Nieuwe website Beschermd Thuis, nu live! |
|
|
Allereerst de beste wensen voor een mooi nieuw jaar. We kijken uit naar het vervolg van onze goede samenwerking. De start van 2022 begint goed met de lancering van Beschermd Thuis op de website van de VNG. Kijk voor alle informatie over Beschermd Thuis vanaf nu op:
U vindt hier de meest actuele informatie over alle trajecten inclusief handreikingen, richtlijnen en belangrijke data voor bijeenkomsten. Mist u informatie of heeft u tips voor ons? Feedback is welkom! Mail ons via vraagbaakmobw@vng.nl. |
|
Terugblik op Bestuurlijk netwerk 14 januari |
De netwerkbijeenkomst van 14 januari stond in het teken van het opmaken van de balans inzake de implementatie van de Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO). In december 2020 werd bestuurlijk afgesproken dat alle regio's hun regiovisie en regionale samenwerkingsafspraken eind 2021 zouden hebben vastgesteld. Deze afspraken waren een zelfbewuste keuze van gemeenten om tot zelfsturing te komen. Na een presentatie van het dashboard spraken de aanwezige bestuurders zich positief uit over de voortgang die in bijna alle regio's wordt geboekt. Er is goed contact met de regio’s die de NvO nog niet volledig hebben geïmplementeerd. Het transitieteam is actief in de regio's waar nog ondersteuning nodig is. De implementatie van de NvO is in veel regio's een proces met uitdagingen. Kwalitatief goede samenwerking met alle betrokken partijen aan inhoudelijk gedragen doelen is uiteindelijk waar gemeenten het voor doen. Dat proces is nooit klaar. voor invoering van de doordecentralisatie vinden bestuurders de continuïteit van zorg een belangrijke randvoorwaarde. De voortgang daarop wordt ook positief beoordeeld. Bestuurders geven aan binnenkort graag het gesprek te voeren over deze ontwikkelingen met de nieuwe staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen (die helaas verhinderd was voor deze bijeenkomst). Daarbij willen zij ook aandacht vragen voor voldoende huisvesting, een cruciale factor in de beweging naar een Beschermd Thuis. Kijk ook op:
|
|
Woonplaatsbeginsel Beschermd Wonen |
Eind 2021 is de eerste voorbereidende fase van de implementatie van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen afgerond. Het Transitieteam Beschermd Thuis heeft een concept-handreiking en routekaart opgeleverd. De handreiking wordt momenteel getest door een aantal gemeentelijke toegangsmedewerkers. Nadat het wetsvoorstel is behandeld in de Tweede Kamer wordt de handreiking definitief gemaakt. Op 1 januari 2022 is de volgende fase van het implementatietraject gestart. Tot aan 1 januari 2023 worden er conform de routekaart benodigde stappen gezet om te kunnen gaan werken volgens het woonplaatsbeginsel. Om de implementatie goed te begeleiden wordt een breed aanbod aan ondersteuning ontwikkeld voor gemeenten en voor zorgaanbieders. Denk bijvoorbeeld aan handreikingen, (online) informatiebijeenkomsten, een platform om vragen te stellen en ervaringen te kunnen uitwisselen en een meldpunt voor als er zich problemen dreigen voor te doen. Vanuit het Ketenbureau i-Sociaal Domein gaat Truus Vernhout als projectleider de implementatie begeleiden en coördineren. Kijk voor meer informatie over het woonplaatsbeginsel, zoals het implementatieplan, op:
Doe mee met de klankbordgroep op 27 januari van 10-11 uur
- Meld u nu aan voor de eerste online bijeenkomst van de klankbordgroep Implementatie woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen.
|
|
Update van het Transitieteam |
Het Transitieteam Beschermd Thuis heeft inmiddels contact met meer dan de helft van alle regio’s. In de vraagstelling zetten de trends die we eerder ook al zagen zich door. Het maken van financiële afspraken en de interpretatie van het objectieve verdeelmodel, de toegang tot Beschermd Wonen en Beschermd Thuis, governance en samenwerkingsafspraken, en het maken van inkoopafspraken zijn de onderwerpen waarover de meeste vragen worden gesteld. Heeft uw regio ook een vraag voor het transitieteam? Neem dan contact met ons op via beschermdthuis@vng.nl. Regioscan Uit het dashboard NvO BW-MO, aangevuld met informatie van de regio-adviseurs, blijkt dat maar liefst 93% van alle regio’s verwacht de afspraken over regiovisie en governance in het eerste kwartaal van 2022 af te ronden. In veel regio’s verschuift de aandacht daarmee van planvorming naar implementatie en uitvoering. De komende periode zullen we ons focussen op deze verdieping. Mede op verzoek van het Bestuurlijk Netwerk ligt de focus daarbij op de uitvoering. Met een regioscan zoomen we in op de gemaakte keuzes in de regio’s. Zoals de juridische vorm van de regionale samenwerking, de inrichting van de toegang en aard van de financiële solidariteit. Met het doel als collectief van elkaar te leren en mogelijke knelpunten tijdig te signaleren. Omdat het oorspronkelijke dashboard NvO op deze vragen niet altijd antwoord geeft, wordt er door de regio-adviseurs in de periode tot 5 februari een verdiepende regioscan uitgevoerd om deze zaken in de monitor in beeld te brengen. De regio-adviseurs zullen in gesprek met de regio’s het beeld ophalen en in samenwerking met de VNG conclusies en aanbevelingen doen voor o.a. de werkagenda. Zie ook:
|
|
Inning eigen bijdrage: nieuwe berichtenstandaard iEb 2.0 BW v/a oktober |
In de vorige nieuwsbrief vertelden we dat er iets gaat veranderen in de systematiek van de inning en de afdracht van de eigen bijdrage Beschermd Wonen (BW). In het kort komt het erop neer dat vanaf oktober 2022 gewerkt wordt met een nieuwe berichtenstandaard: de iEb standaard. Deze standaard is vergelijkbaar met de iWmo-standaard waarmee gemeenten al langer werken. De berichtuitwisseling tussen gemeenten en het CAK verloopt dan nog uitsluitend via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt. Via de Nieuwsbrief Beschermd Thuis ontvangt u relevante informatie. Nu eerst over het proces en op een later moment ook meer inhoudelijk. Inmiddels werken we hard aan de voorbereidingen van de implementatie. Wat is er zoal gaande? Bestandsvergelijkingen Bestandsvergelijkingen geven waardevolle informatie om te komen tot een zuivere initiële aanlevering van cliëntgegevens. Het CAK neemt contact op met gemeenten waar het werken met de bestandsvergelijkingen of het bepalen van de juiste cliëntpopulatie nog tot problemen leidt. Het CAK biedt deze gemeenten 1-op-1 ondersteuning om problemen bij de initiële aanlevering (later dit jaar) te voorkomen. Bij vragen over de bestandsvergelijkingen of problemen met aanleveren kunt u ook zelf contact opnemen met Michiel Borgers van het CAK door te mailen naar mborgers@hetcak.nl. Implementatiescenario’s Samen met ketenpartners ontwikkelen we implementatiescenario’s die worden afgestemd met o.m. de klankbordgroep. De scenario’s hebben betrekking op de overgang naar het werken met de nieuwe standaard, maar richten zich ook op de gegevensuitwisseling na 1 oktober 2022. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een aanmelding na 1 oktober voor zorg met terugwerkende kracht? Hoe kunnen we dit voor gemeenten vergemakkelijken? We vertellen in een volgende nieuwsbrief meer over een aantal van deze scenario’s. Samenwerking in de keten Samen zorgen we voor een goede voorbereiding op de implementatie. We organiseren verschillende overleggen, waarbij bijvoorbeeld ook softwareleveranciers uitgenodigd worden. Ondertussen werken we aan webinars, procesbeschrijvingen, werkinstructies en FAQ’s. We doen dit bewust vroegtijdig, zodat er voldoende tijd is voor afstemming, wat een goed voorbereide en rustige implementatie ten goede komt. Kijk voor meer informatie over de inning van de eigen bijdrage op:
|
|
Leernetwerk Toegang MO/BW: save the date 14 februari |
Op 14 februari is er weer een bijeenkomst van het leernetwerk Toegang MO/BW. Dit keer staat de bijeenkomst in het teken van de concepthandreiking ‘Toegang BW: varianten en handvatten’ die momenteel door het Transitieteam Beschermd Thuis wordt opgesteld. Deze handreiking biedt gemeenten modellen en handvatten om de toegang tot beschermd wonen van aanvraag tot uitvoering te organiseren. Bent u nieuwsgierig naar de inhoud van de handreiking, maar wilt u ook actief meedenken over hoe deze kan aansluiten bij uw regio? Klik dan 14 februari om half vier op deze Teams-link (link dan actief). Of nog liever: meld u aan bij s.verwoert@windesheim.nl. Dan ontvangt u de link en het programma op 14 februari. Het volledige programma verschijnt begin februari ook op het VNG-forum Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Daar kunt u overigens straks ook de verslagen en presentaties van de leerbijeenkomsten vinden. Zie ook:
|
|
Expertteam Weer Thuis helpt bij creëren woonplekken met juiste zorg |
Het Expertteam Weer Thuis (EWT) helpt gemeenten, corporaties en zorgaanbieders bij lokale vraagstukken op het gebied van wonen en zorg voor mensen met psychische problemen en/of problemen die hebben geleid tot dakloosheid. Het gaat daarbij om huisvesting met passende zorg en ondersteuning van mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang, de vrouwenopvang, beschermd wonen en GGZ-instellingen. Een deel van deze mensen is goed in staat om zelfstandig te wonen. Belangrijk is dat de woonruimte en de woonomgeving daarvoor geschikt zijn en dat zij maatwerkbegeleiding krijgen. Een goede door- en uitstroom vraagt om afspraken over voldoende aanbod van passende (beschermde) woonplekken in combinatie met de juiste zorg en/of begeleiding. Het EWT helpt gemeenten, regio’s, corporaties en zorgaanbieders hun vraagstukken over wonen en zorg in kaart te brengen, concreet te maken en oplossingsrichtingen te kiezen. Zoals het maken van en uitvoering geven aan een woonzorgvisie, prestatieafspraken, meerjarige samenwerking en monitoring van passende zelfstandige huisvesting. Ook biedt het EWT hulp bij het maken van een plan van aanpak voor het terugdringen van de instroom in de maatschappelijke opvang, het voorkomen van dak- en thuisloosheid, het bevorderen van de doorstroom en wonen met passende zorg en begeleiding. Lees meer over het EWT op:
|
|
Bijeenkomsten |
27 jan |
Klankbordgroep Implementatie woonplaatsbeginsel |
14 feb |
Leernetwerk Toegang MO/BW |
22 feb |
Ambtelijk netwerk |
15 mrt |
Stand up (10-11 uur) |
10 juni |
Bestuurlijk netwerk |
|
|
|