Nieuws en bijeenkomsten (O.a. Raad op Zaterdag, visie Goed Lokaal Bestuur, regionale samenwerking, lokale omroep, toegankelijkheid)
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Gegevens wijzigen
Logo VNG
Raadsledennieuwsbrief
29 augustus 2024
Antwoorden nodig over gemeentelijke exploitatie asielopvang
Asiel tot integratie

De Spreidingswet biedt gemeenten de mogelijkheid om opvanglocaties (deels) zelf te exploiteren. Tot op heden is niet duidelijk binnen welke juridische, praktische en financiële kaders dit moet gebeuren. De VNG vraagt minister Faber om hier voor 1 september duidelijkheid over te geven.

Lees meer
 
Verenigingsdialoog regionale samenwerking start in september
Bestuur

De Nederlandse gemeenten participeren steeds vaker in uiteenlopende regionale samenwerkingsverbanden. Die samenwerking biedt allerlei voordelen, maar roept ook vragen op. Daarom start de VNG in september een dialoog met en tussen de leden om te komen tot een gezamenlijke visie op dit onderwerp.

Lees meer
 
BZK start met online training Toegankelijke Politiek
Bestuur

Met het project Toegankelijke Politiek wil het ministerie van BZK de politieke participatie van mensen met een beperking stimuleren. Tijdens het project worden de deelnemers online getraind, begeleid en gecoached bij het actief worden in de politiek.

Lees meer
 
Bijeenkomsten: Van lokale omroep naar streekomroep, wat gaat er veranderen?
Bestuur

Lokale media zijn van grote waarde voor het functioneren van onze lokale democratie. De VNG houdt in oktober 2 bijeenkomsten over de verwachte wijzigingen in het stelsel rond lokale publieke omroepen.

Lees meer
 
Boekpresentatie: 'Toekomstbestendig decentraal bestuur'
Bestuur

Lunchpresentatie van het tabletboek 'Toekomstbestendig decentraal bestuur: waarden van bestuurlijk en ambtelijk vakmanschap'. Denker des Vaderlands, Marjan Slob, levert een filosofische bijdrage aan de bijeenkomst met als motto ‘ruim denken’.

Lees meer
 
Symposium: Regie op één digitale samenleving
Informatiesamenleving

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met bestuurders en topambtenaren van onze (interbestuurlijke) partners over hoe we de bestuurlijke besluitvorming op het gebied van digitalisering kunnen versterken. Ook overhandigen we de nieuwe Digitale Agenda Gemeenten 2028 aan staatssecretaris Szabó. 

Lees meer
 
Uitbreiding bevoegdheden boa op water en in taxibranche
Openbare orde en veiligheid

Boa’s krijgen steeds meer bevoegdheden en werken steeds vaker nauw samen met de politie. Vanaf 1 augustus kunnen gemeenten boa's ook inschakelen bij de handhaving op water en op taxistandplaatsen.

Lees meer
 
Nieuwe versie Model-APV beschikbaar
Openbare orde en veiligheid

In de jaarlijkse actualisatie van de Model-Algemene plaatselijke verordening is onder meer een facultatief artikel toegevoegd over een ‘slaapverbod’ op openbare plaatsen.  

Lees meer
 
Terugblik vergadering VNG-commissie Raadsleden & Griffiers
Over de VNG

Eleonore Karman hanteerde de voorzittershamer tijdens de vergadering van de VNG-commissie R&G van 20 juni. Aan het eind droeg zij deze over aan Ojanne Chang die tijdens de ALV van 26 juni officieel benoemd is als nieuwe voorzitter. Ojanne Chang is raadslid in Heerenveen en VNG-bestuurslid.

Lees meer
 
Nationaal Deelmobiliteitscongres 2024 (save the date)
Ruimte, wonen en mobiliteit

Deel uw ervaringen met deelmobiliteit of hoor van anderen wat in de praktijk wel en niet werkt. Ga in gesprek over de waarde en uitdagingen van deelmobiliteit en doe kennis op over actuele ontwikkelingen. Dit congres biedt veel inspiratie en toepasbare kennis om een eerste of volgende stap te zetten.

Lees meer
 
Nieuwe cijfers over het sociaal domein in de GMSD
Sociaal domein breed

De cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein op Waarstaatjegemeente.nl zijn geactualiseerd. Zo zien we in de cijfers, die betrekking hebben op 2023 en deels al 2024, dat 94,8% van de 70-plussers in Nederland zelfstandig wonend zijn. Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar (95,1%). 

Lees meer
 
Inspiratiebezoeken Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
Sociaal domein breed

De verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland biedt kansen om van elkaar te leren. Het VNG-project Iedereen doet mee! organiseert daarom van 9 t/m 20 september inspiratiebezoeken bij de top 10 gemeenten van de verkiezing.

Zie de agenda
 
Netwerkbijeenkomsten: VNG Iedereen doet mee!
Sociaal domein breed

VNG-project Iedereen doet mee! organiseert deze bijeenkomsten om gemeenten te informeren en te inspireren en samen te brengen rond de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. De bijeenkomsten bieden een afwisselend programma met inspirerende presentaties en leerzame workshops.

Zie de agenda
 
vng.nl
Twitter   Linkedin   Youtube  
Dit bericht is verzonden door de VNG.
Lees onze proclaimer.