Lees online  |  Afmelden
VNG
Europa in een oogwenk
29 januari 2021
Kennisnetwerk uitgelicht: Cities and Regions for Cyclists

Het netwerk Cities and Regions for Cyclists is een netwerk van de European Cyclists’ Federation dat lokale en regionale overheden samenbrengt die zich willen inzetten om fietsen te promoten als vervoers- en recreatiemiddel. Zij doen dit met name door het delen van kennis over bijvoorbeeld campagnes om mensen aan het fietsen te krijgen, maar ook over de praktische kant van zaken, zoals de benodigde fietsinfrastructuur. Deelnemende gemeenten inspireren elkaar met kennis en hoeven zo telkens niet opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast wordt ook gestreefd naar een omslag naar het politiek denken waarin de fiets centraal staat in de stedelijke planologie.
Meer over Europese kennisnetwerken
 
25-27 januari 2021
Nieuws - Delegatie Raad van Europa brengt digitaal bezoek aan Nederland
Council of Europe

Van 25 tot 27 januari bracht een delegatie van het Congres van Lokale en Regionale Overheden een digitaal bezoek aan Nederland om de staat van de Nederlandse lokale democratie te monitoren. Een monitoringsbezoek aan een lidstaat van het Congres vindt standaard elke 7 jaar plaats. Hierin wordt geëvalueerd in hoe het staat met de uitvoering van het European Charter for Local Self Governance. Tijdens het digitale bezoek sprak de delegatie onder andere met de VNG, het IPO en burgemeester Van Zanen (Den Haag). Het evaluatierapport zal later dit jaar worden gepubliceerd en aan de Monitoring Committee van het Congres worden voorgelegd.

Lees meer
 
Nieuws - UCLG, UN Habitat en ICMPD roepen op tot erkenning lokale overheden in migratiebeleid
Politico

In een open brief die onlangs werd gepubliceerd op Politico riep UCLG, de wereldwijde koepelvereniging van steden en gemeenten, samen met het International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) en het UN HABITAT-programma op tot een grotere erkenning van lokale overheden in het Europese migratiebeleid. Ze beargumenteren dat in veel landen de nationale overheden veelal het beleid bepalen, maar de impact van migratie zich vooral op lokaal niveau bevindt. Om die reden moeten lokale overheden meer betrokken worden bij het ontwikkelen en implementeren van migratiebeleid, zoals in het EU-brede Mediterranean City-to-City Migration project (MC2CM).

Lees meer
 
Nieuws - Leer meer over de mogelijkheden voor Europese subsidies bij het implementeren van smart grids
Vindsubsidies

Voor sommige gemeenten is de energietransitie een lastige kwestie vanwege de overbelasting van ons elektriciteitsnet. Hierbij kunnen zogenaamde slimme netten, ‘smart grids’ , een uitkomst bieden. Dat hiervoor Europese programma’s en ook financieringsmogelijkheden zijn, is nog niet altijd even bekend. Imke Lammers en Marnix Smit gaan in hun rapport ‘Gemeenten aan zet bij implementatie smart grids’ in op veelvoorkomende vragen en zetten de kansen voor gemeenten uiteen.

Lees meer
 
Nieuws - Neem tussen 3 en 5 februari deel aan het Fieldlab Digitale Overheid in Transitie
Fieldlab

Van 3 t/m 5 februari organiseert het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid, waar ook de VNG deel van uitmaakt, het Fieldlab Digitale Overheid in Transitie (DROiT). In drie dagen kunt u deelnemen aan verschillende interactieve sessies waarin u samen met collega’s uit de overheid, wetenschap, markt en gebruikers meer leert over digitalisering vanuit maatschappelijke vraagstukken. Een aantal sessies gaat specifiek in op Europese vraagstukken omtrent de digitale overheid:
 

 
Aanmelden voor deze deelsessies is mogelijk via bovenstaande links.

Lees meer
 
donderdag 14 januari 2021
Nieuws - Deel uw mening over grensoverschrijdende samenwerking in EU
Europa en internationaal

Het Europees Comité van de Regio’s gaat een langetermijnvisie opstellen voor de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking. Aanleiding zijn de bestaande knelpunten en de ervaringen met de coronacrisis. Gemeenten en andere organisaties uit grensregio’s worden uitgenodigd om hieraan bij te dragen.

Lees meer
 
Agenda
31 jan Deadline aanmelding Keizer-Maximiliaan-prijs
3-5 feb
Fieldlab Digitale Overheid in Transitie
8-9 feb
Management and Coordination of E.C. Funded Projects;
The PM² Methodology – European AcademyTraining course
23-25 feb The European 5G Conference
2 maart 6th Annual Future of Transport Conference
25 maart Artificial Intelligence Conference: Deliving AI with impact in Europe
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten