Nieuws en bijeenkomsten. O.a.: ALV, Raad op Zaterdag, gemeentefinanciën, moties.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
27 juni 2024
Veilige Publieke Taak: aandacht voor strafrechtelijk kader
Arbeidszaken

Het strafrechtelijk kader voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten tegenover ambtsdragers en werknemers met een publieke taak blijkt bij gemeenten niet altijd bekend of duidelijk. Signalen vanuit gemeenten zijn voor de VNG aanleiding om dit kader via een ledenbrief onder de aandacht te brengen.

Lees meer
 
Regeling salarissen en toelagen politieke ambtsdragers
Arbeidszaken

De salarisafspraken uit de CAO Rijk 2024-2025 worden op basis van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers doorgevoerd naar de bezoldiging van burgemeesters, wethouders en toelagen van raadsleden. De circulaire is uit waarin dit verder wordt uitgewerkt.

Lees meer
 
Oproep: werk mee aan een nieuwe visie op en door gemeenten!
Bestuur

Wat is anno 2024 goed lokaal bestuur? Het is tijd om de positie van gemeenten opnieuw te doordenken. Wat is de kern van waar we voor staan? Wat gaat goed en wat kan beter? Wat zouden gemeenten anders moeten doen of misschien wel moeten laten?

Lees meer
 
Wet versterking participatie door Eerste Kamer aangenomen
Bestuur

De Wet versterking participatie op decentraal niveau is dinsdag 4 juni aangenomen door de Eerste Kamer. Met deze wet wordt de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid op decentraal niveau versterkt. Ook wordt het uitdaagrecht wettelijk verankerd. 

Lees meer
 
Symposium: Democratie in dialoog – bestrijding van intimidatie en polarisatie in politiek en openbaar bestuur (save the date)
Bestuur

Politieke ambtsdragers en bestuurders worden steeds vaker geconfronteerd met intimidatie en bedreigingen. Dit heeft niet alleen een directe impact op hun persoonlijke en professionele leven, maar draagt ook bij aan een bredere sfeer van onveiligheid en terughoudendheid binnen het politieke discours.

Lees meer
 
VNG Netwerkreceptie in Brussel
Europa en internationaal

Op maandag 7 oktober 2024 gaat de Europese Week van Regio’s en Steden 2024 van start in Brussel. Zoals gebruikelijk starten we de week met de VNG-netwerkreceptie voor gemeenten. We nodigen u van harte uit.

Lees meer
 
Tweede deel advies meerjarenbegroting 2025-2028
Financiën

Zoals aangekondigd volgde op 11 juni deel 2 van ons advies voor de meerjarenbegroting 2025-2028. In grote lijnen blijft het advies onveranderd, ondanks de Voorjaarsnota en het Hoofdlijnenakkoord. De forse terugval in financiële middelen vanaf 2026 blijft bestaan, waardoor taken en middelen niet in balans zijn.

Lees meer
 
Derde Dinsdagwebinar Gemeentefinanciën
Financiën

VNG Team Financiën organiseert elke derde dinsdag van de maand een webinar over actualiteiten op het terrein van gemeentefinanciën. We gaan in op verschillende ontwikkelingen rondom de financiële situatie van gemeenten en afspraken tussen het rijk en gemeenten. We zorgen voor voldoende ruimte voor vragen.

Lees meer
 
Nieuwe website over demonstratierecht gelanceerd
Openbare orde en veiligheid

Onderzoekers van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een nieuwe website over het demonstratierecht gelanceerd. Met dit initiatief willen ze voorzien in de groeiende behoefte aan informatie over het demonstratierecht. 

Lees meer
 
Wet betaalbare huur aangenomen
Ruimte, wonen en mobiliteit

De Eerste Kamer stemde op 25 juni in met het wetsvoorstel voor de Wet betaalbare huur.  De wet gaat in per 1 juli 2024, maar gemeenten krijgen tot 1 januari 2025 de tijd om zich voor te bereiden op de uitbreiding van hun taken.

Lees meer
 
Oproep tot invoering kosteloze betalingsherinnering
Schulden en armoede

De staatssecretaris van BZK roept gemeenten op om kosteloze betalingsherinneringen te versturen, als ze dat nog niet doen. Zij stelt voor om dit op te nemen in het invorderingsproces als de eerste betalingstermijn is verstreken. Gemeenten moeten in ieder geval onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn. 

Lees meer
 
Toekomstbestendige hulp voor getroffenen toeslagenaffaire
Schulden en armoede

De afgelopen jaren is gebleken dat de brede ondersteuning voor ouders en kinderen een essentieel onderdeel is in hun herstel en het kunnen maken van een nieuwe start.

Lees meer
 
Online 'stembussen' Meest Toegankelijke Gemeente geopend
Sociaal domein

Op 1 juni zijn de online 'stembussen' voor de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 geopend. Iedereen kan gemeenten inhoudelijk op hun toegankelijkheid beoordelen. Elke gemeente doet automatisch mee omdat immers elke inwoner mee moet kunnen doen in de samenleving. 

Lees meer
 
Nieuw model voor verordening antidiscriminatievoorziening
Sociaal domein

Gemeenten zijn op grond van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen verplicht om een laagdrempelige, onafhankelijke voorziening in te stellen waar inwoners terecht kunnen met klachten over discriminatie. In het verlengde daarvan moeten gemeenten hiervoor een verordening vaststellen. De VNG heeft een nieuwe Modelverordening antidiscrimintatievoorziening opgesteld, deze is per ledenbrief naar gemeenten verzonden. In de brief gaan we nader op de modelverordening in. 

Lees meer
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.