenaar-bewoners € 45,-. De afvalstoffenheffing stijgt met € 28,- het sterkst, gevolgd door de ozb (€ 13,-).

Lees meer
 
dinsdag 26 januari 2021
Stoppen of doorgaan als raadslid: handreiking
Bestuur

Het lijkt nog ver, maar de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen beginnen sneller dan u misschien verwacht. Denkt u er al over na of u zich weer wilt kandideren? De handreiking ’Doorgaan of niet?’ helpt u bij het nemen van die beslissing.

Lees meer
 
donderdag 21 januari 2021
60 tot 70 fte omroepjournalisten extra lokaal aan de slag
Bestuur

Minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media/BVOM stelt via de NOS in 2021 € 4,5 miljoen beschikbaar ter versterking van de lokale journalistiek. Hiermee zullen 60 tot 70 fte journalisten worden ingezet vanuit lokale en regionale omroepen.

Lees meer
 
vrijdag 18 december 2020
Thorbecke2024 – maatwerk: 5 toekomstscenario’s lokale democratie in beeld
Bestuur

De VNG ontwikkelde een reeks van 5 prikkelende video's over toekomstscenario’s voor lokale democratie en bestuur: 'Thorbecke 2024 - maatwerk'. Met voorbeelden en een menukaart waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen. De afgelopen weken presenteerde we de afleveringen.

Lees meer
 
Bijeekomst: Dag voor de Raad
Bestuur

De Dag voor de Raad is het jaarlijke event waarbij wetenschap en de praktijk van het raadswerk met elkaar worden verbonden. Tijdens deze dag komen raadsleden uit het gehele land bij elkaar om het met wetenschappers en elkaar te hebben over een aantal actuele onderwerpen met betrekking tot het raadswerk.

2 april 2021
Lees meer
 
Raadsacademie: Deep democracy (Gelderland)
Bestuur

Raadsacademies zijn bijeenkomsten waarbij raadsleden in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze.

6 maart 2021
Lees meer
 
Raadsacademie (Noord-Holland)
Bestuur

Raadsacademies zijn bijeenkomsten waarbij raadsleden in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze.

27 maart 2021
Lees meer
 
Festival van het Bestuur
Bestuur

Waar staan we na 4 jaar onder het huidige kabinet met ons bestuur en onze democratie, wat zijn de uitdagingen en oplossingsrichtingen? Wat geven we mee aan het nieuwe kabinet? Dwaal rond, leer van state of the art-kennis, ontmoet collega's en praat mee tijdens het Festival van het Bestuur.

11 februari 2021
Lees meer
 
Congres voor Lokale Politieke Partijen
Bestuur

Lokale politieke partijen drukken al decennia hun stempel op de lokale democratie. Onafhankelijk en zonder steun van de rijksoverheid. Hun aandeel in de lokale politiek is groot en groeit nog steeds. Die betrokkenheid verdient een gelijk speelveld en een gezamenlijke stem.

13 februari 2021
Lees meer
 
dinsdag 26 januari 2021
Meer greep voor raadsleden op de Transitievisie Warmte
Energie en Klimaat

Gemeenten hebben de regie bij de totstandkoming van de Transitievisie Warmte. Maar welke rollen heeft u als raadslid bij het opstellen van de Transitievisie en hoe kunt u dat invullen? U ziet het op de Informatiekaart rollen raad Transitievisie Warmte.

Lees meer
 
maandag 25 januari 2021
Tot € 600 miljoen per jaar nodig voor Klimaatakkoord
Energie en Klimaat

Om het Klimaatakkoord te kunnen uitvoeren, hebben gemeenten aanvullende middelen nodig. In zijn vandaag gepubliceerde advies concludeert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) dat deze uitvoeringslasten voor gemeenten neerkomen op circa € 600 miljoen per jaar. 

Lees meer
 
Webinar: Participatie in de energietransitie
Energie en Klimaat

Hoe zorg je ervoor dat iederéén een stem heeft in de energietransitie? Dus ook de 'zachte stemmen' en het 'stille midden'? Hoe geef je de opgehaalde input een plek in het democratische proces? En hoe zit dat nu met 50% lokaal eigendom?

4 februari 2021
Lees meer
 
donderdag 14 januari 2021
Nieuws - Bijna 8 op de 10 gemeenten verwacht een tekort over 2021
Financiën

Bijna 8 op de 10 gemeenten verwacht een tekort over 2021, dat in totaal wordt voorspeld op maar liefst € 1,3 miljard. Daarmee dreigt het gezamenlijke tekort van gemeenten ten opzichte van 2018 10 keer zo groot te worden. Dit blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs.

Lees meer
 
maandag 25 januari 2021
Gesprek: Stadskanaal - Door de ondergrens
Financiën

De raad van Stadskanaal zette dit jaar een ongekende stap door een niet-sluitende begroting vast te stellen. Tegen die achtergrond organiseert de gemeente Stadskanaal een gesprek met de professoren Caspar van den Berg, Bettina Bock en Douwe Jan Elzinga en de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.

02-02-2021
Lees meer
 
Webinar inzet VNG kabinetsformatie - gemeentefinanciën & tekorten sociaal domein
Financiën

Na de Tweede Kamerverkiezingen wil de VNG met het kabinet goede afspraken maken voor de gemeenten. De financiën structureel op orde brengen is absolute prioriteit. In dit webinar praten 2 wethouders u bij over de VNG-inzet voor de kabinetsformatie op het gebied van gemeentefinanciën en sociaal domein.

5 februari 2021
Lees meer
 
maandag 18 januari 2021
Meld u aan als koplopergemeente cliëntondersteuning
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

 Onafhankelijke cliëntondersteuning helpt mensen om hun ondersteuningsbehoeften helder te krijgen en de juiste hulp te vinden. Wilt u samen met inwoners en professionals werk maken van de invulling aan cliëntondersteuning en het verbeteren van de toegang tot zorg en ondersteuning? 

Lees meer
 
Podcast: Samenwerking Raad en provincie
Omgevingswet

De zestiende podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat over de samenwerking van de Raad en de provincie. Pascale Georgopoulou gaat hierover in gesprek met Susanne Nolten, programmaleider bij de provincie Overijssel.

Lees meer
 
Podcast: Omgevingswet en dilemmalogica
Omgevingswet

In de vijftiende podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Guido Rijnja, adviseur communicatiebeleid bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Samen hebben zij het over dilemma’s en puzzels binnen de Omgevingswet.

Lees meer
 
dinsdag 26 januari 2021
VNG Jaarcongres in Westfriesland doorgeschoven naar 2022
Over de VNG

Omdat het niet realistisch is om in juni 2021 een fysiek Jaarcongres te organiseren zoals wij dat gewend zijn, heeft het VNG-bestuur besloten om het Jaarcongres in Westfriesland door te schuiven naar juni 2022.

Lees meer
 
vrijdag 15 januari 2021
Definitieve agenda en stukken buitengewone ALV 12 februari
Over de VNG

In een ledenbrief deelt de VNG de definitieve agenda en stukken voor de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (ALV) van 12 februari 2021. De ALV vindt in digitale vorm plaats vanwege de coronamaatregelen. 

Lees meer
 
vrijdag 8 januari 2021
Meer informatie over uitgestelde ALV op 12 februari
Over de VNG

De Buitengewone ALV (BALV) van de VNG vindt digitaal plaats op vrijdag 12 februari van 10.00 tot 12.15 uur. Op de agenda staan de VNG-inzet voor de kabinetsformatie en de actualiteit rond het onderzoek jeugd centraal.

Lees meer
 
vrijdag 18 december 2020
Nieuwe handreiking en modelverordening over leegstand
Ruimte en Wonen

De VNG-handreiking Leegstand te lijf uit 2011 is geheel herzien. De focus hierin ligt op de aanpak en preventie van leegstand in winkelpanden, bedrijfsgebouwen en kantoren. In de handreiking is ook een nieuwe Model Leegstandverordening opgenomen. 

Lees meer
 
dinsdag 12 januari 2021
Nieuws - Indringende adviezen: breng menselijke maat terug in de wijk
Sociaal domein

Hoe voorkomen we dat kwetsbare wijken en hun bewoners verstrikt raken in een doolhof van bureaucratie en zo in een negatieve spiraal van onder meer werkloosheid, schulden en eenzaamheid komen? Het is een van de meest urgente opgaven van dit moment.

Lees meer
 
maandag 25 januari 2021
Ledenbrief ondersteuning gedupeerde ouders toeslagaffaire
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Financiële compensatie is niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan met huisvesting, schulden, en zorg.

Lees meer
 
woensdag 20 januari 2021
Pleidooi voor menselijke maat Participatiewet krijgt gehoor
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Als het aan demissionair staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) ligt, komt de menselijke maat centraal te staan in het handhavingsbeleid in de sociale zekerheid. Hij deelt dan ook de zorgen die afgelopen tijd zijn geuit over de hardheid in de Participatiewet en de mogelijkheden tot maatwerk.

Lees meer
 
Moties van gemeenteraden

 

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten aan de VNG stuurden. (Recent o.a.: Raden in Verzet, Gemeentepolis, AED-lokaties, stop verlagen bijstandsnorm, POH-jeugd, verbeteren beleidsstukken, bibliotheek.)

www.vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten