Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
27 mei 2021
Uitnodiging online VNG Jaarcongres 2021

 

U bent van harte uitgenodigd voor het online VNG Jaarcongres 2021 op woensdag 16 juni, van 9.30 tot 13.00 uur.

Presentatrice Marcia Luyten en VNG-directeur Leonard Geluk ontvangen In het VNG-kantoor 'de Willemshof' (gemeentelijke) hoofdrolspelers uit het afgelopen coronajaar, met wie ze terug- en vooruitkijken. Na de talkshow volgt de Algemene ledenvergadering.

 


 

Over het gezag van de gemeenteraad: reeks bijeenkomsten

 

Macht en tegenmacht zijn belangrijke thema’s in de landelijke democratie. Hoe is het gesteld met macht en tegenmacht in de lokale democratie? En hoe staat het ervoor met de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan in de lokale democratie?

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden houdt van mei tot begin juli een reeks online bijeenkomsten met wetenschappers, praktijkdeskundigen en experts om na te denken, te prikkelen en te reflecteren over het gezag van de gemeenteraad.

 

  • Kijk in onze agenda voor deze en andere bijeenkomsten over lokale democratie


 

Blog Omgevingswet: 'Nooit af'

 

Beleid tot achter de komma opschrijven, schept de illusie dat de veranderlijke werkelijkheid kunt temmen. Iets om over na te denken als je als raad besluiten gaat nemen over het adviesrecht, verplichte participatie en delegatie in het kader van de Omgevingswet. Beleid, plannen en wensen zijn nooit af.

Dat betoogt Pascale Georgopoulou in haar blog voor deze Raadsledennieuwsbrief.

 



 

Tijdelijke wet digitaal vergaderen en besluiten opnieuw verlengd

 

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming trad 9 april 2020 werking. De looptijd van deze wet werd eind april opnieuw verlengd tot 1 juli 2021. Minister Ollongren (BZK) liet de Tweede Kamer onlangs weten de looptijd opnieuw te willen verlengen tot 'ten minste 1 september 2021'.

 

 

 

Bijeenkomst: Diversiteit en inclusie bij gemeenten, hoe dan?
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

De VNG en A&O fonds Gemeenten organiseren een reeks webinars vol inspiratie en informatie over diversiteit en inclusie in het personeelsbestand. De webinars zijn bedoeld voor gemeentelijke bestuurders, leidinggevenden, organisatieadviseurs en P&O/HRM-adviseurs. 

maandag 31 mei 2021
Lees meer
 
donderdag 20 mei 2021
Regionale samenwerking nieuwe inburgeringswet: aanpak gemeenten
Asiel tot integratie

Het inrichten van regionale samenwerking kan gemeenten helpen bij de uitvoering van de verantwoordelijkheden en taken die bij hen komen te liggen met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet inburgering.

Lees meer
 
maandag 17 mei 2021
1 miljoen euro voor maatregelen tegen overlast asielzoekers
Asiel tot integratie

Er is opnieuw € 1 miljoen beschikbaar voor gemeenten om lokale maatregelen te treffen tegen overlast veroorzaakt door asielzoekers. Het gaat om een relatief kleine groep die voor overlast zorgt zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging.

Lees meer
 
donderdag 27 mei 2021
Handig stappenplan voor startprogramma nieuwe raad
Bestuur

Het stappenplan 'Een nieuwe raad aan de slag' geeft een overzicht van de stappen waarmee griffiers tijdig het startprogramma van een nieuwe gemeenteraad kunnen voorbereiden. Het overzicht is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Lees meer
 
woensdag 26 mei 2021
Zorg voor sterke start nieuwe raad met overdrachtsdocument
Bestuur

De ervaringen en lessen van deze raadsperiode kunt u als raad voortaan makkelijk overgedragen aan de nieuwe raad met het document ‘Van gemeenteraad tot gemeenteraad’. Het overdrachtsdocument is als hulpmiddel ontwikkeld en gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 

Lees meer
 
woensdag 26 mei 2021
Interviews: diversiteit en inclusiviteit in de gemeenteraad
Bestuur

De afgelopen maanden vertelden 12 raadsleden wat diversiteit (meedoen) en inclusiviteit (meepraten) voor hen als raadslid betekent. De reeks interviews liep op de site van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Lees meer
 
Raadsacademie Gelderland: interactieve workshop ’Burgerparticipatie’
Bestuur

Door uw rol als raadslid staat u in het hart van de lokale democratie. En dat schept verwachtingen. Het is niet meer de vraag of de burger betrokken moet worden in de politiek, maar wel hoe je dat doet. Tijdens deze workshop krijgt u daar handvatten voor.

zaterdag 12 juni 2021
Lees meer
 
Presentatie: Onderzoek naar regionale verschillen in bestuurscultuur
Bestuur

Wordt er in de Achterhoek anders bestuurd dan in de Randstad? Zijn er verschillen in bestuurscultuur tussen Overbetuwe, Almelo, Maastricht en Groningen? Kortom: zij ner regionale verschillen in bestuurscultuur en zo ja, wat zijn de onderscheidende kenmerken?

maandag 7 juni 2021
Lees meer
 
Online bijeenkomst: Boekpresentatie ‘Leren in participatieland’
Bestuur

Het boek ‘Leren in participatieland’ is net uitgekomen en ligt te wachten op leergierige lezers. Het boek geeft perspectief voor de ‘next step’ in participatie, fundamentele reflecties, meerdere handvatten (om het in de praktijk gewoon te doen) en tal van herkenbare en/of inspirerende voorbeelden.

donderdag 10 juni 2021
Lees meer
 
Online bijeenkomst: Politiek actief met een beperking
Bestuur

Politiek is van ons allemaal. Toch is de drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden en te blijven vaak hoog. Met het oog op de komende raadsverkiezingen, is de vraag: wat kunnen we op regionaal niveau doen zodat meer mensen met een beperking politiek actief worden? 

vrijdag 28 mei 2021
Lees meer
 
Online Thorbecke debat 2021: Macht en tegenmacht
Bestuur

Debat met prof. dr. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden. Na een inleiding zal hij in gesprek gaan met lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers over het onderwerp 'macht en tegemacht'. Kijkers kunnen via de chat het debat scherp houden.

vrijdag 28 mei 2021
Lees meer
 
vrijdag 21 mei 2021
Dashboard Sociale Impact Corona: zorgen over jongeren
Coronavirus COVID-19

De stapeling van economische en mentale problematiek bij (groepen) jongeren is reden voor zorg. Dat is het belangrijkste inzicht in de tweede publicatie van het Dashboard Sociale Impact Corona. Verder vertoont het dashboard eenzelfde beeld als in april. De economische gevolgen lijken tot nu toe mee te vallen.

Lees meer
 
dinsdag 11 mei 2021
Commissie Sociale impact COVID-19: zo komen we sociaal sterker uit de crisis
Coronavirus COVID-19

De VNG-commissie  roept gemeenten en rijk op om gezamenlijk te werken aan een langetermijnagenda zodat de samenleving versterkt uit de coronacrisis kan komen. De notitie van de commissie en de bijbehorende praatplaat helpen gemeenten in hun aanpak naar sociaal herstel en innovatie. 

Lees meer
 
donderdag 20 mei 2021
Kijk terug: debat Duurzame Doelen
Europa en internationaal

In het debat Duurzame Doelen voor Haarlem en Nederland gingen diverse gasten in gesprek over de Global Goals en wat deze duurzame ontwikkelingsdoelen kunnen betekenen voor een nieuw regeerakkoord. U kunt het debat terugkijken om inspiratie op te doen en op uw eigen manier in actie te komen. 

Lees meer
 
maandag 10 mei 2021
Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering: de resultaten in 2020
Informatiesamenleving

De VNG heeft de GGU Voortgangsrapportage gepubliceerd over de tweede helft van 2020. Hierin vindt u de belangrijkste resultaten die in 2020 in de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) zijn behaald.

Lees meer
 
woensdag 12 mei 2021
Oproep aan colleges: teken de convenanten voor toegang Wmo-hulpmiddelen
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Vanuit het project Verbeteragenda toegang hulpmiddelen zijn 2 convenanten opgeleverd om in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk over te nemen. We roepen gemeenten op deze convenanten te ondertekenen en dit te melden via een speciaal geopend register.

Lees meer
 
donderdag 27 mei 2021
Nieuwe datum voor start Omgevingswet
Omgevingswet

De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet wordt met een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Dat meldt minister Ollongren (BZK) vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer. 

Lees meer
 
maandag 10 mei 2021
Podcast: De Rekenkamer en de Omgevingswet
Omgevingswet

In de 21e podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Robert Olieman, lid van de Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht en dossierhouder voor het onderzoek naar de Omgevingswet. Samen hebben zij het over de uitkomsten van dit onderzoek.  

Lees meer
 
donderdag 6 mei 2021
Van Drank- en Horecawet naar Alcoholwet: de belangrijkste wijzigingen
Openbare orde en veiligheid

De Alcoholwet bevat ten opzichte van de Drank- en Horecawet een aantal nieuwe onderdelen die gemeenten bij verordening kunnen regelen. De VNG verzond op 4 mei een ledenbrief met uitleg.

Lees meer
 
maandag 17 mei 2021
Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van start
Sociaal domein

Vandaag start de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen, daarom doen ook alle gemeenten automatisch mee aan de verkiezing: iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt.

Lees meer
 
vrijdag 30 april 2021
Propositie 'De winst van het sociaal domein'
Sociaal domein

In de propositie 'De winst van het sociaal domein' vragen de gemeenten aandacht van het rijk voor 3 opgaven: het herstellen van bestaanszekerheid, het vergroten van kansengelijkheid en het makkelijker maken van gezond leven.

Lees meer
 
Moties gemeenteraden
Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (O.a. over het Wmo-abonnementstarief, afschaffen verhuuderheffing en Raden in Verzet.)
www.vng.nl/moties
 
Contact
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten