Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
25 maart 2021
Raad op Zaterdag 17 april, online

 

De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigen u graag uit om deel te nemen  aan de online Raad op Zaterdag op 17 april.

 

Het programma is speciaal bedoeld voor (deel/duo)raadsleden, commissieleden, steunfractieleden, fractiemedewerkers, griffiers en griffiemedewerkers. U kunt kiezen uit 8 verschillende sessies over actuele, uiteenlopende onderwerpen.

 


 

De toeslagenaffaire: informatie voor raadsleden

 

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden.

Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar ook raadsleden terecht kunnen.

 



 

Blog Omgevingswet: Over het graf heen regeren


'Van alles dat de oude raad heeft meegemaakt zou de volgende zoveel kunnen leren en er zijn voordeel mee kunnen doen.' In haar blog over de Omgevingswet blikt Pascale Georgopoulou vooruit naar de raadsverkiezingen van 2022.

 


 

Handreiking Regionaal samenwerken in de RES

 

Hoe kunt u als volksvertegenwoordiger uw invloed maximaal inzetten bij de RES? Welke invloed kunt u uitoefenen en de moties voor de regionale energiestrategie (RES) regionaal afstemmen? Welke ruimte is er nog om wijzigingen aan te brengen, als de ‘definitieve’ RES 1.0 ter besluitvorming voorligt?

 



 

Hoe kiest u de juiste digitale participatietool?

 

Hoe richt u een digitaal participatieproject in? Welke tools gebruik u daarbij? Welke doelen stelt u zich? En hoe maakt u de juiste keuzes? In deze animatie wordt het op een eenvoudige manier uitgelegd:

 




Online bijeenkomst: Rechtspositie voor raadsleden
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Reiskostenvergoeding, vergoeding voor de ipad, wel of geen verlof voor het uitoefenen van het gemeenteraadswerk. Het is geregeld in de Rechtspositieregeling Decentrale Politieke Ambtsdragers.

21 april 2021
Lees meer
 
maandag 15 maart 2021
COELO publiceert Atlas van de Lokale Lasten 2021
Belastingen

Een huishouden met eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld €1.361, dat is 3,9% meer dan vorig jaar. Daarvan gaat €811 naar de gemeente, €188 naar de provincie en €362 naar het waterschap. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO.

Lees meer
 
woensdag 24 maart 2021
Interviews: diversiteit en inclusiviteit in de gemeenteraad
Bestuur

‘Diversiteit is belangrijk, want alleen dan voelt elke Astenaar zich vertegenwoordigd.’ Aldus raadslid Ellen Berkers (gemeente Asten) in een van de interviews van een serie met raadsleden over diversiteit en inclusiviteit in de gemeenteraad.

Lees meer
 
maandag 22 maart 2021
Nieuwe manieren voor grip en controle op regio
Bestuur

Raadsleden kregen in het webinar over grip en controle op regionale samenwerking zicht op diverse nieuwe manieren om de democratische invloed op de regio en verbonden partijen te vergroten. Het webinar, onder leiding van raadslid Laurens van Voorst, is terug te kijken.

Lees meer
 
Raadsacademie - Groningen
Bestuur

Raadsacademies zijn de bijeenkomsten waarbij raadsleden in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze.

24 april 2021
Lees meer
 
Dag voor de Raad
Bestuur

De Dag voor de Raad is het jaarlijkse event van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden waarbij wetenschap en de praktijk van het raadswerk met elkaar worden verbonden. Raadsleden uit het hele land komen (online) bij elkaar om het met wetenschappers en elkaar te hebben over een aantal actuele onderwerpen met betrekking tot het raadswerk.

9 april 2021
Lees meer
 
Webinar: Waar staan lokale partijen? - De ideologische positionering van lokale partijen
Bestuur

Lokale partijen zijn de grootste ‘politieke familie’ van Nederland. De vraag is echter in welke mate deze partijen samen een familie vormen. Simon Otjes, universitair docent Nederlandse Politiek aan de universiteit van Leiden, deed onderzoek naar de ideologie van lokale partijen.

