Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
19 augustus 2021
Raad op Zaterdag (vooraankondiging)

 
Op 25 september en 16 oktober organiseren we opnieuw een digitale Raad op Zaterdag. De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigen u uit voor verschillende sessies over uiteenlopende, actuele onderwerpen.

 


 

Blog Omgevingswet:

'Verkiezingsprogramma's in de maak'

 

Het is weer tijd voor de verkiezingsprogramma’s. Pascale Georgopoulou was benieuwd of de Omgevingswet terug te vinden is in de programma’s 2018-2022 en wat toen de aandacht kreeg.

 

Ze scande ruim 100 verkiezingsprogramma's (als steekproef uit een totaal van 5.000) en schrijft over de bevindingen in haar blog voor de VNG Raadsledennieuwsbrief.

 


Zie ook de podcast 'De rol van de burgemeester' onder Omgevingswet.

 


maandag 12 juli 2021
Vul de enquête in over het Rechtspositiebesluit
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers geldt sinds 2019. Om een beeld te krijgen van hoe de uitvoering hiervan in de praktijk wordt beleefd, heeft het ministerie van BZK uw hulp nodig.

Lees meer
 
dinsdag 3 augustus 2021
Wijzigingen Modelverordeningen gemeentelijke belastingen
Belastingen

De VNG heeft de model-Leidraad invordering gemeentelijke belastingen gewijzigd. Ook hebben we de toelichting bij de modelverordening Forensenbelasting geactualiseerd.

Lees meer
 
woensdag 21 juli 2021
'Burgerfora en -panels bieden kans op nieuwe inzichten'
Bestuur

'Burgerfora en burgerpanels kunnen de gemeenteraad voeden met nieuwe informatie en nieuwe inzichten. De gemeenteraad kan daardoor beter zicht krijgen op wat problemen zijn. Burgerfora en -panels kunnen echter geen vervanging zijn van de gemeenteraad.'

Dat betoogde Ank Michels, universitair hoofddocent Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, in haar bijdrage in de serie bijeenkomsten 'Het Gezag van de Raad'.

Lees meer
 
woensdag 21 juli 2021
Hoe krijgt de raad grip op gemeenschappelijke regelingen?
Bestuur

'Hoe beïnvloed je als raadslid het werk van een gemeenschappelijke regeling?' De gemeente Dordrecht maakte een video over die vraag. De video geeft raadsleden tips hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op een gemeenschappelijke regeling.

Lees meer
 
dinsdag 29 juni 2021
Tijdelijke wet digitaal vergaderen/besluiten weer verlengd
Bestuur

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming trad op 9 april 2020 werking. De looptijd van deze wet werd half juni 2021 verlengd tot 1 september 2021. Minister Ollongren (BZK) heeft de Tweede Kamer laten weten de looptijd opnieuw te willen verlengen tot 'ten minste 1 november 2021'.

Lees meer
 
vrijdag 25 juni 2021
Democratie en jongeren: pilots in 6 gemeenten
Bestuur

Begin mei 2021 zijn 6 gemeenten gestart met de pilot ‘Democratie & Jongeren’. Binnen deze pilots experimenteren de gemeenten met innovatieve en aansprekende vormen om ‘ongehoorde’ jongeren te betrekken bij de lokale democratie De pilots worden deze zomer afgerond.

Lees meer
 
Online symposium: Burgerbetrokkenheid en vernieuwing lokale democratie
Bestuur

De gemeente Súdwest-Fryslân bestaat 10 jaar en viert dat met een symposium. In een afwisselend programma laat de gemeente u kennismaken met verschillende perspectieven op burgerparticipatie. Ook delen ze graag hun ervaringen, die het afgelopen jaar landelijk bekendheid hebben genoten.

donderdag 23 september
Lees meer
 
Save the date: Symposium Participatiedemocratie
Bestuur

Hoe zorgt u ervoor dat iedereen kan meedoen in een eerlijk en open gesprek? Hoe duidelijk bent u over de uitkomsten van dat gesprek? Hoe zorgt u dat meedoen doeltreffend is en dat er voldoende tegenspraak is? Welke lessen zijn belangrijk en hoe kunt u die gebruiken voor uw eigen democratische ambities?

vrijdag 8 oktober
Lees meer
 
Webinar: Een nieuwe economie: naar een brede welvaart
Economie

Brede welvaart is een concept dat steeds meer aan aandacht wint, en dat door de coronacrisis extra belangrijk is geworden. Waar binnen de economie eerder de focus lag op groei van het bbp, wordt welvaart nu steeds meer gezien als een breder concept, waarin het welbevinden van mensen centraal staat.

dinsdag 14 september
Lees meer
 
maandag 12 juli 2021
Aangepast voorstel herijking gemeentefonds gepubliceerd
Financiën

De beheerders van het gemeentefonds stuurden 9 juli het aangepaste voorstel voor de nieuwe verdeling van het gemeentefonds naar de Tweede Kamer. Het aangepaste voorstel gaat in op de reacties en vragen die gemeenten en de ROB de afgelopen tijd stelden over het in februari gepubliceerde verdeelmodel.

Lees meer
 
Informatiesessies 'aangepast verdeelvoorstel gemeentefonds'
Financiën

Om u goed te informeren over het aangepaste voorstel voor de nieuwe verdeling van het gemeentefonds en het verdere proces van de bestuurlijke consultatie, organiseert de VNG meerdere informatiesessies in augustus en september.

25 augustus t/m 9 september
Lees meer
 
maandag 26 juli 2021
Trendupdate: onderzoek naar de inzet van data en algoritmen
Informatiesamenleving

De ontwikkelingen in de informatiesamenleving gaan snel. De VNG brengt daarom regelmatig trends onder de aandacht. In deze Trendupdate: de inzet van data en algoritmen door overheden.

Lees meer
 
dinsdag 29 juni 2021
Verbeter de toegang tot hulpmiddelen: onderteken de convenanten!
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Vorige maand presenteerde de VNG 2 convenanten voor het verbeteren van de toegang tot en verstrekking van Wmo-hulpmiddelen. We roepen alle gemeenten op de convenanten te ondertekenen en dit ook bij ons te melden. Inmiddels hebben we een toelichting en Q&A's over de convenanten opgesteld.

Lees meer
 
dinsdag 13 juli 2021
Podcast: De rol van de burgemeester
Omgevingswet

In alweer de 24e podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Loes van der Meijs, burgemeester van de gemeente Doesburg. Samen hebben zij het over de rol van de burgemeester in de ondersteuning van de gemeenteraad en de verbinding met de samenleving.

 

Podcast nr. 25 verschijnt in de eerste week van september.

Lees meer
 
donderdag 12 augustus 2021
Filmpjes met halve finalisten Meest Toegankelijke Gemeente
Sociaal domein

Welke gemeente is de meest toegankelijke voor mensen met een beperking of chronische ziekte? Nog 12 gemeenten zijn in de running voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. In de halve finale kunnen alle Nederlanders hun stem uitbrengen op hun favoriete gemeente.

Lees meer
 
woensdag 7 juli 2021
VNG roept Kamer op in te zetten op herstellen van vertrouwen
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Woensdag 7 juli debatteerde de Tweede Kamer over het verslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag Ongekend Onrecht.

Lees meer
 
vrijdag 25 juni 2021
Gemeenten: Zet belang zwaarst gedupeerde gezinnen voorop
Werk, inkomen en sociale zekerheid

Gemeenten hebben grote zorgen over de ondersteuning van de zwaarst gedupeerden van de toeslagenaffaire. De VNG onderschrijft de door het kabinet aangekondigde herziening van de herstelaanpak, maar vindt dat de voorgestelde regelingen en de stapeling daarvan de hulp, juist aan deze groep, verder belemmert.

Lees meer
 
Moties Gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (O.a. over zonne- en windenergie, borstonderzoek, Raden in Verzet, Wmo-abonnementstarief.)

vng.nl/moties
 
Contact
Postbus 30435
2500 GK Den Haag
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door VNG in opdracht van:
Vereniging van Nederlandse Gemeenten