Bijeenkomsten en nieuws (o.a. vacatures VNG-commissies en -bestuur, VNG Jaarcongres, gemeentefinanciën, rechtpositie)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
28 maart 2024
Kabinet wil flexibeler verlof voor wethouders en raadsleden
Arbeidszaken

Het kabinet wil de verlofregelingen voor bestuurders en volksvertegenwoordigers uitbreiden. Wethouders krijgen meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld adoptieverlof en geboorteverlof, gemeenteraadsleden echter niet.

Lees meer
 
VNG-reactie consultatie wetsvoorstel bevorderen integriteit
Arbeidszaken

Met de voorstellen voor de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur wordt een risicoanalyse integriteit verplicht voor kandidaat-wethouders en komen er regels over financiële belangen van lokale bestuurders. De VNG is positief, maar vraagt ook om duidelijkheid over bepaalde onderdelen.

Lees meer
 
Ontwikkelingen opvang asielzoekers en Oekraïners
Asiel tot integratie

De opvang van asielzoekers en Oekraïners staat nog steeds onder grote druk. De oproep voor het versneld realiseren van ruim 5.000 plekken voor asielzoekers, heeft onvoldoende opgeleverd. Ook is de bezettingsgraad van de Oekraïne-opvang al een tijd boven de 99 procent. 

Lees meer
 
Sterke stijging in lokale lasten in 2024
Belastingen

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 7,6% meer aan belasting aan de gemeente, provincie en het waterschap dan vorig jaar. Huurders zijn gemiddeld 7% meer kwijt. Dat blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO. 

Lees meer
 
Versnelling nodig in gelijkheid vrouwen in lokaal bestuur
Bestuur

Er moeten actief stappen worden gezet naar een radicale gelijkheid van vrouwen in het lokaal bestuur. Daar hebben 75 vrouwen uit bestuur, politiek en maatschappelijke organisaties zich vandaag over uitgesproken tijdens de VNG-manifestatie op de Internationale Vrouwendag 2024.

Lees meer
 
Kosten uitvoering klimaatbeleid fors hoger
Energie en Klimaat

De jaarlijkse kosten die gemeenten moeten maken voor klimaatbeleid lopen op van € 775 miljoen in 2025 tot € 1.037 miljoen in 2030. Dat is bijna 40% hoger dan in 2021 gedacht.

Lees meer
 
Online congres: Europese verkiezingen 2024 - de impact voor decentrale overheden
Europa en internationaal

Tijdens dit online congres op 11 april belichten kandidaten voor het Europees Parlement, onderzoekers en lokale bestuurders de impact van Europa op de Nederlandse regio’s en gemeenten. Welke Europese maatregelen voor migratie, klimaat, duurzame groei en digitalisering gaan decentrale overheden het meeste helpen?

Lees meer
 
Kijk terug: Webinar over financieel ravijn ('gat mogelijk nog dieper')
Financiën

Het financieel ravijn van 2026 werpt z’n schaduw vooruit. Dit bleek in het webinar ‘Op weg naar het ravijn, spanningen en perspectieven in gemeenten’, georganiseerd door het RPO (Risico Platform Overheden). Meerjarige contracten of subsidies komen nu al in het gedrang, zeggen deelnemers van gemeenten. 

Lees meer
 
Download de houdbaarheidstest gemeentefinanciën 2024
Financiën

Met de houdbaarheidstest kan iedere gemeente haar financiële gezondheid in beeld brengen. De test geeft de uitkomst van de financiële conditie index en van elk van de achterliggende 10 financiële kengetallen. Daarmee is het een onafhankelijke monitor voor de financiële conditie van gemeenten.

Lees meer
 
VNG brengt advies uit voor begroting 2025-2028
Financiën

Op verzoek van verschillende gemeenten brengen we een advies uit voor de meerjarenbegroting 2025-2028. Vanwege de onzekerheid over de ontwikkelingen op de korte termijn, brengen we het advies uit in 2 delen. Het 1e deel stuurden we vandaag via een ledenbrief en het 2e deel komt uit na de meicirculaire. 

Lees meer
 
ROB-advies over gemeentefinanciën slaat spijker op de kop
Financiën

De VNG omarmt het advies van Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) over toekomstbestendige financiële verhoudingen. De urgentie die uit het advies spreekt vraagt om actie van zowel het demissionaire kabinet als de Tweede Kamer en de partijen die onderhandelen over een kabinet. 

Lees meer
 
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Informatiesamenleving

Gemeenten verwerken steeds meer gevoelige data en moeten kunnen verantwoorden of gegevens bij hen in veilige handen zijn. ENSIA speelt hierbij een cruciale rol. In een interview geeft Sandra Paulusma, ENSIA-coördinator bij de gemeente Zoetermeer, tekst en uitleg over het nut en de noodzaak van ENSIA.

Lees meer
 
CRvB: geen ruimte in Wmo voor meewegen draagkracht
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) deed onlangs uitspraak in 3 Wmo-zaken bij 2 gemeenten over het meewegen van (financiële) draagkracht bij de toegang tot huishoudelijke hulp. De Raad is van oordeel dat de Wmo geen ruimte biedt om rekening te houden met de financiële mogelijkheden van betrokkenen om voorzieningen zelf te bekostigen.

Lees meer
 
Regiobijeenkomsten Regiotour Dementie
Maatschappelijke ondersteuning en zorg

Mensen met dementie willen gewoon mee blijven doen. Samen kunnen we dat mogelijk maken. Gemeenten en andere betrokkenen gaan vanaf 10 april tijdens 12 regiobijeenkomsten in gesprek over succesvolle ontmoetingsplekken en activiteiten. Over financiering, vervoer en de samenwerking met vrijwilligers en verenigingen.

Lees meer
 
Levensbeschouwelijke uitingen bij modeluniform
Openbare orde en veiligheid

Het onderwerp levensbeschouwelijke uitingen bij handhavers is actueel. De VNG vindt dat wet- en regelgeving op dit punt leidend moet zijn en wil het maatschappelijke debat hierover blijven voeren. Dit was ook onderwerp van gesprek met de minister van JenV.

Lees meer
 
Evenement: Gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid
Openbare orde en veiligheid

Tijdens het evenement Gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid komt u te weten hoe gemeenten het welzijn van dieren kunnen bevorderen. Het programma bestaat uit diverse lezingen, workshops en discussiemogelijkheden.

Lees meer
 
Basisdienstverlening schuldhulpverlening in iedere gemeente
Schulden en armoede

Het kabinet, de VNG, NVVK en Divosa zetten vandaag hun handtekening onder een gezamenlijk plan om de schuldhulp in Nederland te versterken. Het plan de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ leidt tot een hulpaanbod dat toegankelijker is en in iedere gemeente bestaat uit minimaal dezelfde elementen.

Lees meer
 
Veel verschillen in aanpak kansengelijkheid door gemeenten
Sociaal domein

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het bevorderen van kansengelijkheid binnen de samenleving. Om de diversiteit in de aanpak van kansenongelijkheid door gemeenten te onderzoeken, voerden de VNG, het Netwerk Directeuren Sociaal Domein (NDSD) en Divosa een verkenning uit.

Lees meer
 
VNG Atriumlezing over arbeidsmigranten
Toezicht en handhaving in het sociaal domein

In maart organiseren we een Atriumlezing over arbeidsmigranten. Hoe kunnen we zorgen voor een goede inburgering van mensen die niet inburgeringspichtig zijn? Niet alleen bezien vanuit het standpunt van de arbeidsmigrant, maar ook vanuit het belang van de samenleving. 

Lees meer
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.