7 april 2021
Lees meer
 
Raadsacademie - Noord-Holland
Bestuur

Raadsacademies zijn de bijeenkomsten waarbij raadsleden in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze.

27 maart 2021
Lees meer
 
Congres Raden in Verzet
Bestuur

Met alle raadsleden, wethouders, commissieleden, burgemeesters, griffiers en gemeentesecretarissen wil het actiecomité Raden in Verzet in gesprek over de grote financiële tekorten van gemeenten.

26 maart 2021
Lees meer
 
vrijdag 19 maart 2021
Tijdelijke wet digitale beraadslaging opnieuw verlengd
Coronavirus COVID-19

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming wordt opnieuw verlengd tot ten minste 1 juli 2021. Dit maakte demissionair minister Ollongren (BZK) gisteren bekend in een brief aan de Eerste Kamer.

Lees meer
 
vrijdag 12 maart 2021
Prijzen voor Súdwest-Fryslân, Noordenveld en Den Haag
Europa en internationaal

Súdwest-Fryslân, Noordenveld en Den Haag zijn de winnaars van de jaarlijkse Global Goals Gemeenteverkiezing van de VNG. Zij kwamen als beste uit de bus in respectievelijk de categorieën visionair, verbinder en grensverlegger.

Lees meer
 
Europese Week van de plattelandsvisie
Europa en internationaal

De week van de plattelandsvisie (22-26 maart) wordt georganiseerd door het Europees Netwerk voor Plattelandsontwikkeling (ENRD) in samenwerking met de Europese Commissie. Gedurende deze week worden verschillende presentaties, discussies en workshops gehouden in het teken van plattelandsontwikkelingen.

v/a 26 maart 2021
Lees meer
 
donderdag 25 maart 2021
Digitalisering in beeld: denkgereedschap voor raadsleden
Informatiesamenleving

Digitalisering heef effect op de gemeentelijke organisatie, het openbaar bestuur én de samenleving: als raadslid kun je niet om digitalisering heen. ‘Digitalisering in beeld: denkgereedschap voor raadsleden’ helpt u als raadslid beter vragen te stellen over digitaliseringskwesties.

Lees meer
 
Webinar: Grip op informatie - Raadsleden aan het woord
Informatiesamenleving

Van 15 t/m 22 april vindt de 3e week van Grip op Informatie plaats met een groot aantal gemeenten. Er worden 12 webinars gegeven met 37 sprekers uit 16 gemeenten. Waar lopen gemeenteraadsleden tegenaan in de informatievoorziening van hun gemeente?

21 april 2021
Lees meer
 
Webinar: Grip op informatie - Positie in het Lokaal Bestuur
Informatiesamenleving

Van 15 t/m 22 april vindt de 3e week van Grip op Informatie plaats met een groot aantal gemeenten. Er worden 12 webinars gegeven met 37 sprekers uit 16 gemeenten. In deze sessie wordt het gesprek gevoerd over de uitdagingen voor politiek en bestuur om de ambities van Grip op Informatie te kunnen realiseren.

15 april 2021
Lees meer
 
vrijdag 12 maart 2021
VNG roept arbitrage in voor oplossing tekorten jeugdzorg
Jeugd

De VNG besprak met een brede delegatie van het kabinet de tekorten op de jeugdhulp. Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor de structurele oplossing op de lange termijn. Helaas heeft dit overleg tot onvoldoende resultaat geleid. Daarom hebben we besloten om arbitrage in te roepen.

Lees meer
 
vrijdag 26 februari 2021
Nieuwe e-learning geeft raadsleden inzicht in Wmo-toezicht
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Als raadslid speelt u een belangrijke rol bij het versterken van het toezicht op de zorg en ondersteuning die kwetsbare burgers in uw gemeente vanuit de Wmo ontvangen. De nieuwe e-learning Wmo-toezicht geeft u handvatten om deze rol nog beter in te vullen.

Lees meer
 
maandag 22 maart 2021
Podcast: Adviesrecht en participatie in de praktijk
Omgevingswet

In deze extra lange podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Willemijn Streutker, programmamanager, en Teunis Reedijk, raadslid, van gemeente Utrechtse Heuvelrug. Samen hebben zij het over het adviesrecht en verplichte participatie in hun gemeente. 

Lees meer
 
maandag 1 maart 2021
Podcast: De rol van de raadswerkgroep
Omgevingswet

In deze podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Rolf-Jan Sielcken, voorzitter van de werkgroep van de Raad van Soest. Samen hebben zij het over de opdracht, werkwijze en de meerwaarde van deze raadswerkgroep.

Lees meer
 
Webinar Omgevingsvisie en energietransitie
Omgevingswet

Hoe komt u tot een geslaagde omgevingsvisie met het oog op de energietransitie? In dit webinar gaan we aan de hand van inspirerende voorbeelden in gesprek over hoe ruimtelijke opgaven een plaats kunnen krijgen in de omgevingsvisie.

14 april 2021
Lees meer
 
Omgevingswet Spreekuur voor raadsleden en griffiers
Omgevingswet

Raadsleden en griffiers met vragen over de Omgevingswet kunnen inlopen tijdens de online spreekuren van de VNG. Daar kunt u alles vragen over bevoegdheden, rol en positie van de Raad, noodzakelijke besluiten die dit jaar genomen moeten worden en de keuzes die de Raad moet maken. Er is komende maand ook een spreekuur, zie hieronder.

27 maart 2021
Lees meer
 
Omgevingswet Spreekuur voor raadsleden en griffiers
Omgevingswet

Raadsleden en griffiers met vragen over de Omgevingswet kunnen inlopen tijdens de online spreekuren van de VNG. Zie voor de spreekuren in mei en juni onze agenda.

24 april  2021
Lees meer
 
Webinar: Lokale Preventieakkoorden: thema alcohol
Openbare gezondheid

Veel gemeenten zijn bezig met het opstellen van hun lokale vertaling van het Nationaal Preventieakkoord. Het Nationaal Preventieakkoord zet in op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. In dit webinar zoomen we in op het thema problematisch alcoholgebruik.

6 april 2021
Lees meer
 
donderdag 18 maart 2021
Kandidaten gezocht voor VNG-bestuur en -commissies
Over de VNG

Het kan nog tot 26 maart: u kandidaat stellen voor een of meer van de 13 vacatures in het VNG-bestuur en in verschillende commissies (inclusief colleges). 

Lees meer
 
vrijdag 12 maart 2021
Terugblik vergadering VNG-bestuur 11 maart
Over de VNG

De voorzitter meldt dat sinds 5 maart maar liefst 13 vacatures zijn opengesteld voor VNG-bestuur en -commissies. Reageren kan tot 26 maart. Dit is de laatste vacatureronde in deze raadsperiode. Na de raadsverkiezingen in 2022 worden alle zetels opengesteld, uitgezonderd die van voorzitter en vicevoorzitter.

Lees meer
 
vrijdag 26 februari 2021
Terugbik vergadering VNG-cie Raadsleden en Griffiers 11 februari
Over de VNG

De commissie Raadsleden en Griffiers vergaderde op 11 februari wederom digitaal. De commissie werd bijgepraat door de programmamanager Energie over de Regionale Energiestrategieën en de rol van de gemeenteraden hierin.

Lees meer
 
woensdag 17 maart 2021
Handreiking: 'Van Wob naar Woo'
Recht

Gemeenten krijgen na het inwerkingtreden van de Woo met belangrijke nieuwe verplichtingen te maken. Om hen hierbij te ondersteunen, brengt de VNG in samenwerking met advocatenkantoor Pels Rijcken de handreiking ‘Van Wob naar Woo’ uit.

Lees meer
 

 

Moties van gemeentenraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden.
www.vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten