Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
30 april 2021
Raad op Zaterdag online op 22 mei


Na succesvolle digitale bijeenkomsten in 2020 en dit jaar op zaterdag 17 april, is er op zaterdag 22 mei (10.00-12.50 uur) opnieuw een digitale Raad op Zaterdag.

 

De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigen u graag weer uit om deel te nemen. U kunt kiezen uit verschillende sessies over actuele, uiteenlopende onderwerpen. Noteer deze bijeenkomst alvast in uw agenda, meer informatie en de aanmeldlink volgen nog via:

 


 

Blog Omgevingswet: 'Participatie: hoezo vereist, maar niet verplicht?'

 

Pascale Georgopoulou moet telkens aan raadsleden uitleggen dat participatie een aanvraagvereiste is bij vergunningen, maar geen grond voor weigering.  Als participatie zo belangrijk is, waarom is deze dan niet verplicht?


 

Gebruik de Digitale leeromgeving voor raadsleden

 

Steeds meer raadsleden maken gebruik van de Digitale leeromgeving voor raadsleden. De leeromgeving helpt u om in de informatie-overload tot de kern van een dossier te komen. U vindt er ook tips om uw rol als raadslid te versterken.

 

 

Onlangs vonden er webinars plaats over de leeromgeving: een voor raadsleden en een voor raadsgriffiers. Beide webinars kunt u terugkijken via dit bericht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

 


 

WSGO: informatie voor raadsleden

 

Als raadslid bent u op de hoogte van deelnemingen van uw gemeente, zoals gemeenschappelijke regelingen. Gelet op de controle daarop en met oog op de arbeidsvoorwaarden van het personeel is het goed te weten dat er een werkgeversvereniging is voor dit soort organisaties: de Werkgeversvereniging Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (WSGO).



donderdag 15 april 2021
Handreiking en modelgedragscodes integriteit 2021
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

De handreiking integriteit politieke ambtsdragers bij gemeenten, provincies en waterschappen is geactualiseerd. Dat geldt ook voor de modelgedragscodes integriteit voor volksvertegenwoordigers en (dagelijkse) bestuurders. De teksten van beide uitgaven zijn toegespitst op de hedendaagse praktijk. 

Lees meer
 
Online bijeenkomst: Rechtspositie voor raadsleden
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Reiskostenvergoeding, vergoeding voor de iPad, wel of geen verlof voor het uitoefenen van het gemeenteraadswerk. Het is geregeld in de Rechtspositieregeling Decentrale Politieke Ambtsdragers.

14 juni 2021
Lees meer
 
woensdag 28 april 2021
Nieuwe Wet inburgering definitief 1 januari 2022 in werking
Asiel tot integratie

De nieuwe Wet inburgering treedt definitief per 1 januari 2022 in werking. Gesprekken tussen de minister en de VNG hebben er ook toe geleid dat er extra financiële middelen beschikbaar komen om de inburgeraars die langer onder de huidige wet vallen te begeleiden.

Lees meer
 
donderdag 29 april 2021
Onderzoek levert routekaart op voor raadsakkoorden
Bestuur

In 2018 besloten 56 gemeenteraden om met een raadsprogramma te werken in plaats van een coalitieakkoord. De meest genoemde reden is de wens om de tegenstelling tussen coalitie en oppositie weg te nemen. Wat zijn de ervaringen van raadsleden in gemeenten die werken met een raadsprogramma?

Lees meer
 
woensdag 28 april 2021
Naar meer politieke ambtsdragers met beperking: proefprojecten
Bestuur

De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven, is vaak hoog. Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5% een structurele functionele beperking.

Lees meer
 
Save the date - Online bijeenkomst: Politiek actief met een beperking
Bestuur

Politiek is van ons allemaal. Toch is de drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven vaak hoog. Met oog op de komende raadsverkiezingen, is de vraag: wat kunnen we op regionaal niveau doen zodat meer mensen met een beperking politiek actief worden? 

28 mei 2021
Lees meer
 
woensdag 28 april 2021
Diversiteit en inclusiviteit in de gemeenteraad: interviews
Bestuur

‘Als vrouwen kunnen we nog steeds niet achteroverleunen, de strijd is nog lang niet gestreden.’ Aan het woord is Marika Ramaker, PvdA-raadslid op Terschelling in een van de interviews in een reeks over diversiteit en gemeenteraden.

Lees meer
 
vrijdag 2 april 2021
Aanvullende voorstellen bevorderen integriteit bestuurders
Bestuur

Een verplichte risicoanalyse voor kandidaat-wethouders, en het terstond en elektronisch openbaar maken van nevenfuncties: deze voornemens zijn de kern van een nota van wijziging op het aanhangige wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur. De VNG heeft gereageerd op de voorstellen.

Lees meer
 
Online bijeenkomsten: Over het gezag van de raad
Bestuur

Macht en tegenmacht zijn belangrijke thema’s in de landelijke democratie. Hoe is het gesteld met macht en tegenmacht in de lokale democratie? En hoe staat de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan in de lokale democratie er voor?

15 bijeenkomsten v/a 10 mei 2021
Lees meer
 
woensdag 29 april 2021
Melden van agressie en intimidatie niet vanzelfsprekend
Bestuur

‘Als politiek ambtsdrager moet je tegen agressie of intimidatie kunnen’: dat hoor je nog vaak onder raadsleden. Vaak worden incidenten niet gemeld, blijkt uit het door het ministerie van BZK uitgebrachte rapport ‘Gemeentelijke meld- en steunpunten na agressie, intimidatie en ondermijning'.

Lees meer
 
Online bijeenkomst: Omgaan met agressie en intimidatie
Bestuur

Als raadslid heeft u veel contact met alle lagen van de maatschappij.  Deze contacten zijn veelal prettig, maar uiteraard niet als het gepaard gaat met intimidatie en agressie.

20 mei 2021
Lees meer
 
Save the date - Raadsacademie Gelderland
Bestuur

Raadsacademies zijn de bijeenkomsten waarbij raadsleden uit een regio in gesprek met elkaar en met experts gaan over actuele onderwerpen die betrekking hebben op het raadswerk. Dit gebeurt altijd op een interactieve wijze. 

29 mei 2021
Lees meer
 
Save the date - Dorpenfestival
Bestuur

Hoe kunt u als inwoner en bestuurder van dorp en platteland omgaan met onderwerpen als leefbaarheid, energie, klimaat en zorg? Ontdek het op het Dorpenfestival. Verken kansen en ideeën tijdens talkshows, interviews, dialoog en muziek. Reserveer 1 juli alvast in uw agenda!

1 juli 2021
Lees meer
 
maandag 12 april 2021
Compensatiepakket coronacrisis gemeenten
Coronavirus COVID-19

Na het verschijnen van de decembercirculaire gemeentefonds 2020 nam het kabinet aanvullende maatregelen ter compensatie van de financiële gevolgen van de coronacrisis. Gemeenten ontvangen een brief over het financiële effect van deze middelen voor zover deze via het gemeentefonds beschikbaar worden gesteld.

Lees meer
 
Online sessie: Omgaan met maatschappelijke weerstand bij de energietransitie (#2)
Energie en Klimaat

Hebt u als volksvertegenwoordiger soms buikpijn omdat er lastige knopen doorgehakt moeten worden over de energietransitie? Slaapt u wel eens slecht omdat u voorziet welke kritische vragen er op u af zullen komen als een omstreden besluit genomen gaat worden?

19 mei 2021
Lees meer
 
Online sessie: Omgaan met maatschappelijke weerstand bij de energietransitie (#1)
Energie en Klimaat

Hebt u als volksvertegenwoordiger soms buikpijn omdat er lastige knopen doorgehakt moeten worden over de energietransitie? Slaapt u wel eens slecht omdat u voorziet welke kritische vragen er op u af zullen komen als een omstreden besluit genomen gaat worden?

17 mei 2021
Lees meer
 
maandag 19 april 2021
Onderzoek BZK: krapte gemeentefonds zet uitvoering onder druk
Financiën

Uit onderzoek van BZK blijkt dat gemeenten sinds 2015 ruim € 2,4 miljard hebben bezuinigd op hun uitvoeringscapaciteit, terwijl hun takenpakket juist fors toenam. Dat is een krimp van bijna 15%. De oorzaak? De oplopende tekorten in het sociaal domein.

Lees meer
 
vrijdag 9 april 2021
Actualisatie verdeelvoorstel gemeentefonds verwacht in juni
Financiën

De fondsbeheerders hebben in een brief aan de Kamer laten weten dat zij verwachten begin juni met een aangepast verdeelvoorstel herijking gemeentefonds te komen. Eerder werd verwacht dat dit al in april gereed zou zijn.

Lees meer
 
Bestuurlijk bijpraatmoment herijking gemeentefonds (#2)
Financiën

Met het ministerie van BZK organiseert de VNG een bijpraatmoment voor gemeentebestuurders over de herijking van het gemeentefonds. In deze bijeenkomst geven de fondsbeheerders uitleg over het aangepaste verdeelvoorstel en hoe zij daartoe zijn gekomen. 

23 juni 2021
Lees meer
 
Bestuurlijk bijpraatmoment herijking gemeentefonds (#1)
Financiën

Met het ministerie van BZK organiseert de VNG een bijpraatmoment voor gemeentebestuurders over de herijking van het gemeentefonds. De fondsbeheerders geven uitleg over het traject, de stand van zaken en de stappen die momenteel gezet worden om in juni een aangepast verdeelvoorstel te publiceren.

12 mei 2021
Lees meer
 
dinsdag 20 april 2021
Bestuurlijke lessen uit de hack bij Hof van Twente
Informatiesamenleving

Digitale veiligheid is een kerntaak voor gemeenten, burgemeesters zijn daarin aan zet. Dat was de strekking van de resolutie bij de ALV in februari die met 100% van de stemmen werd aangenomen. Om die kerntaak verder in te vullen zijn uit de crisis rond de ramsomware-aanval in Hof van Twente lessen te trekken.

Lees meer
 
dinsdag 13 april 2021
Kijktip! Impact en lessen van de hack in Hof van Twente
Informatiesamenleving

Wat gebeurt er in een gemeente als opeens alle data weg zijn? Het gebeurde in de gemeente Hof van Twente na een hack, begin december vorig jaar. Concerncontroller Richard Klein Tank deelt het verhaal van zijn gemeente in het laatste RPO Journaal.

Lees meer
 
donderdag 22 april 2021
Incidentele middelen voor gestegen zorgvraag jeugd
Jeugd

De acute problematiek in de jeugdzorg, deels het gevolg van de coronapandemie, en de financiële druk die dit veroorzaakt, zijn een grote zorg voor gemeenten en hun inwoners. Het kabinet heeft besloten daarvoor in 2021 extra incidentele middelen beschikbaar te stellen van € 613 miljoen.

Lees meer
 
Online sessie: Regisseer de toekomst van de jeugd
Jeugd

Het is voor veel gemeenteraden lastig om voldoende grip op de jeugdzorg te krijgen. Aan welke knoppen kun je draaien? Hoe zorg je dat je aan de voorkant als raad aan de slag kan met preventie en hoe maak je risico’s in jeugdzorgbeleid inzichtelijk?

12 mei 2021
Lees meer
 
vrijdag 26 maart 2021
Model Afvalstoffenverordening geactualiseerd
Milieu en Mobiliteit

Het VNG Model Afvalstoffenverordening is geactualiseerd. De voornaamste aanleiding is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen, dat sinds 1 juli 2020 van kracht is.

Lees meer
 
woensdag 21 april 2021
Zorgvuldige afweging inwerkingtreding Omgevingswet nodig
Omgevingswet

Tijdens een Bestuurlijk Overleg (BO) met minister Ollongren en de koepels is besproken of de Omgevingswet verantwoord in werking kan treden op 1 januari 2022. Het is belangrijk om hier samen een zorgvuldig besluit over te nemen. Daarom is besloten om hier een tweede BO in mei aan te wijden. 

Lees meer
 
woensdag 14 april 2021
Karin Hoekstra: pionieren met de Omgevingswet
Omgevingswet

Gemeente Hillegom behoort landelijk tot de koplopers op het gebied van de implementatie van de Omgevingswet. In 2018 stelde Hillegom als een van de eerste gemeenten de 'Omgevingsvisie Hillegom 2030' op, vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet. 

Lees meer
 
dinsdag 13 april 2021
Podcast: De rol van de griffier
Omgevingswet

In de twintigste podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Robin Reichrath, griffier van de gemeenteraad van Gulpen-Wittem. Samen hebben zij het over de rol van de griffier met betrekking tot de Omgevingswet.

Lees meer
 
Save the date - VNG Jaarcongres 2021 (online)
Over de VNG

U bent van harte uitgenodigd voor het VNG Jaarcongres 2021. Het online congres vindt plaats op woensdagochtend 16 juni, van 09:30 tot 13:00 uur.

16 juni 2021
Lees meer
 
Moties gemeenteraden

 

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (O.a. over Raden in Verzet, het Wmo-abonnementstarief en afschaffen verhuuderheffing.)

www.vng.nl/moties
 
Contact
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten