Lees online  |  Afmelden
VNG
Raadsledennieuwsbrief
23 september 2021
Raad op Zaterdag


De eerstvolgende raadsledencongressen 'Raad op Zaterdag' zijn op 25 september en 16 oktober, beide online van 10.00 tot 13.00 uur. De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigen u uit voor verschillende sessies over uiteenlopende, actuele onderwerpen.

 



 

Blog 'Vele eersten zullen de laatsten zijn'


Je kunt koploper zijn bij de voorbereiding op de Omgevingswet, maar  als de volgende raad niet verder kan bouwen op jouw basis is dat zonde van de energie die je erin hebt gestoken. 'Zorg dat in deze marathon, die ook een estafette is, dat de volgende verder kan bouwen op jouw basis': dat adviseert Pascale Georgopoulou in haar blog voor deze Raadsledennieuwsbrief
 



Dag van de Integriteit 2021
Arbeidsvoorwaarden en personeelsbeleid

Op het jaarcongres Dag van de Integriteit, deze keer online, delen experts hun visie op integriteit, sociale veiligheid en het organiseren van tegenspraak binnen de publieke sector.

donderdag 30 september
Lees meer
 
woensdag 22 september 2021
Wijziging Modelverordening leges over Huisvestingswet 2014
Belastingen

We hebben de tariefbepalingen over de Huisvestingswet 2014 in de Modelverordening leges aangepast aan de artikelen 21, 22 en 23c van de Huisvestingswet 2014 en de nieuwe Model-Huisvestingsverordening. 

Lees meer
 
donderdag 2 september 2021
Nieuwe modelverordening Riool- en Waterzorgheffing
Belastingen


De VNG heeft de modelverordening rioolheffing compleet vernieuwd om recht te doen aan de uitdagingen waar gemeenten voor staan op het gebied van klimaatverandering. Er is gekozen voor een bredere belastingplicht waardoor meer percelen binnen de gemeente in de heffing worden betrokken. Voor sommige percelen kan dat gevoelig liggen, zoals bijvoorbeeld cultuurgrond en natuurterreinen.

 

Door nu met het model te komen, hebben gemeenten voldoende tijd voor politieke besluitvorming - ook in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen - en zorgvuldige communicatie en belangenafweging naar de nieuwe groepen belastingplichtigen.

Lees meer
 
dinsdag 7 september 2021
Start DiA on tour
Bestuur

Democratie in Actie (DiA) is in het leven geroepen om de lokale democratie te versterken. Het programma rondt dit jaar af en dat wordt kracht bij gezet met ‘DiA on tour’. DiA gaat langs bij gemeenten, provincies en waterschappen om ervaringen uit te wisselen.

Lees meer
 
Raadsacademie (Zeeland)
Bestuur

Hoe bereidt u zich voor op de campagne richting de gemeenteraadverkiezingen? Welke rol speelt social media bij deze campagne en hoe kunt u die effectief inzetten? Tijdens deze Raadsacademie wordt uitgebreid ingegaan op deze en meer vragen rondom het voeren van campagne.

maandag 27 september
Lees meer
 
Raadsacademie (Groningen)
Bestuur

In steeds meer gemeenten wordt gekeken naar een raadsakkoord in plaats van een traditioneel coalitieakkoord. Welke vormen van raadsakkoorden zijn er, wat zijn de voor- en nadelen en hoe ziet het proces tot een raadsakkoord eruit?

dinsdag 28 september
Lees meer
 
Symposium Participatiedemocratie
Bestuur

Hoe zorgt u ervoor dat iedereen kan meedoen in een eerlijk en open gesprek? Hoe duidelijk bent u over de uitkomsten van dat gesprek? Hoe zorgt u dat meedoen doeltreffend is en dat er voldoende tegenspraak is? Welke lessen zijn belangrijk en hoe kunt u die gebruiken voor uw eigen democratische ambities?

vrijdag 8 oktober
Lees meer
 
donderdag 23 september 2021
Coronamaatregelen per 25 september en de raadsvergadering
Coronavirus COVID-19

Per 25 september wordt de 1,5 meter-regel losgelaten. Daarnaast wordt het verplicht een test- of  vaccinatiebewijs te overleggen bij de toegang tot de horeca, theatervoorstellingen, evenementen e.d. Wat betekent dit voor raadsvergaderingen?

Lees meer
 
donderdag 23 september 2021
Afspraken handhaving coronamaatregelen met toegangsbewijzen
Coronavirus COVID-19

Vanaf 25 september geldt niet langer de verplichting om 1,5 meter afstand te houden. In plaats daarvan wordt een coronatoegangsbewijs (CTB) op een aantal drukke locaties verplicht. Het kabinet, het Veiligheidsberaad en de VNG hebben over de handhaving van deze maatregel afspraken gemaakt.

Lees meer
 
dinsdag 7 september 2021
Afspraken over einde Tozo en TONK per 1 oktober 2021
Coronavirus COVID-19

Alle coronasteunmaatregelen eindigen per 1 oktober 2021. Over de afronding van de Tozo en TONK heeft het rijk afspraken gemaakt met de VNG, Divosa en een aantal gemeenten. 

Lees meer
 
dinsdag 21 september 2021
VNG-IPO-UvW: krachtig groen Nederland ontstaat niet vanzelf
Energie en klimaat

Er moet snel duidelijkheid komen over de financiering van de energietransitie. Voor inwoners en ondernemers moet het haalbaar en betaalbaar zijn, willen we hun steun behouden. En wet- en regelgeving moet snel worden aangepast. Dat stellen gemeenten, provincies en waterschappen in de opmaat naar Prinsjesdag. 

Lees meer
 
maandag 30 augustus 2021
Nieuwe handreiking: Global Goals in Nederlandse gemeenteraad
Europa en internationaal

Wat zijn de Global Goals en wat kan ik ermee als raadslid? En hoe kunnen we de Global Goals nu al gebruiken in de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022? Deze vraag beantwoorden we met de handreiking ‘De Global Goals in de Nederlandse gemeenteraad: een handreiking voor  gemeenteraadsleden.’

Lees meer
 
maandag 23 augustus 2021
Informatiesessies 'aangepast verdeelvoorstel gemeentefonds'
Financiën

Om u goed te informeren over het aangepaste voorstel voor de nieuwe verdeling van het gemeentefonds en het verdere proces van de bestuurlijke consultatie, organiseert de VNG meerdere informatiesessies in augustus en september.

Lees meer
 
dinsdag 21 september 2021
Trendupdate: digitalisering en mensenrechten
Informatiesamenleving

De ontwikkelingen in de informatiesamenleving gaan snel. De VNG brengt daarom regelmatig trends onder de aandacht met Trendupdates. Deze keer gaan we dieper in op digitalisering en mensenrechten.

Lees meer
 
Gemeente als partner in digitale veiligheid
Informatiesamenleving

Hoe blijft een gemeentebestuur in de digitale wereld het voortouw nemen in maatschappelijke orde en veiligheid? Mogen inwoners erop rekenen dat hun gemeente weet wat er gaande is in de digitale wereld? En hoe moet u handelen als de openbare orde en veiligheid in het geding komt?

dinsdag 5 oktober
Lees meer
 
maandag 20 september 2021
Brief jongerenpanel Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Het jongerenpanel van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren heeft begin juli de wethouders van de centrumgemeenten per brief een aantal 'snelle, slimme en haalbare woonoplossingen' voorgesteld die 'voor veel jongeren voorkomen dat ze dakloos worden of bijdragen aan snellere uitstroom uit crisisvoorzieningen voor dak- en thuisloze jongeren'.

Een eerder advies van het jongerenpanel, 'Alternatief wonen', werd met de brief meegezonden. De brief en het advies treft u aan als bijlage bij dit bericht.

Lees meer
 
maandag 6 september 2021
Podcast: De voorbereidingen van de gemeenteraad Den Bosch
Omgevingswet

Hoe bereidt de gemeenteraad van Den Bosch zich voor op de invoering van de Omgevingswet? In deze podcast van de serie ‘de Raad en de Omgevingswet’ gaat Pascale Georgopoulou in gesprek met Hanneke Welten, raadslid en voorzitter van de raadsklankbordgroep van gemeente Den Bosch.

Lees meer
 
vrijdag 17 september 2021
Terugblik op VNG-bestuursvergadering 16 september
Over de VNG

De voorzitter opent de vergadering met het welkom heten van 2 nieuwe (tijdelijke) bestuursleden. Als eerste Ojanne de Vries-Chang, raadslid in Heerenveen. Daarnaast is Ed Anker (wethouder in Zwolle) aangetreden als bestuurslid. Hij is ook de nieuwe voorzitter van de commissie Ruimte, Wonen & Mobiliteit.

Besproken werden onder meer de notitie 'Op weg naar gelijkwaardige verhoudingen: positionering van de functie Griffier’, de verhoogde instroom van asielzoekers uit Afghanistan, Griekenland/Turkije en Wit-Rusland en de Bestuurdersdag/BALV in november.

Lees meer
 
vrijdag 17 september 2021
Wijziging Model-APV over woonoverlast
Ruimte en Wonen

Wij hebben artikel 2:79 van de Model-Algemene plaatselijke verordening (APV) over woonoverlast in overeenstemming gebracht met artikel 151d van de Gemeentewet zoals dit sinds 1 januari 2021 luidt.

Lees meer
 
maandag 30 augustus 2021
Wijziging VNG Model Huisvestingsverordening
Ruimte en Wonen

De VNG deelt in een ledenbrief de gewijzigde VNG Model Huisvestingsverordening. Hierbij is een nieuw hoofdstuk 3A 'Toeristische verhuur van woonruimte' toegevoegd en zijn enkele andere wijzigingen doorgevoerd.

Lees meer
 
dinsdag 14 september 2021
Nieuw boek: 'Zó werkt het sociaal domein'
Sociaal domein

Het sociaal domein is voortdurend in het nieuws. Maar weten we eigenlijk wel hoe het in elkaar zit? Hoeveel mensen er gebruik van maken? Hoe en welke geldstromen er lopen tussen rijk, gemeenten, aanbieders en instanties als UWV, CAK en SVB? Wie de toezichthouders zijn? En welke wetten wat regelen?

Lees meer
 
Congres Iedereen Doet Mee!
Sociaal domein

Het VNG-project ‘Iedereen doet mee!’ organiseert op 7 oktober 2021 een landelijk online congres. Waar staan we nu, 5 jaar na de ratificering van het VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap? 

donderderdag 7 oktober
Lees meer
 
Moties gemeenteraden
Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recente moties o.a. over borstonderzoek en huishoudelijke hulp Wmo.)
www.vng.nl/moties
 
Contact
070 - 373 83 93
info@vng.nl
vng.nl/raadsleden
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.