Lees online  |  Afmelden
VNG
Zorg + Veiligheid
25 februari 2021
Vangnet voor Victor: interview

De VNG publiceerde vorige maand 'Vangnet voor Victor', een boek over zorg en veiligheid waarin veel ervaringsdeskundigen aan het woord komen. Een van hen, Joke van der Meulen, vertelt in een kort interview (op video) waarom dit boek zo belangrijk is.
Bekijk het filmpje
Lees meer over het boek
 
Perspectief 2025: landelijke agenda Zorg + Veiligheid

Om de komende jaren verdere stappen te kunnen zetten, stelden de partners van de landelijke stuurgroep Zorg en Veiligheid een landelijke agenda op: ‘Perspectief 2025’. De ambitie is dat de partners in het zorg- en veiligheidsdomein nog beter samenwerken en dat de noodzakelijke randvoorwaarden op orde zijn.
Lees meer
 
Webinar: Zorgfinanciering uitgelegd voor veiligheidsprofessionals

In de samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein is het belangrijk meer te weten over de achtergrond van elkaars werkveld. VLOT krijgt veel vragen over de verschillende financieringsstromen voor zorg en ondersteuning en de wijze waarop deze werken.  Dat is de aanleiding voor dit webinar.
Lees meer
 
Erkenning thuiswerkende sekswerker in Lelystad

In de gemeente Lelystad heeft de thuiswerkende sekswerker geen vergunning meer nodig. Lelystad biedt een mogelijkheid tot erkenning. Dit betekent dat de sekswerker zich bij de gemeente meldt. Erkenning past in de tijd waarin de groep thuiswerkende sekswerkers steeds groter wordt.

Erkenning vergroot de veiligheid van de sekswerker en biedt betere bescherming tegen vervelende situaties. Bovendien kan de sekswerker eenvoudig gebruik maken van een verbinding met hulpverleners, gemeente, handhaving en politie.
Lees meer
 
‘De specialist dichterbij’ verbindt wetenschap en praktijk

Wat werkt wel en wat werkt niet voor professionals in een integrale aanpak? De wetenschap en praktijk vinden elkaar bij Curium en Rivierduinen. Vanuit een gedeeld belang: het verbeteren van de zorg voor gezinnen met ernstige en langdurige problematiek.
Lees meer
 
Kijk terug: talkshow Beweging in kwetsbaarheid ‘Kennis en inzicht’

Van het eerste tafelgesprek met o.a. Liesbeth Spies en Arian (ervaringsdeskundige) tot de bijdrage van Erik Dannenberg: kijk nu de eerste talkshow van Beweging in kwetsbaarheid terug! Reageren kan via social media met #BewegingInKwetsbaarheid.
Kijk terug
Lees meer over de vervolgafleveringen en de podcasts
 
Sprekers bekend van tweede talkshow: Leefwereld Centraal

Het thema van de tweede live talkshow op 2 maart is ‘Leefwereld Centraal – om hen gaat het’. Aan meerdere tafels schuiven ook in deze talkshow van Beweging in kwetsbaarheid interessante gasten aan. Zoals een aantal ervaringsdeskundigen, Erik Gerritsen, Alie Weerman, Arre Zuurmon en Bert Stavenuiter.
Lees meer
 
‘Binnen de buitenkant’: over herstel in de ggz

Via Het boek ‘Binnen de buitenkant’ kruip je onder de huid van mensen die psychisch (zeer) kwetsbaar zijn. Dankzij herstelondersteunende zorg vonden zij hun eigen balans in het leven. Het boek beschrijft ook de methodieken die hebben geholpen. ZonMw wil met de uitgave een lans breken voor deze relatief nieuwe aanpak.
Lees meer
 
Beschermd Wonen en MO: het Groninger verdeelmodel

Door de decentralisatie van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang gaat de ‘historische verdeling’ van het budget onder centrumgemeenten over naar een z.g. ‘objectieve verdeling’ onder alle gemeenten. Met trots vertelt de projectleider van het Groninger verdeelmodel, Suzanne Kroon, waarom er voor een Groninger model is gekozen.
Lees meer
 
Webinar: Zelfregie- en herstelinitiatieven, hoe organiseer en financier je dat?

Zelfregie- en herstelinitiatieven voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn niet meer weg te denken uit het palet van zorg en welzijn in de regio’s. De meerwaarde wordt steeds duidelijker en beleidsmakers adviseren al jaren om hierop in te zetten. Maar dat gaat niet vanzelf. De deelnemers van dit webinar krijgen handvatten over hoe je dit soort initiatieven beter kunt faciliteren, financieren en integreren in de regio’s.
Lees meer
 
Nieuwsbrief Wet zorg en dwang

De nieuwsbrief over de Wet zorg en dwang biedt een overzicht van het nieuws, de laatste beleidsactiviteiten, goede voorbeelden uit het veld en belangrijke ontwikkelingen binnen de sectoren die zich in Nederland bezighouden met deze wetgeving.
Abonneren en teruglezen verschenen edities
 
Khonraad kan geen gegevens aanleveren zonder verwerksovereenkomst


De gemeentelijke regio’s, Zorg- en Veiligheidshuizen en Veiligheidsregio’s hebben behoefte aan data over Wvggz, Wzd of Huisverbod uit het Khonraad-systeem. Om deze data te mogen leveren moet Khonraad een verwerkersovereenkomst afsluiten met de opdrachtgever: de gemeente.

Van Khonraad begrijpen we dat de verwerkersovereenkomsten, op een enkele uitzondering na, nog niet door gemeenten zijn geaccordeerd. Het gevolg is dat er geen gemeentelijke data meer zullen worden verstrekt aan andere partijen dan de individuele gemeente.

Lees meer
 
Inspecties: samenwerken in het belang van de veiligheid in gezinnen

Goede praktijkvoorbeelden laten zien dat het mogelijk is om de veiligheid in gezinnen te herstellen als alle partijen binnen een gemeente samenwerken. Dat blijkt uit onderzoek van 4 inspectiediensten die samenwerken in het Toezicht Sociaal Domein (TSD).
Lees meer
 
Lancering campagne Kansrijke Start

De campagne ‘Mamaliefde en Papaliefde is’ heeft als doel: het verlagen van de drempel om met je zorgverlener over je zorgen te praten. Lokale coalities Kansrijke Start kunnen gebruik maken van een toolkit met video’s, posters, flyers en ervaringsverhalen.
Lees meer
 
Nieuwe informatietool voor slachtoffers van seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet de juiste informatie te vinden over beschikbare hulp. Het Centrum Seksueel Geweld ontwikkelde daarom een speciale informatietool. De tool is een handvat voor slachtoffers om de hulp te vinden die het beste past bij hun situatie, wensen en mogelijkheden. De tool is bestemd voor zowel volwassenen als minderjarigen:
Lees meer
 
Kwaliteitskader Werken aan veiligheid wijkteams: infobox

Om de implementatie van het kwaliteitskader Werken aan veiligheid voor lokale (wijk-)teams en gemeenten en de daarbij behorende zelfscan te ondersteunen, stelde het programma GHNT een infobox samen. De infobox bevat een verzameling van bestaande informatie en tools/instrumenten.

Voor de infobox is niets nieuws ontwikkeld: per kwaliteitsstandaard wordt verwezen naar vastgestelde documenten en instrumenten. Hiermee kunt u inhoudelijk invulling geven aan de kwaliteitsstandaarden van het kwaliteitskader.
Lees meer
 
Podcast: ‘Beter worden begint met ontwikkelingen zien’

Halverwege de podcastserie Geweld hoort nergens thuis (GHNT) vragen we Mattias Gijsbertsen, directeur van het programma GHNT, wat hij de afgelopen 5 podcasts heeft gehoord en welke gedachten hij daarbij heeft. Stemt het hem positief of juist niet, en wat heeft volgens hem dit jaar nog meer aandacht nodig?
Lees meer
 
Podcast/best Practice Blijvend Veilig in Amsterdam

Een professional is en blijft betrokken zo lang als dat nodig is, je zit als het ware op de bank, dat is hét basis principe binnen de aanpak Blijvend Veilig in Amsterdam. Hanneke Bakker, bestuurder Blijf Groep, en Marjan Koopman, programmadirecteur Samen Doen, praten hierover in de vierde GHNT-podcast.
Lees meer
 
Nieuwe projecten over verbeteren professionele norm

Eind december zijn 4 nieuwe onderzoeksprojecten van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ van start gegaan. De projecten richten zich op het verbeteren van de professionele norm en leveren kennis op om professionals in hun werk te ondersteunen.
Lees meer
 
Online radicaal en extremistisch gedrag: factsheet

Een video over een protestactie bij een standbeeld. Een foto van een spandoek met een anti-islam tekst. Memes die oproepen tot segregatie. Bedreigingen. Scheldkanonnades. Radicaal- en extreemrechtse uitingen worden steeds openlijker op sociale media gedeeld. De factsheet 'Online radicaal en extremistisch gedrag' biedt professionals en gemeenten inzicht in de online radicaal- en extreemrechtse wereld en de betekenis hiervan voor de offline wereld.
Lees meer
 
Privacy en gegevensdeling in de praktijk

In de aanpak van onder meer jongerenoverlast, jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen willen samenwerkende ketenpartners graag vroegtijdig signalen delen om erger te voorkomen. Of om te komen tot een doeltreffende aanpak van het probleem. Wat kan in de samenwerking wel aan informatie worden gedeeld, en wat niet, onder welke omstandigheden?
Een aantal uitgangspunten om met gegevensdeling en privacy aan de slag te gaan is samengevat door het team Jeugd van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Lees meer
 
Meer gemeenten starten met buurtbemiddeling


Weer 11 nieuwe gemeenten zijn gestart met buurtbemiddeling. Daarmee komt de landelijke dekking op 85%. Bijna 300 gemeenten zetten dit instrument nu in. ‘We zijn goed op weg naar de 100% en daar zijn we als Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid trots op’, zegt CCV-adviseur Frannie Herder.

Buurtbemiddeling is intussen al 25 jaar actief in Nederland. Door corona nam vorig jaar burenoverlast in een groot aantal gemeenten toe, en veel bewoners meldden zich bij buurtbemiddelaars.

Lees meer
 
Bestuurlijk akkoord re-integratie en Wet straffen en beschermen


DJI, gemeenten en reclassering hebben gezamenlijk de maatschappelijke opgave om te werken aan een succesvolle re-integratie van justitiabelen om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij. In het kader hiervan is het Bestuurlijk Akkoord re-integratie ex-gedetineerden gesloten en biedt de Wet straffen en beschermen handvatten voor een succesvolle re-integratie.


De VNG zal de komende maand bestuurlijk aandacht vragen voor de nieuwe ontwikkelingen door middel van een ledenbrief. Kijk voor overige informatie, goede voorbeelden en de laatste updates op de VNG-website. Ook implementatieondersteuning (handreikingen, factsheets e.d.) zal hier worden gepubliceerd:

 

 

Heeft u vragen over de ontwikkelingen op grond van het Bestuurlijk Akkoord en de Wet Straffen en Beschermen? Neem dan gerust contact op met uw VLOT-regioadviseur.

Webinar
Hoe staat het met de uitvoering van het Bestuurlijk akkoord? Wat betekent de Wet straffen en beschermen voor gemeenten? En wat is de relatie tussen deze twee onderwerpen? Dit zijn vragen die we voor u willen beantwoorden in een webinar op 2 maart.

Lees meer
 
Actief partnerschap in de samenwerking voorkomt draaideur-patiënten

De landelijke Vereniging van managers van Zorg- en Veiligheidshuizen in Nederland (LVMV) heeft een reactie gegeven op de contourennota ‘Zorg voor de toekomst’ van het ministerie van VWS. De Zorg- en Veiligheidshuizen in Nederland kunnen met hun integrale werkwijze een belangrijke bijdrage leveren aan het efficiënter en effectiever inzetten van zorg. De LVMV benadrukt het belang van een goed georganiseerde structurele samenwerking over de traditionele domeinen heen.
Lees meer
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door
Vereniging van Nederlandse Gemeenten