Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
26 februari 2021

VNG wil in overleg met raadsleden

 

Leonard Geluk, sinds 1 april 2020 VNG-directeur, heeft inmiddels al met veel burgemeesters en wethouders gesproken, maar wil ook graag (digitaal) in gesprek met raadsleden om hun ervaringen te horen. Dit kan op vrijdag 12 maart van 16.30 uur tot 18.00 uur en op woensdag 24 maart van 19.30 tot 21.00 uur.

Wilt u deelnemen aan een gesprek? Stuur dan voor 5 maart een e-mail naar lisa.brakband@vng.nl en vermeld uw contactgegevens, gemeente en voorkeursdatum.


 

Blog Omgevingswet: 'Kool en geit'

 

Hoe de Omgevingswet financieel uitpakt, hangt erg af van de te maken keuzes en de kaders die de raad stelt. Helpen financiële kaders bij het maken van keuzes? 'Nauwelijks', stelt Pascale Georgopoulou in haar blog voor deze Raadsledennieuwsbrief.

 



Avondklok: veelgestelde vragen

 

Wat betekent de avondklok, inmiddels verlengd tot 15 maart, voor fysiek vergaderen? De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zette de meest gestelde vragen op en rij.

 


woensdag 17 februari 2021
Normfunctie raadsgriffier uit HR21
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Op verzoek van het College voor Arbeidszaken is per 1 januari 2021 de kolom ‘politiek’ met daarin de 3 normfuncties voor de raadsgriffier, uit de functiematrix van het sectorale functiewaarderingsysteem HR21 verwijderd.

Lees meer
 
donderdag 25 februari 2021
De nieuwe Wet inburgering: een introductie voor raadsleden
Asiel tot integratie

Door de stelselwijziging inburgering komt er veel op de gemeente en de gemeenteraadsleden af. Eind vorig jaar publiceerden we een Raadgever (kort facsheet) over het nieuwe inbugeringsstelsel en de rol van raadsleden. Als vervolg daarop verschijnt er nu een uitgebreidere introductie voor raadsleden.

Lees meer
 
vrijdag 26 februari 2021
Geen reden voor directe maatregelen burgemeestersambt
Bestuur

In reactie op hetonderzoeksrapport 'Teveel van het goede? De staat van het burgemeestersambt anno 2020’ melden het NGB en de VNG geen reden te zien voor directe maatregelen ten aanzien van het burgemeestersambt.

 

Wat de rol en taken van burgemeesters betreft, zijn er wel verbeterpunten te noemen. En er zijn ook aandachtspunten voor de toekomst, zoals de positie van gemeenten en met name de gemeenteraden. Gemeenten hebben veel op hun bordje. Om het vele belangrijke werk te kunnen verrichten, moeten gemeenteraden versterkt en beter gefaciliteerd worden.

Lees de volledige reactie van het NGB en de VNG
 
donderdag 25 februari 2021
Goed voorbereid op burgerparticipatie met ParticipatieWijzer
Bestuur

De ParticipatieWijzer is een digitaal afwegingskader voor burgerparticipatie. Het is ontwikkeld voor wethouders, gemeenteambtenaren, raadsleden en hun ondersteuning. Het helpt gemeenten een gesprek te voeren en keuzes te maken over burgerparticipatie.

Lees meer
 
maandag 22 februari 2021
VNG-reactie op amendement over toevoegen van Schaijk aan Oss
Bestuur

De Tweede Kamer stemt donderdag over het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Landerd en Uden. De VNG roept Kamerleden op om de samenvoeging te bezien in de context van het Beleidskader Gemeentelijke Herindeling. Dit naar aanleiding van een amendement dat daartegen ingaat.

Lees meer
 
vrijdag 12 februari 2021
Gelijke kansen voor lokale partijen: VNG ondertekent petitie
Bestuur

Het VNG-bestuur stemde gistermiddag in met ondertekening van de petitie ‘Versterk de democratie: gelijke kansen voor lokale partijen’. De petitie, een initiatief van het Kennispunt Lokale Politieke Partijen, pleit voor een aanpassing van de Wet op de politieke partijen.

Lees meer
 
dinsdag 9 februari 2021
Overzicht voor raadsleden met de Menukaart Toezicht
Bestuur

De agendadruk voor u als raadslid anno 2021 is hoog. De grote decentralisaties hebben uw takenpakket verzwaard. Een goede democratische controle op de uitvoering van taken door het college van B en W is alleen realistisch als raden focus aanbrengen, informatie filteren, goede informatie-afspraken maken.

Lees meer
 
maandag 1 februari 2021
Wetsvoorstel Burgerforum kiesstelsel: reactie VNG en NVVB
Bestuur

De VNG en NVVB onderschrijven het besluit van het kabinet het kiesstelsel zodanig aan te passen dat de kiezer zich beter vertegenwoordigd voelt. Wel hadden we graag over het voorstel meegedacht. Zowel het voorgestelde kiesstelsel als de uitvoeringsaspecten hebben een belangrijke impact op gemeenten.

Lees meer
 
Webinar: Haal meer uit de digitale leeromgeving raadsleden
Bestuur

In de digitale Leeromgeving voor raadsleden kunt u terecht voor praktische handreikingen, tips en filmjes over thema's die nu spelen. U vindt er ook korte trainingen op het gebied van vaardigheden of over uw eigen functioneren als raadslid.

26 maart 2021
Lees meer
 
Online gesprekssessie: De toekomst van het raadslidmaatschap
Bestuur

Hoe ziet de toekomst van het raadslidmaatschap eruit? Waar heeft u nog controle en grip op? Wat is ervoor nodig om het raadslidmaatschap aantrekkelijk te houden?

22 maart 2021
Lees meer
 
Webinar: Grip op grote projecten
Bestuur

Onderdeel van een reeks van regionale bijeenkomsten waarin de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden met experts en raadsleden in gesprek gaat. Het doel is om de ervaringen van raadsleden te delen en bespreken, zodat andere raadsleden daarvan in deze raadsperiode en daarna kunnen leren.

12 maart 2021
Lees meer
 
donderdag 25 februari 2021
Wegwijzers Warmtetransitie: bepaal uw rol als raadslid
Energie en Klimaat

Raadsleden hebben een belangrijke rol bij het bepalen onder welke randvoorwaarden de warmtetransitie moet plaatsvinden. Om raadsleden beter toe te rusten zijn drie Wegwijzers Warmtetransitie en een Gesprekstool ontwikkeld.

Lees meer
 
maandag 22 februari 2021
Amendement woonlasten is doodsteek voor Klimaatakkoord
Energie en Klimaat

Woonlastenneutraliteit voor inwoners is voor de VNG een randvoorwaarde voor een succesvolle energietransitie. Maar gemeenten kunnen dit onmogelijk zelf bekostigen, zoals voorgesteld in een amendement dat op 24 februari voorligt in de Kamer. Dat zou de doodsteek zijn voor het Klimaatakkoord, waarschuwt de VNG.

Lees meer
 
donderdag 18 februari 2021
Aardgasvrij maken vraagt om maatwerk
Energie en Klimaat

Het van het aardgas afhalen van woningen is zeer complex maatwerk. Het vraagt daarom op de situatie toegepaste ondersteuning voor gemeenten. Dat is de conclusie van het PBL na gesprekken met 14 gemeenten waar een proeftuin van het Programma aardgasvrij wijken (PAW) loopt.

Lees meer
 
vrijdag 12 februari 2021
Algemene ledenvergadering VNG benadrukt inzet op integrale energiewetgeving
Energie en Klimaat

De leden hebben het VNG-bestuur opdracht gegeven met het Rijk afspraken te maken over het opstellen van een integrale energiewetgeving, de financiering van het integrale energiesysteem, waarbij de woonlasten van inwoners niet mogen toenemen, en over het wettelijk vastleggen van de regierol voor gemeenten.

Lees meer
 
dinsdag 23 februari 2021
Young Elected Politicians programma voor jonge raadsleden
Europa en internationaal

Ook in 2021 organiseert het Europese Comité van de Regio’s weer het Young Elected Politicians programma (YEP). In dit programma krijgen jonge bestuurders uit gemeenteraden en Provinciale Staten de kans om zich professioneel te ontwikkelen op het gebied van het Comité en zijn leden. 

Lees meer
 
Online Meet-up: Global Goals gemeenten
Europa en internationaal

Een jaar na de geslaagde eerste Meet-up houden we opnieuw een grote Global Goals gemeenten Meet-up. Daarmee creëren we een online platform om te leren van elkaar. We delen succesvolle aanpakken, hebben inspirerende sprekers en blikken vooruit.

11 maart 2021
Lees meer
 
vrijdag 12 februari 2021
Meer prioriteit voor beveiliging digitale systemen gemeenten
Informatiesamenleving

Alle gemeenten in Nederland gaan meer prioriteit geven aan de beveiliging van hun digitale systemen: meer aandacht, meer tijd en meer geld. De VNG heeft vandaag (12 februari) in haar Buitengewone ALV de resolutie 'Digitale Veiligheid: kerntaak voor gemeenten' unaniem aangenomen.

Lees meer
 
maandag 8 februari 2021
Animatie: 2 minuten digitale veiligheid
Informatiesamenleving

'Digitale veiligheid: kerntaak voor gemeenten', onder die titel maakte de VNG een korte animatie. In 2 minuten komen de belangrijkste dreigingen aan bod waarmee gemeenten en de informatiesamenleving te maken kunnen krijgen: een hack, ransomware en datadiefstal.

Lees meer
 
donderdag 11 februari 2021
Kabinet, doe meer voor jongeren in én na coronatijd
Jeugd

De VNG roept het kabinet op meer te doen als het gaat om perspectief voor jongeren. Dit doet zij onder meer op grond van de gesprekken met jongeren tijdens de Dialoogweek (1 tot 5 februari) en de brandbrief voor een Deltaplan Jeugd op initiatief van wethouder Roopram van Barendrecht.

Lees meer
 
vrijdag 26 februari 2021
Nieuwe e-learning geeft raadsleden inzicht in Wmo-toezicht
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Als raadslid speelt u een belangrijke rol bij het versterken van het toezicht op de zorg en ondersteuning die kwetsbare burgers in uw gemeente vanuit de Wmo ontvangen. De nieuwe e-learning Wmo-toezicht geeft u handvatten om deze rol nog beter in te vullen.

Lees meer
 
woensdag 17 februari 2021
Participatie en de Omgevingswet: keuzes, gevolgen & effecten
Omgevingswet

Gemeenten moet nu keuzes maken over hoe zij participatie willen toepassen, straks onder de Omgevingswet. In dit webcollege ziet u aan de hand van een voorbeeld hoe u de gevolgen en effecten van die keuzes in kaart kunt brengen.

Lees meer
 
Omgevingswet Spreekuren voor raadsleden en griffiers
Omgevingswet

Raadsleden en griffiers die vragen hebben over de Omgevingswet kunnen inlopen tijdens het online spreekuur van de VNG. In deze spreekuren kunt u alles vragen over bevoegdheden, rol en positie van de raad, noodzakelijke besluiten die dit jaar genomen moeten worden en de keuzes die de raad moet maken. 

v/a 27 maart 2021
Ga naar de agenda Omgevingswet voor raadsleden
 
maandag 15 februari 2021
Blog : Duidelijk maken waar je over wilt gaan
Omgevingswet

In Deventer hebben raadsleden het initiatief genomen om een aantal verdiepende sessies te organiseren. Onderwerpen als participatie, omgevingsplan en het adviesrecht kwamen aan de orde, maar ook casussen uit de praktijk. En met succes!

Lees meer
 
vrijdag 19 februari 2021
Nationaal Plan Onderwijs: € 346 miljoen voor gemeenten
Onderwijs

De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom komt het kabinet met een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt in totaal € 8,5 miljard euro geïnvesteerd (voor gemeenten in totaal € 346 miljoen).

Lees meer
 
vrijdag 26 februari 2021
Terugbik VNG-cie Raadsleden en Griffiers 11 februari
Over de VNG

De commissie Raadsleden en Griffiers vergaderde op 11 februari 2021 wederom digitaal. De commissie werd bijgepraat door de programmamanager Energie over de Regionale Energiestrategieën en de rol van de gemeenteraden hierin.

Lees meer
 
vrijdag 19 februari 2021
Lees onze verkiezingsspecial met interviews lijsttrekkers
Over de VNG

VNG Magazine komt deze week met een verkiezingsspecial. Algemeen directeur Leonard Geluk interviewde hiervoor 8 lijsttrekkers van verschillende politieke partijen. Hij vroeg ze naar hun visie op gemeenten en het lokaal bestuur. Alle artikelen uit de verkiezingsspecial zijn nu te lezen op onze website.

Lees meer
 
woensdag 24 februari 2021
Waar staat u met toezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet?
Toezicht en handhaving in het sociaal domein | VNG Naleving

Toezicht en handhaving Wmo en Jeugdwet maakt deel uit van de Monitor Sociaal Domein. Voor het tweede jaar op rij zette VNG Naleving een vragenlijst uit onder gemeenten waarmee het de stand van dit toezicht peilde. De resultaten vindt u op waarstaatjegemeente.nl.

Lees meer
 
vrijdag 12 februari 2021
Gemeenten willen afspraken met Rijk om gedupeerden te helpen
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Tijdens de Buitengewone ALV op 12 februari is het voorstel aangenomen over de kwijtschelding gemeentelijke vorderingen voor de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire. 

Lees meer
 
Moties van gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recent o.a.: Raden in Verzet, RKC onderzoek naar het duurzaamheidsbeleid 2008-2020.)

www.vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten