Lees online  |  Afmelden
VNG
Zorg + Veiligheid
26 maart 2021
Veel belangstelling voor 'Vangnet voor Victor'

In januari bracht de VNG in partnerschap met Berenschot het boek 'Vangnet voor Victor' uit. Het boek levert een bijdrage aan een betere samenwerking tussen zorg en veiligheid om op maat de juiste zorg aan kwetsbare mensen te kunnen bieden.

Inmiddels is het boek meer dan 500 keer verkocht. Door inzicht te geven in de dilemma’s, logica’s en denkbeelden van de werelden zorg en veiligheid stimuleert 'Vangnet voor Victor' om tot passende oplossingen te komen voor mensen die tussen wal en schip terecht komen.
Lees meer
 
Podcast Beweging in Kwetsbaarheid: ‘Leefwereld centraal’

De 2e talkshow uit de serie #BewegingInKwetsbaarheid ging over het thema ‘Leefwereld Centraal’ (zie het bericht hieronder). Deze podcast borduurt hierop voort.

Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben vaak meerdere problemen tegelijk en krijgen te maken met allerlei instanties, organisaties en loketten. Dat maakt hun leven al snel enorm complex. Ze lopen vaak vast in de ‘systeemwereld’ van verschillende wettelijke kaders, financieringsstromen en organisatieculturen. Hoe breng je leefwereld en systeemwereld bij elkaar? We zoeken antwoorden met Paola Buitelaar en Alie Weerman.
Lees meer
 
Kijk terug: 2e talkshow Beweging in Kwetsbaarheid

'Leefwereld Centraal' was het thema van de 2e talkshow van Beweging In Kwetsbaarheid. Coen vertelde zijn indringende ervaringsverhaal. Hij vond zijn eigen balans in het leven terug en heeft zelfs weer een eigen appartement. Er ontstonden interessante discussies tijdens de 3 tafelgesprekken, Henke van der Heide maakte indruk met haar gesproken column en het boek 'Binnen de buitenkant' werd overhandigd.
Bekijk de talkshow
 
Podcast Beweging in Kwetsbaarheid met Erik Dannenberg en Roland Bal

In deze podcast #BewegingInKwetsbaarheid bespreken Erik Dannenberg en Roland Bal de maatschappelijke, sociale en persoonlijke problemen die met kwetsbaarheid samenhangen. Wat is bekend uit onderzoek én uit ervaringskennis van de betrokkenen zelf? Waar staan we, waar schuurt het vooral en waar moeten we als samenleving naartoe?
Lees meer
 
‘De specialist dichterbij’ verbindt wetenschap en praktijk

Wat werkt wel en wat werkt niet voor professionals om de zorg voor gezinnen met ernstige en langdurige problematiek te verbeteren? De wetenschap en praktijk vinden elkaar bij Curium en Rivierduinen om professionals handvatten te geven voor een integrale aanpak.
Lees meer
 
Webinar: Zelfregie- en herstelinitiatieven, hoe organiseer en financier je dat?

Zelfregie- en herstelinitiatieven voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn niet meer weg te denken in het palet van zorg en welzijn in de regio’s. De meerwaarde wordt steeds duidelijker en beleidsmakers adviseren al jaren om hierop in te zetten. Maar dat gaat niet vanzelf. De deelnemers van dit webinar krijgen handvatten over hoe je dit soort initiatieven beter kunt faciliteren, financieren en integreren in de regio’s. MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en de VNG publiceerden hierover een handreiking.

Naast de host Inge Zwaan (VLOT-regioadviseur) is Sonja Visser (initiatiefnemer zelfregiecentrum en adviseur bij MIND) te gast in de studio. Albert-Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) schetst een toekomstbeeld. Er is voor de deelnemers ruimte om vragen te stellen.
Lees meer
 
Kernbeleid veiligheid 2021

In 2021 en 2022 zullen gemeenten starten met de voorbereidingen voor een nieuw vierjarig integraal veiligheidsplan (IVP). Veel gemeenten gebruiken hiervoor de VNG-methode Kernbeleid Veiligheid. De methode is nu voor de zesde keer geactualiseerd. In elke editie worden ook enkele actuele strategische, overstijgende thema’s behandeld. In deze editie is naast de thema’s ‘Informatiepositie’ en ‘Gedigitaliseerde criminaliteit’ ook gekozen voor ‘Zorg en Veiligheid’.
Lees meer
 
Hoe staat het met woonoverlast in coronatijd?

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) peilde de meningen van partners die zich bezighouden met woonoverlast: hoe gaat het met het aantal meldingen, wat zie je gebeuren en wat betekenen de huidige coronamaatregelen voor de aanpak van woonoverlast? Het overall beeld is: veel meer korte lontjes, meer geluidsoverlast en intimidatie, en de huidige situatie belemmert ook een goede aanpak van woonoverlast.
Lees meer
 
Er zijn altijd ingangen om samen problemen op te lossen

Samenwerken is op zichzelf al een uitdaging, dat geldt ook voor de samenwerking tussen veiligheids- en zorgprofessionals. Zoiets ‘eenvoudigs’ als taalgebruik van verschillende professionals kan zorgen voor onderlinge irritatie en effect hebben op de kwaliteit van de samenwerking.

De ervaring van het team Veiligheid en Zorg van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is intussen wel dat er ingangen te vinden zijn om gezamenlijk problemen op te lossen. Als je maar weet waar je moet zoeken. In een vernieuwde factsheet staan de doelen en activiteiten van het team voor 2021 op een rijtje.
Lees meer
 
‘Ik heb geen toverdoos’

Hoe goed andere professionals het ook bedoelen, het valt Ineke Swama op dat ze vaak de neiging hebben om te weten wat goed is voor hun cliënt. Swama is coördinator van het Specialistisch Woon- en Ondersteuningsteam van Zinso, een organisatie die zich toelegt op de begeleiding van mensen met complexe en meervoudige problematiek. Ze is ervan overtuigd dat er over het algemeen iets anders nodig is in de hulpverlening.
Lees meer
 
Infographic meldpunten zorgwekkend gedrag: feiten en cijfers

GGD GHOR Nederland heeft van 2018-2020, in opdracht van ZonMw en het ministerie van VWS, ondersteuning geboden aan het versterken van de meldpunten niet-acute zorg, ook wel meldpunten zorgwekkend gedrag genoemd. De resultaten uit de ondersteuningsactiviteiten zijn samengevat in een infographic met een aantal feiten en cijfers over de meldpunten.

Bekijk ook het overzicht van activiteiten en producten van de meldpunten:
Meldpunten niet-acute zorg - GGD GHOR Nederland
Bekijk de infographic
 
Webinar: Aanpak EPA in de wijk

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA). Deze mensen hebben te maken met structurele psychiatrische aandoeningen, zoals schizofrenie (psychoses), verslaving en ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Een nauwe samenwerking tussen de GGZ en gemeenten verbetert de zorg voor deze doelgroep. In veel regio’s staat deze samenwerking nog in de kinderschoenen.

In Friesland is de samenwerking afgelopen jaar concreet van start gegaan. In Sneek en Leeuwarden zijn FACT- en gemeentelijke teams actief die samen met het UWV werken aan het herstel van cliënten. In dit webinar worden de ervaringen door de verschillende initiatiefnemers toegelicht.
Lees meer
 
5 jaar PGA aanpak in Midden Nederland

Dit jaar bestaat de lokale persoonsgerichte aanpak (lokale PGA) 5 jaar in Midden-Nederland. Eén aanpak, één werkmethode, één privacyreglement voor 39 gemeenten, 3 Zorg- en Veiligheidshuizen en vele partners in het zorg- en justitiële domein. Met als doel: een aanpak op maat die bijdraagt aan veilige en leefbare wijken.   

Het jubileum wordt onder andere gevierd met een serie webinars. Om meer te weten over de behaalde successen, de wensen voor de toekomst én de serie webinars ging VLOT in gesprek met Myriam Kooij-Heijmerink, programmamanager Persoonsgerichte aanpak bij Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland.
Lees het interview
 
Implementatie Ketenveldnorm levensloopfunctie

De invoering van de Ketenveldnorm levensloopfunctie moet ervoor zorgen dat mensen die intensieve zorg nodig hebben, maar door hun problematiek tussen de wal en het schip vallen, in de toekomst wél goed geholpen en gevolgd worden. Dit moet worden bereikt door intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen, van GGZ-instellingen, ervaringsdeskundigen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking tot gemeenten, verzekeraars, de reclassering en Veiligheidshuizen.

Alle regio's zijn inmiddels gestart en worden begeleid door de Nederlandse GGZ en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Wat is precies het doel, hoe gaat de implementatie en hoe is het om ermee te werken?
Lees meer
 
Maatschappelijke businesscases Ketenveldnorm

Onderzoek van Significant Public geeft een eerste voorzichtige indicatie van de maatschappelijke kosten en baten van de levensloopaanpak en een eerste doorkijk in de werking van de aanpak. De onderzoekers spraken met William, Ali, Sander, Joeri, Amir en Sjors die op het moment van onderzoek één jaar ondersteund worden vanuit de Ketenveldnorm.

Het blijkt bijvoorbeeld dat ketenpartners (zorg, justitie en gemeente) elkaar door de Ketenveldnorm beter weten te vinden, waardoor het vaker lukt om een casus ‘vast te houden’ en tot nieuwe oplossingen te komen. De analyse laat tegelijkertijd ook zien dat het werken met deze doelgroep écht veel van betrokken professionals vraagt, dat het benodigde aanbod niet altijd beschikbaar is. De analyse en de verhalen van William, Ali, Sander, Joeri, Amir en Sjors zijn gebundeld in het rapport: Monitoring Ketenveldnorm; de eerste effecten van de Ketenveldnorm op casusniveau.
Bekijk het rapport
 
Cliëntreis als hulpmiddel bij voorbereiding implementatie Ketenveldnorm

Door Inforsa is onlangs een cliëntreis voor de Ketenveldnorm levensloopfunctie en beveiligde intensieve zorg ontwikkeld samen met het AcVZ (Actiecentrum Veiligheid en Zorg, het zorg- en veiligheidshuis van Amsterdam-Amstelland). In de regio Amsterdam-Amstelland zijn ze nog bezig met de voorbereidingen voor de implementatie van die Ketenveldnorm maar de cliëntreis is juist in de ontwikkelfase erg behulpzaam.

Het gewenste proces van de cliënt die in zorg komt, kunnen ze daarmee stap voor stap goed uittekenen én afstemmen met partners. Daarbij betrokken ze ook een ervaringsdeskundige van wie ze veel hebben geleerd. Ter inspiratie voor andere regio’s die met de voorbereidingen Ketenveldnorm bezig zijn, ging VLOT in gesprek met Joyce van der Welle (Inforsa) en Renee Siep (AcVZ).
Lees het interview
 
Podcast: Taskforce Kindermishandeling Tilburg

De regionale Taskforce Kindermishandeling Tilburg is de aanjager van het onderwerp huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Hart van Brabant. Nu het laatste jaar van de taskforce is aangebroken, is het tijd voor een terugblik. Beluister podcast nr. 8 van het programma Geweld hoort nergens thuis met Marcelle Hendrikx, wethouder in Tilburg en Maaike, als ervaringsdeskundige verbonden aan de taskforce.
Lees meer
 
MDA++ in gezinnen zonder minderjarige kinderen

Ter ondersteuning van de implementatie van MDA++ in de regio’s als onderdeel van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling zijn 2 hulpmiddelen ontwikkeld voor gezinnen waar multiproblematiek speelt, maar waar geen minderjarige kinderen (meer) zijn. Het gaat om een verdiepings- en dilemmakaart.
Lees meer
 
Ontwikkelagenda Veiligheid voorop

De Ontwikkelagenda Veiligheid voorop richt zich op verbeterslagen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling waar het de samenloop zorg-straf betreft. Veiligheid voorop karakteriseert de bedoeling van deze samenwerking, als uitwerking van de Visie Gefaseerd samen werken aan veiligheid (voorheen Visie gefaseerde ketenzorg). Met de uitvoering van de Ontwikkelagenda dragen we bij aan de ambitie van het Programma Geweld hoort nergens thuis.

Bij samenloop zorg-straf werken Veilig Thuis, politie, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming en Reclassering nauw samen. In 2021 worden 5 digitale bundels gepubliceerd die op de actuele stand van zaken informatie ordenen en breed beschikbaar maken. De eerste serie bundels verscheen deze maand op de programmawebsite van Geweld hoort nergens thuis.
Lees meer
 
Gesprekshandleiding helpt bij verbeteren aanpak kindermishandeling

Door het onderzoek ‘Kwestie van lange adem: kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?’ zijn we veel te weten gekomen over het geweld en de problemen bij de gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis en de hulp die zij kregen. Maar wat kunt u hier nu mee? Om u daarbij te helpen is er een gesprekshandleiding gepubliceerd.
Lees meer
 
Webinar voor nazorgcoördinatoren: terugkijken en Q&A

Op 2 maart was er een webinar re-integratie ex-gedetineerden voor nazorgcoördinatoren. Zowel gemeenten, PI’s als reclassering waren hierbij aangesloten. Het webinar is terug te kijken via YouTube en de vragen zijn verwerkt tot een Q&A.
Lees meer
 
Ontwikkelingen rond re-integratie ex-gedetineerden

De gezamenlijke maatschappelijke opgave van de DJI, gemeenten en reclassering is om samen te werken aan een succesvolle re-integratie van justitiabelen om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij. Op dit gebied zijn er continu ontwikkelingen. Hieronder volgen er enkele.
Lees meer
 
Succesvolle nieuwe werkwijze re-integratie ex-gedetineerden

In Utrecht hebben de penitentiaire inrichting (PI) Nieuwegein, reclassering (3RO) en gemeente Utrecht de handen ineengeslagen om betere re-integratie voor (ex-)gedetineerden mogelijk te maken. De nieuwe manier van werken is een eenvoudige aanpassing van het bestaande werkproces maar heeft een groot resultaat.
Lees meer
 
Koers en Kansen

Binnen het innovatieprogramma ‘Koers en kansen voor de sanctie-uitvoering’ werken justitie, zorg en sociaal domein samen om recidive te verminderen en te zorgen voor een effectieve sanctie-uitvoering, nu én in de toekomst. De berichten hieronder zijn afkomstig van Koers en kansen.
Meer informatie
 
Negen lessen van de pilot De Wijkrechtbank

Mounir el Maach, voormalig projectleider van de Koers en kansen-pilot De Wijkrechtbank, vertelt over de lessen die hij heeft geleerd over innoveren.
Lees het interview
 
Tweeluik interviews

Een tweeluik bestaande uit twee interviews met Eric Bezem en Wim Saris, directeur resp. SG van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Beiden beantwoorden 5 dezelfde vragen. Over innovatie en grenzen tussen taakgebieden, regels en financiële schotten.
Lees het interview met Eric Bezem
Lees het interview met Wim Saris
 
Kader Aanpak Mensenhandel biedt gemeenten houvast

Gemeenten kunnen voortaan hun aanpak van mensenhandel toetsen aan het Kader Aanpak Mensenhandel. Het kader biedt bouwstenen bij het formuleren van een aanpak van mensenhandel die gemeenten in 2022 gereed moeten hebben.
Lees meer
 
Handreiking Integrale Aanpak Arbeidsuitbuiting

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde een handreiking voor de integrale aanpak van arbeidsuitbuiting. Deze handreiking schetst naast het brede palet aan mogelijke interventies ook gerichte mogelijkheden voor specifieke situaties. Daarmee biedt de handreiking handvatten voor (nagenoeg) iedere professional die betrokken is bij de aanpak van arbeidsuitbuiting of ernstige benadeling, zoals de Inspectie SZW, het OM, politie, gemeenten en de Belastingdienst.
Lees meer
 
Videoproducties over mensenhandel

Koraal maakte samen met het Landelijk Kenniscentrum LVB 5 video’s over mensenhandel en slachtoffers met een licht verstandelijke beperking. De tweede video bevat een indrukwekkend vraaggesprek met de moeder van een slachtoffer. Ook 11VB komt ter sprake, een nieuwe digitale vragenlijst bedoeld om het risico in te schatten of meisjes en jongens met een licht verstandelijke beperking (LVB) in handen kunnen vallen van een mensenhandelaar.

Meer informatie over 11VB en de videobox is op te vragen bij  Marcel Lieskamp, marcel.lieskamp@gmail.com en Peter Muijsers, pmuijsers@koraal.nl
Bekijk de video
 
Meerjarenagenda ZVH 2021-2024 vastgesteld

De afgelopen maanden zetten 13 organisaties hun schouders eronder om een landelijke Meerjarenagenda voor de Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH) op te stellen. De focus ligt op de maatschappelijke opgave die de ZVH samen met partners willen oppakken. Zij willen (kwetsbare) inwoners helpen en zo bijdragen aan een positief maatschappelijk effect: betere kwaliteit van leven, inclusiviteit en minder overlast en veiligheidsproblemen.

Om dit te bereiken komen in de landelijke Meerjarenagenda 2021-2024 de ambities van alle stakeholders bij elkaar. Door beter zicht te krijgen op elkaars kennis en kunde, het verduidelijken van rollen, taken en verantwoordelijkheden en het verder op elkaar afstemmen van de werkzaamheden werken zij effectiever aan deze gezamenlijke maatschappelijke opgave.
Lees meer
 
Licht verstandelijke beperking vroeg herkennen loont

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVB) komen relatief vaak in aanraking met justitie. Wat is er nodig om dat te veranderen? In 12 ZonMw-projecten blijkt vroegtijdige hulp de sleutel. ‘Zorg dat je een LVB vroegtijdig herkent en pas je gedrag daarop aan.’
Lees meer
Lees meer over alle projecten
 
Subsidieronde ‘MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’

ZonMw publiceert op 25 maart de subsidieoproep ‘4c: MDT groeit naar een landelijk dekkend netwerk’ vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. In deze subsidieronde kunnen organisaties subsidie aanvragen om maatschappelijke diensttijd (MDT) verder te laten groeien naar een landelijk dekkend netwerk.
Lees meer
 
Digitale tool INKT geeft jongeren inzicht en regie over hun vragenlijstgegevens

Met de digitale tool INKT krijgen jongeren (12-19 jaar) die in behandeling zijn bij de jeugd-GGZ zelf toegang tot en regie over de gegevens uit de vragenlijsten die zij zelf, hun ouders en/of de leerkracht invullen. Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren die INKT gebruiken zeer tevreden zijn over het gebruik en dat ze meer zelfvertrouwen en eigen regie ervaren.
Lees meer
 
Interventie KIES effectief volgens goede aanwijzingen

De onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies heeft de interventie Kinderen In een Scheiding (KIES) erkend als effectief volgens goede aanwijzingen. KIES is een preventieve groepsinterventie voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun gescheiden ouders.
Lees meer
 
School als Werkplaats: speur problemen vroeg op

Of het nu gaat om jongeren die hun plek niet kunnen vinden in de maatschappij, spijbelen, of angstig zijn en veel piekeren: door op scholen vroegtijdig problematiek op te sporen, kun je voorkomen dat het erger wordt. Dat is het idee achter het project School als Werkplaats (SAW).

Verspreid over de meer dan 130 MBO-opleidingen van het Friesland College werken 38 professionals uit de (jeugd)zorg- en hulpverlening samen met het onderwijs aan het versterken van jongeren en het voorkomen van ernstige problemen.
Lees meer
 
Contact
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten