Nieuws, bijeenkomsten: o.a. integriteit, geheimhouding, energiearmoede, uitvoerbaarheidstoets, financiën (voorjaarsnota kabinet)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
30 mei 2023
 
 

Atriumlezing: De Betrouwbare Overheid

 

De groeiende druk op het vertrouwen van burgers in de overheid, democratie en rechtsstaat vormt een bedreiging voor de manier waarop wij onze samenleving hebben ingericht. Deze ontwikkeling is aanleiding voor een Atriumlezing, donderdagmiddag 1 juni bij de VNG, over ‘De Betrouwbare Overheid’.

Hoofdspreker is filosoof en schrijver Ad Verbrugge, universitair hoofddocent wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na afloop van zijn lezing gaat hij in gesprek met Huri Sahin, burgemeester van Rijswijk en lid van de ROB, Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, en het publiek.

Meer informatie en aanmelden


Nieuwe asielcijfers grote impact op lokale voorzieningen

Asiel tot integratie

De VNG maakt zich grote zorgen over de impact van de verwachte asielinstroom. Een humane aanpak met draagvlak in de samenleving valt of staat met de juiste ondersteuning door het rijk – beleidsmatig, organisatorisch, financieel en qua menskracht.

Lees meer
 
Handboek integriteit voor decentrale bestuurders beschikbaar
Bestuur

Het ministerie van BZK heeft een Handboek integriteit voor politieke ambtsdragers van decentrale overheden uitgebracht. Het doel is decentrale overheden te ondersteunen bij het bevorderen van bestuurlijke integriteit en bij politieke ambtsdragers de aandacht voor het onderwerp en het integriteitsbewustzijn te vergroten.

Lees meer
 
Vragen en antwoorden nieuwe geheimhoudingsregels Gemeentewet
Bestuur

De Gemeentewet bevat regels over besloten raadsvergaderingen en het opleggen van geheimhouding. Sinds 1 april zijn nieuwe bepalingen voor geheimhouding van kracht. Eerder publiceerde de VNG een praktisch factsheet hierover, we hebben nu ook een overzicht van vragen en antwoorden gemaakt.

Lees meer
 
Inspiratiebijeenkomst jeugdparticipatie
Bestuur

Hoe zet u een kinder- of jongerenraad op? Hoe betrekt u kinderen die niet een raad zitten? Hoe zorgt u voor inclusie? En hoe betrekt u afdelingen binnen de gemeente? Ga in gesprek met andere gemeenten over jeugdparticipatie.

Lees meer
 
Hoe zit het met de werkgelegenheid in uw gemeente?
Economie

Hie is het gesteld met de werkgelegenheid in Nederland en in uw gemeente? Wanneer men kijkt naar de werkzame beroepsbevolking dan ziet men dat deze vrijwel over heel het land is toegenomen. Opvallend is de toename in de regio Amsterdam.

Lees meer
 
Verdeling extra geld voor gemeenten tegen energiearmoede
Energie en Klimaat

Het ministerie van BZK stelt in 2023 € 185 miljoen extra beschikbaar aan gemeenten voor maatregelen tegen energiearmoede. Onder voorbehoud van akkoord van de Tweede Kamer is nu de verdeling onder gemeenten bekend. Na instemming van de Kamer ontvangen gemeenten deze middelen in juli.

Lees meer
 
Duiding Voorjaarsnota 2023
Financiën

Begin mei liet de VNG al weten dat de voorjaarsnota niet de gewenste financiële zekerheid voor gemeenten geeft, en dat er daarom op korte termijn overleg met het kabinet nodig is. Zie het bericht hieronder. In een ledenbrief lichten we dit verder toe en geven we aan welke acties de VNG in gang zet. (Inmiddels hebben we hierover een webinar gegeven dat u kunt terugkijken via YouTube.)

Lees meer
 
Op korte termijn overleg nodig over gevolgen Voorjaarsnota
Financiën

In de Voorjaarsnota staat dat gemeenten er vanaf 2027 structureel geld bij krijgen en dat het kabinet voornemens is om het accres goed te regelen. De opschalingskorting blijft echter in stand en doordat er pas in 2027 geld bijkomt, bedraagt de terugval van middelen in 2026 € 2 miljard (ten opzichte van 2025).

Lees meer
 
VNG biedt gemeenten advies bij ontraden apps
Informatiesamenleving

Gebruik van apps afkomstig van bedrijven uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en/of Nederlandse belangen op werktelefoons wordt ontraden. Zet deze apps ook niet in als communicatiekanaal voor inwoners. Dat staat in het advies hierover aan gemeenten dat de VNG heeft opgesteld.

Lees meer
 
Hervormingsagenda Jeugd gereed voor achterbanconsultatie
Jeugd

De VNG heeft met het rijk en vertegenwoordigers van cliëntorganisaties, professionals en aanbieders (vijfhoek) afgesproken om met positief advies de hervormingsagenda voor te leggen aan onze achterban.

Lees meer
 
Ruim kwart van 85-plussers ontvangt hulp bij het huishouden
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

In 2022 maakte 29,3% van de personen van 85 jaar of ouder gebruik van hulp bij het huishouden. Het gaat hierbij om hulp bij het huishouden die als maatwerkvoorziening in de Wmo aan inwoners is verstrekt. In de leeftijdscategorie 75 - 84 jaar maakte 14,7% gebruik van hulp bij het huishouden.

Lees meer
 
Voorgedragen kandidaten bestuur en commissies bekend
Over de VNG

Voor de 10 vacatures in het bestuur en een aantal commissies hebben zich in totaal 46 burgemeesters, wethouders, secretarissen en raadsleden kandidaat gesteld. Uit deze kandidaten heeft de voordrachtscommissie een keuze moeten maken. In een ledenbrief geven we een toelichting op deze voordracht.

Lees meer
 
Terugblik VNG-bestuursvergadering van 11 mei
Over de VNG

Tijdens de bestuursvergadering gaat het onder andere over een nieuwe kandidaat voor het  vicevoorzitterschap, de Voorjaarsnota, de Spreidingswet en de Algemene Ledenvergadering van 14 juni 2023.

Lees meer
 
 


Moties gemeenteraden

Bekijk de aangenomen moties die gemeenten naar de VNG stuurden. (Recentelijk o.a. over de beloning van werknemers van SW-bedrijven, jaarwisseling/vuurwerk, het niveau van bescherming van de wolf.)

Bekijk de moties op de VNG-website


vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.