Nieuws en bijeenkomsten (o.a. Raad op Zaterdag, burgerberaden, Voorjaarsnota, AI)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
25 april 2024
Veel vragen bij aanpak nieuwe oproep asielopvang
Asiel tot integratie

Het kabinet heeft gemeenten op 15 april wederom opgeroepen om met spoed opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De laatste jaren vroeg het kabinet regelmatig om acuut plekken te leveren voor diverse doelgroepen. De nu voorgestelde aanpak roept vragen op over de urgentie, verdeling van verantwoordelijkheden en kaders. Lees ook het vervolgbericht hieronder.

Lees meer
 
Spoedopvang asiel: nog steeds veel openstaande vragen
Asiel tot integratie

Het ministerie van JenV heeft 24 april gereageerd op onze vragen over spoedopvang voor asielzoekers. De beantwoording is een eerste stap in het verschaffen van duidelijkheid voor gemeenten, maar de VNG constateert dat er nog steeds veel vragen zijn.

Lees meer
 
Gemiste kans: Kamer verwerpt motie subsidie lokale partijen
Bestuur

De Tweede Kamerfracties van BBB, NSC, de VVD en de PVV stemden op 23 april tegen een motie voor snelle invoering van een subsidieregeling voor lokale partijen. Deze motie is daarmee verworpen. De VNG ziet dit als gemiste kans en is teleurgesteld.

Lees meer
 
Online inspiratiesessie: Quick Scan Lokale Democratie
Bestuur

De Quick Scan Lokale Democratie is een prachtig instrument bij het werken aan lokale democratie en het bevorderen van participatie. Deze online inspiratiesessie is leerzaam en inspirerend, zowel voor geïnteresseerde gemeenten als voor gemeenten die al gewerkt hebben met dit instrument.

Lees meer
 
Praktijkconferentie: Lessen van 2 jaar burgerberaden in Nederland
Bestuur

De VNG en het ministerie van BZK ondersteunen sinds het voorjaar van 2023 8 gemeenten in de pilot burgerfora. Als onderdeel van deze pilot organiseren we 2 bijeenkomsten voor gemeenten en provincies om de lessen uit de praktijk te delen. In oktober vond de 1e praktijkconferentie plaats.

Lees meer
 
Talkshow: de EU in perspectief
Europa en internationaal

De Europese verkiezingen staan voor de deur. Houdt u zich bezig met wat er speelt in Brussel? En wilt u meer weten over wat dit betekent voor gemeenten? Tijdens onze talkshow zoomen we in op de relatie tussen de EU en decentrale overheden.

Lees meer
 
Voorjaarsnota: kabinet schrapt opschalingskorting
Financiën

De Voorjaarsnota laat betekenisvolle stappen zien voor gemeenten. De oploop van de opschalingskorting wordt structureel geschrapt. Door heldere afspraken over objectieve indexering en fondsvorming is een rechtvaardige risicoverdeling van de zorgkosten (Wmo) geregeld.

Lees meer
 
Online raadsledenbijeenkomst: Toelichting gemeentefinanciën in Voorjaarsnota
Financiën

In deze bijeenkomst geeft Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, speciaal voor raadsleden een toelichting op de gemeentefinanciën in de Voorjaarsnota en op de conceptresolutie voor de extra ALV op 24 mei. Deze conceptresolutie wordt op 26 april naar de leden verzonden.

Lees meer
 
'AI hoort als politiek onderwerp op de bestuurstafel'
Informatiesamenleving

AI (Artificial Intelligence) hoort, net als andere politieke onderwerpen als milieu of woningbouw, thuis op de bestuurlijke tafel. Daar pleit de Utrechtse wethouder digitalisering Rachel Streefland voor: ‘De discussie over AI moeten we ook in de gemeenteraad voeren.’

Lees meer
 
Bijeenkomst: Samen werk maken van digitale inclusie
Informatiesamenleving

Niet iedereen in Nederland kan (voldoende) digitaal meedoen. Bijvoorbeeld omdat inwoners geen toegang tot apparaten, een beperking, of een tekort aan digitale vaardigheden hebben. De VNG nodigt u uit voor een bijeenkomst over digitale inclusie en toegankelijkheid.

Lees meer
 
Terugblik vergadering VNG-commissie Raadsleden & Griffiers van 18 februari
Over de VNG

Eleonore Karman, vice-voorzitter van de commissie R&G, was voorzitter van de vergadering op 18 februari, aangezien Robbert Lievense is aangetreden als Eerste Kamerlid en afscheid heeft genomen als commissievoorzitter en VNG-bestuurslid. Ook raadsleden Karoline de Groot en Anke Oosterhuis nemen afscheid.

Lees meer
 
Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2024 gaat van start
Sociaal domein

De VNG organiseert dit jaar de 3e editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Tijdens de verkiezing zetten we niet alleen de voorlopers in het zonnetje. We delen  ook kennis en goede voorbeelden zodat we met zijn allen meer werk kunnen maken van een toegankelijker Nederland.

Lees meer
 
Kijk terug: kick-off verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2024
Sociaal domein

In 2 online aftrapbijeenkomsten hebben we onlangs uitleg gegeven over de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente 2024. Beide bijeenkomsten (voor gemeenten en voor belangenorganisaties) zijn nu terug te zien via ons YouTube-kanaal.

Lees meer
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.