Bijeenkomsten en nieuws (o.a. versterken lokale democratie, leefbaarheid landelijk gebied, knelpunten leerlingenvervoer)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
26 januari 2023
 
 
Opvang asielzoekers en Oekraïners ook dit jaar enorme opgave 
Asiel tot integratie

Gemeenten hebben opnieuw de landelijke taakstelling behaald en de nog resterende achterstand ingelopen: in de 2e helft van 2022 zijn ruim 15.600 statushouders gehuisvest. Maar daarmee is de asielopvangcrisis niet opgelost en wacht ook in 2023 een enorme opgave voor gemeenten.

Lees meer
 
Uitvoerbaarheid beleid is de kern van Actieagenda Sterk Bestuur
Bestuur

Minister Bruins Slot (BZK) stuurde de Tweede Kamer vorige week de Actieagenda Sterk Bestuur. De agenda bevat onder meer de Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden en de geactualiseerde Code Interbestuurlijke Verhoudingen.

 

De VNG voelt zich mede-eigenaar van de actieagenda. Mede daarom vragen we onder andere aandacht voor mogelijkheden tot versterking van de rol en werking van gemeenteraden, waaronder de noodzaak tot versterking van de griffies. 

Lees meer
 
Raadpleegomgeving Open raadsinformatie tijdelijk offline
Bestuur

De raadpleegomgeving zoek.openraadsinformatie.nl is tijdelijk offline vanwege een nieuwe aanbesteding. Via het platform worden raadsstukken van 265 gemeenten en 6 provincies in een herbruikbaar format als open data aangeboden.

Lees meer
 
Kennisbijeenkomst: Aan de slag met burgerfora
Bestuur

Met deze bijeenkomst geven het ministerie van BZK en de VNG het startschot voor de pilot burgerfora, afgelopen najaar toegezegd door de minister van BZK. In het vervolg op deze bijeenkomst krijgen 5 nog nader te selecteren gemeenten extra ondersteuning en advies in de praktijk.

Lees meer
 
Save the date: Dag voor de Raad
Bestuur

De Dag voor de Raad is de jaarlijkse ontmoeting tussen raadsleden en de wetenschap. Dit jaar staat deze bijeenkomst in het teken van het thema 'Hoe krijgt de raad gezag?'.

Lees meer
 
Save the date: Landelijke Dag van Kinderburgemeesters
Bestuur

Kinderburgemeesters en hun gemeentelijke begeleiders komen deze dag samen om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Voor zowel de kinderburgemeesters als de begeleiders worden debatten en workshops georganiseerd..

Lees meer
 
Onderzoek bevestigt opnieuw financiële tekorten vanaf 2026
Financiën

Dat de zorgen over de financiële toekomst van gemeenten terecht zijn, blijkt uit nieuw onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs.

Lees meer
 
Nieuwe cijfers Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

De Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (onderdeel van Waarstaatjegemeente.nl) biedt inzicht in de mate waarin de inwoners van een gemeente gebruik maken van zorg en ondersteuning. Er zijn nu nieuwe cijfers beschikbaar over het jaar 2022. Naast de actualisatie van de participatie- en stapelingscijfers is een nieuw gemeenterapport gepubliceerd en is inzichtelijk gemaakt wat de meest voorkomende combinaties van voorzieningen binnen de Wmo zijn.

Lees meer
 
VNG zet expertiseteam in voor verbeteren leerlingenvervoer
Onderwijs

De VNG gaat een expertiseteam inzetten voor het oplossen van de knelpunten in het leerlingenvervoer. Minister Dijkgraaf (OCW) heeft de VNG gevraagd dit gezamenlijk met gemeenten op te zetten.

Lees meer
 
Leefbaar landelijk gebied voor inwoners, bedrijven en natuur: position paper VNG
Ruimte en Wonen

De VNG wil een leefbaar landelijk gebied voor alle inwoners, bedrijven en natuur. Dat is onze inzet in gesprekken met het rijk en andere partijen over goede voorwaarden voor gemeenten bij de vele uitdagingen die in het landelijk gebied samen komen. Een nieuw position paper is hierbij onze leidraad.

Lees meer
 
 

 

Moties gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recentelijk o.a. over erkenning voor Molukkers, energiecompensatie sport-/cultuur- en samenlevingsorganisaties en betrokkenheid pensioengerechtigden.)

Bekijk de moties op de VNG-website

vng.nl
Facebook   Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.