Nieuws over o.a. digitalisering/informatiesamenleving, asiel, subsidiëring lokale partijen.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
25 februari 2022
Ledenbrief over ontwikkelingen Asiel
Asiel tot integratie

Gemeenten hebben de taakstelling voor asielopvang en huisvesting van vergunninghouders behaald. Dit is gezien de krapte op de woningmarkt een fantastisch resultaat. In 2022 wordt er wederom veel gevraagd van gemeenten. De opvangcapaciteit moet dit jaar en in 2023 groeien naar 42.000.

Lees meer
 
Brede oproep tot subsidiëring lokale politieke partijen
Bestuur

Lokale partijen leveren een enorme bijdrage aan de lokale democratie maar kunnen geen aanspraak maken op subsidie die beschikbaar is voor politieke partijen: dat is niet uit te leggen. Pas de Wet financiering politieke partijen zo aan dat ook lokale politieke partijen in aanmerking komen voor subsidie.

Lees meer
 
Tweede Kamer ziet belang subsidie lokale politieke partijen
Bestuur

De Tweede Kamer spreekt over een aanpassing van de Wet financiering politieke partijen (Wfpp), naar aanleiding van een evaluatie door de commissie-Veling in 2017. Inmiddels heeft de Kamer het debat in delen gevoerd (op 15 en 22 februari). Veel fractiewoordvoerders lieten in het debat weten dat subsidie voor de lokale partijen geregeld moet worden. Na het voorjaarsreces wordt het debat afgerond. 

Lees meer
 
Handreiking toegankelijk stemmen geactualiseerd
Bestuur

De Handreiking toegankelijk stemmen, eerder verschenen eind 2020, is van nieuwe voorbeelden voorzien, zoals een stemlokaal dat voor meerdere doelgroepen goed toegankelijk is ingericht. Ook is er aandacht voor prokkelduo’s in het stembureau.

Lees meer
 
Waarnemingsmissie Raad van Europa bij raadsverkiezingen
Bestuur

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa uitgenodigd om  een waarnemingsmissie te sturen naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Zo’n delegatie bestaat uit lokale bestuurders uit andere Europese landen.

Lees meer
 
Aanjaagteam aan de slag voor ambtsdragers met beperking
Bestuur

Nog geen 0,5% van de volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een structurele functionele beperking. De drempel voor mensen met een beperking om politiek actief te worden, is vaak hoog. Daarom heeft minister Bruins Slot (BZK) een aanjaagteam voor politieke ambtsdragers met een beperking ingesteld.

Lees meer
 
Handreikingen over cultuur en erfgoed in collegeakkoorden
Cultuur en sport

Cultuur is essentieel voor gemeenten. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de culturele en creatieve sector onontbeerlijk is voor een gezonde en weerbare samenleving. Ook erfgoed is bij uitstek een beleidsterrein dat bijdraagt aan het welzijn van inwoners en aan economische innovatie.

Lees meer
 
Campagne SDG Nederland voor duurzame collegeakkoorden
Europa en internationaal

Met de gemeenteraadsverkiezingen om de hoek roept SDG Nederland inwoners en vervolgens raadsleden op te stemmen voor een duurzaam collegeakkoord. Voor alle 17 Global Goals is een ‘tegel’ ontworpen met een prikkelende vraag. Daarmee kunt u als kandidaat-raadslid laten zien waar u voor staat.

Lees meer
 
Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek 2022-2026
Informatiesamenleving

De impact van digitalisering op de samenleving roept nieuwe fundamentele vragen op voor politiek en bestuur. Met de Agenda Digitale Grondrechten en Ethiek 2022-2026 leggen gemeenten gezamenlijk ambities vast over het beschermen van grondrechten en het borgen van publieke waarden in de informatiesamenleving.

Lees meer
 
Gemeenten maken zich hard voor verantwoord gebruik camera’s
Informatiesamenleving

Gemeenten stellen ethiek en publieke waarden centraal bij de inzet van technologie. De VNG werkt al samen met gemeenten aan oplossingen om de inkoop en inzet van camera's transparanter, verantwoorder en veiliger te maken. Recente berichten over camera’s van Chinese leveranciers onderstrepen de urgentie ervan.

Lees meer
 
Hoe om te gaan met desinformatie?
Informatiesamenleving

Op zich is het doelbewust verspreiden van misleidende informatie niet verboden. Dat wil niet zeggen dat overheden niet kunnen handelen op desinformatie en de kwalijke gevolgen: door zich voor te bereiden, te reageren of juridische stappen te zetten als grenzen worden overschreden. Wat zijn de mogelijkheden?

Lees meer
 
Instemming Eerste Kamer met motie hervorming jeugdzorgstelstel
Jeugd

De VNG is zeer verheugd met het instemmen van de meerderheid van de Eerste Kamer met de motie van lid Rosenmöller c.s. Deze motie roept het kabinet op om in overleg met gemeenten tot de gewenste hervorming van het jeugdstelsel te komen, zonder de voorgenomen bezuiniging van € 500 miljoen.

Lees meer
 
Omgevingswet treedt 1 januari 2023 in werking
Omgevingswet

De datum voor inwerkingtreding van de Omgevingswet is vastgesteld op 1 januari 2023. Minister De Jonge (VRO), het IPO, de UvW en de VNG hebben gezamenlijk voor deze datum gekozen. 

Lees meer
 
Model Verordening leges – Omgevingswet
Omgevingswet

De Omgevingswet, die op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 in werking treedt, heeft ingrijpende gevolgen voor de legesverordening. De VNG stelt daarom een nieuwe Model Verordening leges beschikbaar.

Lees meer
 
Extra impuls voor verbetering luchtkwaliteit scholen
Onderwijs

Op 27 % van de schoollocaties voldoet de luchtkwaliteit niet aan de wettelijke norm. Daarom krijgt elk klaslokaal een CO2-meter en komt er een hulpteam dat gaat helpen de ventilatie op orde te maken. De VNG gaat daarnaast met de minister in gesprek om de verouderde schoolgebouwen duurzaam aan te pakken.

Lees meer
 
Hoe te handelen bij online aangejaagde ordeverstoringen?
Openbare orde en veiligheid

Desinformatie, online opruiing en bedreiging kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde en veiligheid. Gemeenten willen dit voorkomen door op verantwoorde wijze online te monitoren. Daarbij hebben ze behoefte aan duidelijke juridische kaders. Dit laat helaas nog wel enige tijd op zich wachten. Wat nu?

Lees meer
 
Hoe toiletvriendelijk is uw gemeente?
Ruimte en Wonen

Nederland loopt achter met het aantal openbaar toegankelijke toiletten. Zowel voor inwoners als bezoekers is het enorm fijn als gemeenten zorgen voor voldoende openbare en opengestelde toiletten. Het vergroot de fysieke toegankelijkheid, vooral voor mensen met maag-, darm-  en blaasklachten.

Lees meer
 
vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.